Led Cube

HackForum

Led Cube#
Cau, mozna se to nehodi, ale stejne, jak tohle sakra muze fungovat? dokazal by mi to nekdo popsat?

umel bych si to predstavit jen kdyby byly ty led zapojeny paraelne, jenze tady to vypada, ze je vsecko v serii, jak je to mozne? jak dokaze ovladat kazdou z tech leddiod samostatne?

[link]
(odpovědět)
qteck.......... | 90.180.194.*25.1.2011 16:43
re: Led Cube#
Že je to v serii se ti jen zda. na netu muzes najit spustu materialu ke stavbe. napr. tady: [link]

----------
Teprve když vstáváte s hackingem a uléháte s myšlenkou na něj, máte šanci být hackerem.
(odpovědět)
.cCuMiNn. | E-mail | Website | PGP25.1.2011 17:27
re: Led Cube#
diky :-),

hle, mozna to bude dosti trapny, ale mam dotaz za ktery se sam trochu stydim, bohuzel se mi do ruky nedostala vhodna literatura, a at hledam jak hledam, nemuzu najit odpoved, dost pravdepodobne pouzivam spatny klicaky :(.

Jak pracují čipy? A to uz od faze kdy se pro ne pise kod. Jak se to do toho nahrava, jak potom ten kod vypada, jak je mozne ze ten kod v tom funguje?

diky :D
(odpovědět)
qteck.... | 90.180.194.*25.1.2011 19:09
re: Led Cube#
*cipy = integrovane obvody
(odpovědět)
qteck....... | 90.180.194.*25.1.2011 19:13
re: Led Cube#
Kod se můžeš psát v čemkoli, záleží na co máš překladač pro danej mikroprocesor. Např asembler, java, ale nejběžnější je asi Céčko..

Napíšeš kod, kterej si obvykle muzes i nasimulovat na počítači a potom zkompiluješ. DOstaneš HEX kterej pak nahraješ do procesoru. Budto si musíš ubastlit vlastní "programovátko" nebo se dají i koupit.

Pak to jenom pustíš a už to dělá co potřebuješ
(odpovědět)
gdi | 88.103.0.*25.1.2011 19:41
re: Led Cube#
jak uz rekl gdi, jedná se o mikropocitace, ktere ve sve podstate funguji téměř stejne, jako jakýkoliv jiný běžný pocitac. Obsahuje v sobe procesor, integrovanou pamet pro program a data a dokáže ovládat vstupy a výstupy. Pokud nemůžeš najít vhodnou literaturu, zkus hledat pod výrazy (mikropočítač, mikrokontrolér, jednočip). Zde na SOOMu, najdeš například:
[link] nebo
[link]
(odpovědět)
.cCuMiNn, | 193.85.174.*25.1.2011 21:00
re: Led Cube#
Dobrá učebnice je například [link]
(odpovědět)
radioamater | 78.136.190.*25.1.2011 21:35
re: Led Cube#
Ono se to nezdá, ale na led cube potřebuješ docela dost diod. Na kostku o hraně délky 5 to dělá 125 diod a to se bude jednat jen o primitivní efekty, protože rozlišení je nic moc. V lepších kostkách se navíc používají vícebarevné diody, které jsou ještě podstatně dražší.

Co se týče programování mikrokontrolerů, začal bych být tebou atmelem a jeho řadou atmega, která se dá programovat v C/C++. Pod windows na něj seženeš slušné IDE s debuggerem, pod linuxem už je to trochu horší, ale furt to není nijak strašné.

Programátor si můžeš ubastlit pro paralelní port za pár korun, pokud ho nemáš, tak tě to bude stát pravděpodobně několik stovek. Doporučuji ti koupit si Arduino - je založené na atmega, dobře se na něm začíná a má výbornou dokumentaci. Navíc se dá použít jako programátor AVR čipů, takže za pár stove získáš skvělou řídící jednotku a navíc programátor. Programy které běhají na arduinu se dají s trochou práce používat i na klasických atmega bez arduiňáckého bootloaderu.

Další věc k prozkoumání je součástka jménem posuvný registr, věř mi, že se bude hodit :)
(odpovědět)
Bystroushaak_ | 147.230.164.*25.1.2011 23:19
re: Led Cube#
tady první obrázek co google našel: [link]

Je to 2D maticový zapojení LED, kontrolovat každou LED zvlášť je možný jen pomocí řádkování (nebo sloupcování). To znamená že vždycky jen jeden diody v jednom řádku svítí, ale protože se řádkuje rychle, člověk vidí kompletní obraz (jako u TV).

Příklad podle obrázku:
- zapojit (-) do pinů 13/3/4/10/6/11/15/16 podle toho který diody v prnvím řádku mají svítit
- zapojit (+) na pin 9
- čekat
- odpojit vše
- zapojit (-) do pinů 13/3/4/10/6/11/15/16 podle toho který diody v druhým řádku mají svítit
- zapojit (+) na pin 14
- čekat
- tohle se opakuje pro všechny řádky

Při 8x8 display je výhoda že LED v jednom řádku vlastně reprezentují bity v registru, takže je možný jedním číslem nastavit celej řádek.

Pro 3D cube je jen víc 2D ploch, záleží na návrhu jestli vždy svítí jen jeden řádek v celé kostce, nebo jedna plocha naráz. Taky je celkem dost možností jak to provést. (např. jednu celou plochu reprezentovat jako řádek v 2D příkladu)

(odpovědět)
kgsws | 80.83.71.*26.1.2011 2:04

Zpět
 
 
 

 
BBCode