Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (1)     Verze pro tisk

Zero-day exploit pomohl při útocích na americký úřad

Autor: Batou   
7.5.2013

V jednom z posledních útoků na americké úřady se minulý týden útočníkům podařilo umístit malware na stránky s cílem kompromitovat tamní Ministerstvo energetiky.

Web úřadu U.S. Department of Labor's (zabývající se mzdami, nezaměstnaností, statistikou z oboru zaměstnanosti atp.) byl modifikován a využíval 0-day zranitelnost v IE8 k tomu, aby malwarem nakazil počítače nic netušících návštěvníků. Bylo to na stránce o nemocích spjatých s jadernou energií.

Co se týče zmíněného malware, mělo se jednat o variantu čínskými hackery velmi oblíbené Poison Ivy. Více na webu firmy AlienVault ([link]). Pravděpodobně se jednalo o cílený útok, zaměřující se na určitou skupinu pravděpodobných návštěvníků webu, tzv. wattering hole attack. V tomto případě nejspíše o úředníky amerického Ministerstva energetiky. Tak jako v mnoha cílených útocích byl malware většinou nerozpoznatelný antivirovými programy.

Je velmi pravděpodobné, že se mohlo jednat o útoky „špionážního typu“. Útoky následují po sérii krádeží, provedených údajně čínskými agenty ([link]). Při nich bylo „ukradeno intelektuální vlastnictví“ obranných technologií několika britských firem. Anup Ghosh, majitel firmy Invincea k tomu řekl: „V podstatě se kradou obranná technologická tajemství přímo před našimi nosy, je to celkem drzé. V jakém bodě si jako stát uvědomíme situaci a řekneme dost, tady jste již překročili červenou linii?“


Zdroj: http://www.eweek.com/security/zero-day-exploit-enabled-cyber…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)