Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (1)     Verze pro tisk

WikiLeaks zveřejnil 1,7 milionu dokumentů diplomatické služby USA

Autor: Batou   
9.4.2013

Server WikiLeaks včera zveřejnil (pod názvem Public Library of US Diplomacy) přes 1,7 milionů dokumentů americké rozvědky a diplomatické služby za roky 1973 - 1976. Více než 200 000 dokumentů bylo spjato s tehdejším ministrem zahraničí, Henry Kissingerem. Současně spustili nové vyhledávací rozhraní ([link]), které umožňuje rychlejší a snažší vyhledávání v tak obsáhlém souboru dat.

Jak řekl zakladatel WikiLeaks, Julian Assange: „Jedná se o sbírku nejvýznamnějších geopolitických materiálů, které byly kdy publikovány.“ Některé dokumenty zahrnují důkazy o vztazích USA s diktaturami v Latinské Americe, Španělsku a Řecku. Většina ze všech včera zveřejněných dokumentů, byla podle WikiLeaks buď odtajněna, uvolněna nebo „unikla“. Jedním z dalších úlovků je komunikace mezi 274 velvyslanectvými ve státech celého světa a ministerstvem ve Washingtonu.

Již teď se objevují mnohé další překvapující informace, spousta jich určitě teprv vyplave na povrch. Každopádně se jedná o největší operaci od července 2012, kdy bylo odhaleno téměř 2,5 milionů syrských emailů, které ukázaly, že některé evropské společnosti obchodují s režimem prezidenta Bashar al-Assada.

Setkal jsem se s názorem (člověka, kterého si vážím), že aktivity jako odtajňování dříve tajných materiálů nejsou správné, protože můžou být vytrženy z kontextu, nevidíme s tím spojené souvislosti a všechny důvody vedoucí k popisovanému činu. Druhou pravdou je, že lidé, které si ze svého platíme, aby nám vládli, by před námi v ideálním světě něměli mít tajemství a nemuseli by před námi nic skrývat. K jakému názoru se přikláníte Vy? Nebo máte úplně jiný názor?


Zdroj: http://www.neurope.eu/article/wikileaks-reveals-17-million-k…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)