Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (1)     Verze pro tisk

Kongres vyžaduje odpovědi ohledně Google Glass

Autor: Batou   
21.5.2013

Přestože Google Glass ([link]) nejsou stále dostupné pro veřejnost, američtí kongresmani vyžadují odpovědi na některé otázky a to přímo po Larrym Pageovi. Originální znění ke shlédnutí zde - [link] .

Projekt Glass je velmi zajímavý a nebojím se říct, že mnohým z nás by se splnil (nejen) klukovský sen. Brýle mají umět spoustu věcí - ovládány by měly být hlasem, budou natáčet video, fotit, umožnit rychlé sdílení toho, co právě vidíte, odesílat hlasem diktované zprávy, zjišťovat informace o právě viděném objektu, překládat hlas a mnoho dalšího. To, jak by to v praxi mělo vypadat můžete vidět například v tomto videu [link] .

Dopis se postupně zabývá body různými záležitostmi:
- Hned první připomíná CEO Googlu incident z roku 2010 při jejich focení pro službu Street View. Auta od Googlu tehdy „omylem skenovala“ data ze soukromých wifi sítích všude tam, kde projela. Google tehdy musel zaplatit pokutu 7 milionů dolarů. Otázka tedy zní, jak Google zabrání nechtěnému sběru dat v tomto případě.
- Dále se zajímají o to, jak chce Google chránit neuživatele Glass před jejich uživateli. V některých zemích např. není možno legálně pořizovat snímky ostatních lidí bez jejich souhlasu.
- Další otázka se týká toho, zda bude produkt Glass umět rozpoznávat obličeje. Vzrušující, ale zároveň i lehce mrazivá je představa situace, kdy někdo, kdo k vám kráčí už si o vás „vygooglil“ spoustu informací a např. tak poupraví jeho přístup k vám při rozhovoru.
- V jednom z dalších bodů se např. poslanci ptají, zda bude mít Google Glass vlastní úložiště pro data a pokud ano, jak bude vyřešena autentifikace uživatele.
V dopise se dále píše, že odpověď je očekávána nejpozději do 14. června.

Toto vše jsou jistě dobré dotazy. Na druhou stranu není dnes naprosto žádný problém natočit nepozorovaně video kohokoliv při čemkoliv, ukrýt foťák téměř neodhalitelně do propisky či klidně rámečku brýlí, o mikrofonech ani nemluvě. Google Glass ovšem ze všeho tohoto dělá seriózní a běžnou záležitost, což není. Na druhou stranu - výhody takto popisovaného funkčního systému jsou doslova nekonečné. Tolik možností, jak tuto technologii využít, ale také zneužít. To si zaslouží regulaci. Nebo ne? Podělte se o váš názor či nezmíněné možnosti využití do komentářů.



Zdroj: http://www.eweek.com/security/congress-demands-answers-about…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)