Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Edward Snowden dorazil s pomocí WikiLeaks do Moskvy

Autor: Batou   
23.6.2013

Edward Snowden, známý díky odhalení existence projektu PRISM, opustil Hong Kong a přistál na moskevském letišti. V Číně se schovával několik týdnů. Společně s ním cestovala právní zástupkyně Wikileaks, aby vše proběhlo hladce. Snowden se pravděpodobně zapíše do historie jako jeden z nejplodnějších informátorů.


Upozornil na problém sledování komunikace uživatelů velkých internetových a telekomunikačních společností. Reakci Page či Zuckerberga si můžete přečíst na stránkách HackerNews. Již jsme vás o tom informovali, takže ve zkratce - nikdo o PRISMu nikdy neslyšel a žádná data prý nikomu nezpřístupňují. Zajímavou se pak tedy jeví skutečnost, že na Snowdena je vydán zatykač a je obviněn ze špionáže a vyzrazování tajných informací. Taková obvinění jsou velmi tvrdá a možné tresty velmi vysoké. Trošku velký povyk na to, že o tom v Googlu v životě neslyšeli.

Snowden opustil Hong Kong po tom, co Bílý dům požádal Čínu o jeho vydání. Vysoký americký úředník pohrozil, že prodlužování jeho vydání by mohlo zkomplikovat vztahy obou států. Již před týdnem sdělily ruské úřady, že by zvažovaly azyl, pokud by o něj jevil Snowden zájem.

Právník Juliana Assange, šéfa WikiLeaks k tomu řekl: „Právní tým WikiLeaks i já máme zájem na ochraně pana Snowdena jako osoby. To, co se děje jemu i panu Assangovi, že jsou stíhány za odkrývání pravdy veřejnosti, je útokem proti lidu.“ Mluvčí prezidenta Putina řekl, že si není vědom o přistání Snowdena a že na pobyt vízum nemá. To je normálně při návštěvě Ruska požadováno. Zdroj z letecké společnosti Aeroflot řekl, že na Snowdenovo jméno byl v pondělí zakoupen lístek z Moskvy do Havany. Pokud na tento let počká v tranzitním prostoru letiště, nemohou ho ruské úřady zajistit.

Pokud chcete vědět, co si myslí o WikiLeaks a Assangovi američtí politici, mrkněte na toto krátké emotivní YT video. Jak asi naloží se Snowdenem, až ho dostanou do rukou?

Zdroj: http://thehackernews.com/2013/06/Edward-Snowden-flight-Mosco…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)