Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (1)     Verze pro tisk

Silent Circle opouští AES šifrování

1.10.2013

Americká kryptovací společnost Silent Circle oznámila, že opouští kryptovací standardy vyvíjené za účasti Národního institutu standardů a technologií (NIST). Vedou ji k tomu indicie a zprávy z poslední doby (vč. Snowdenovy kauzy), které naznačují, že tyto standardy byly oslabeny ze strany NSA (Národní bezpečnostní agentura).


Zakladatelé Silent Circle Jon Callas, Phil Zimmerman a Mike Janke prohlásili, že v blízké budoucnosti implementují šifrovací sady nepocházející z dílen NIST. Hashovací funkce SHA-2 bude nahrazena funkcí Skein. AES šifrování nahradí dříve opuštěné Twofish, nebo Threefish šifrování. A P-384 křivka bude nahrazena jednou, či vícero novými.

K jednání vlastní společnosti Callas dodává: To neznamená, že si myslíme, že AES, SHA-2, nebo dokonce P-384 již nejsou bezpečné. Ani nesmýšlíme hůře o svých kolezích z NIST, k nimž chováme nejhlubší respekt. Jen je považujeme za oběti proradnosti ze strany NSA, stejně jako zbytek svobodného světa. Pro nás to jen znamená, že je kouzlo zlomeno, a že je na čase pohnout se dál.



Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1/2

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)