Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Pět rad pro Android - jak omezit možná rizika?

Autor: Batou   
30.7.2013

Mnoho lidí ponechává svůj přístroj „otevřený útočníkům“. Přitom i takové aplikace jako Dropbox mohou být za určitých okolností cestou dovnitř systému.


Nepřinášejte vlastní pohromy. Nebezpečí známé pod názvem BYOD (Bring Your Own Device), který značí tendenci zaměstnanců zapojovat do firemních systémů vlastní zařízení, zde platí dvojnásob. Jeho zastánci mluví o zvýšené produktivitě a atraktivitě firmy, z bezpečnostního hlediska je to však průšvih. Pokud máte v telefonu firemní data, šifrujte. Od Androidu Gingerbread 2. 3. 4 je k dispozici možnost tzv. plného šifrování systému. Samozřejmě, všechno se dá dříve nebo později prolomit (v tomto případě doslova, ledem). Pokud však neděláte pro BIS, mělo by to stačit. Samozřejmě je potřeba kromě interního úložiště šifrovat také SD kartu. Pro extra vrstu šifrování pro přístup ke cloudovým službám, dobře poslouží třeba aplikace Boxcryptor.

Nezapomínejte zamknout domovní dveře. Chytrý telefon bez PINu si říká o problémy. Avšak i odpozorování kódu, který zadáváte, je reálný scénář. Další možností je použití automatizovaného robota, který 4místný PIN či heslo prolomí do 20 hodin prostým zkoušením všech kombinací. Na takového robota (s názvem R2B2), který bude představen v tomto týdnu v Las Vegas, se můžete podívat na YouTube. Také je možnost přidat další bezpečnostní vrstvu před jednotlivé aplikace. U těch budeme po nainstalování třeba App Lock zadávat extra PIN kód.

Nezapomeňte, kam jste schovali svá data. I přes to, že po ztrátě zařízení, změníte heslo na svůj e-mail (a odhlásíte se v Gmailu položkou „Sign Out All Other Sessions“), přesto se z vašeho telefonu či tabletu dají najít užitečné informace. Třeba Dropbox - pokud tam máte důležité dokumenty, nezapomeňte si ho pořádně zaheslovat a přidat třeba vrstvu PINu, z minulého odstavce. Neukládejte si hesla do webového prohlížeče. Pozor také na různé informace či bankovní údaje ukládané do aplikací pro vytváření poznámek.

Nenaleťte podvodům. V posledních měsících se podle ESETu jedná především o malware, tvářící se jako bezpečnostní aplikace. Tradičním útokem se již stal odkaz zaslaný SMS zprávou, ať už je záminka pro jeho následování jakákoliv.

Vždy mějte záložní plán. Mnoho androidích zařízení má vestavěný systém pro zálohování. Když už se stane nějaká nešťastná událost, není nic horšího, než nebýt připraven. Také vám mohou pomoci aplikace jako Super Back up či My Backup Pro.

Zdroj: http://www.welivesecurity.com/2013/07/26/avoid-droid-rage-fi…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 2.33/3

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)