Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (2)     Verze pro tisk

Skype navštěvuje veškeré odkazy z chatu, je to opravdu nutné?

Autor: Batou   
18.5.2013

Microsoft koupil Skype v roce 2011 za 8.5 miliard dolarů. Má s ním od počátku spoustu možností, vzhledem k uzavřenému kódu a k jeho relativně špatné detekovatelnosti na síti (poradit si s ním samozřejmě lze - [link]). Nedávné zjištění, zveřejněné na webu Heise Security ([link]) mu rozhodně na důvěryhodnosti také nepřidá. Z analýzy síťového provozu vyplývá, že za každým odeslaným odkazem jde ještě „špion z Redmondu“.

Skype totiž navštěvuje (tzn. nedělá pouhé porovnání s databází) všechny odkazy, které pomocí něj pošlete. Vyjímkou nejsou ani linky protokolu HTTPS. Tuto „špinavou práci“ samozřejmě provádí roboti, jako hlavní důvod je Microsoftem uváděn boj proti spamu a phishingu.

Z tohoto vyplývá (pro ty, kteří to náhodou ještě nevěděli), že pro dokonale důvěrné konverzace se Skype rozhodně nehodí. Také vzhledem k jeho systému supernodů, který umožňuje, že přes vás proudí datové toky někoho jiného a vřelou spolupráci s bezpečnostními službami, bych si asi na domlouvání teroristických útoků Skype nevybral. Ale i mnohé firmy, jejichž šéfové mají určitě Skype pro svou jednoduchost v oblibě, by si měli dobře rozmyslet, co na něm řeší. Co si o tom myslíte vy, je důvod se obávat? Jaké znáte alternativy Skypu?


Zdroj: http://www.zive.cz/bleskovky/microsoft-navstevuje-odkazy-pos…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)