Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Zažíváme rozmach inteligentních IP kamer. Máme se bát?

Autor: Batou   
11.5.2013

Výroba dohledových IP kamer je rychle rostoucí trh. Česká republika samozřejmě nezůstává pozadu. Tyto kamery dokážou zaznamenávat data a podle typu software k nim dodaných dokážou z množství dat vydolovat různé zajímavé informace.

Současná doba je dobou velkých dat. Tzv. big data jsou všude kolem nás. Ať už jde o zákazníky v obchodech, statusy na Facebooku či klienty banky. Vždy je dat takové množství, že by bez automatické analýzy byla člověku „k ničemu“ (tj. neměla by žádnou vypovídající hodnotu). K tomu nám již celá desetiletí slouží statistika a datamining. Dolování dat z kamer však tak starý trh není.

Tyto „inteligentní kamery“ umožňují lepší organizace front a zboží v obchodech, tvorbu heatmap, reagovat na nehody na dálnicích. Dokáží však také vyhledávat SPZ automobilů či obličeje v davu a následně je porovnávat s databází. Využití je spousta, vše se odvíjí od šikovnosti programátorů a vynaložených prostředků.

Také v ČR působí např. firma Axis, která patří k největším výrobcům těchto IP kamer na světě. Zástupce Petr Tošner pro Connect řekl: „Oblast bezpečnosti samozřejmě stále převládá, ale mnoho firem a organizací s obrazem zachyceným na kameru pracuje i jiným způsobem.“ Dále v rozhovoru popisuje, proč firma umístila centrum pro střední a východní Evropu do Prahy: „Český trh je v tomto ohledu velmi vyspělý, Praha je strategicky výhodné místo a rovněž zdejší lidé mají dobrou pověst.“

Mnoho lidí však rozmach tohoto sektoru právem znepokojuje. Kamerový systém rozprostřený po celých městech má totiž i své stinné stránky, možnosti zneužití by mohly být obrovské. Třeba perfektně cílená reklama „hrající si s naším mozkem“ by mohla být na denním pořádku. Člověk je sice tvor žijící odjakživa v tlupách, určitý dostatek soukromí by měl však podle mě být základním právem každého z nás.


Zdroj: http://connect.zive.cz/clanky/jsme-pod-dohledem-kamer-bat-se…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)