Proč programovat v Linuxu?

HackForum

Proč programovat v Linuxu?#
Skuste mi prosím jednoduše, v bodech a bez hádek odpovědět, proč se všude říká, že je lepší používat pro programování Linux než WinXP a další distribuce Windows?

Díky...
(odpovědět)
MadmanCZ | 88.146.167.*4.5.2008 15:50
re: Proč programovat v Linuxu?#
V linux je vsechno reseny pres soubory a je k nemu podrobna dokumentace takze vis co tvuj program dela. Ve win proti tomu musis pouzivat buhvijake windows API o kterych nevis jak se chovaj.
V linuxu je spousta nastroju a programu ktere se daji ovaladat z prikazove radky a muzes je vyuzivat k programovani.
Treba k posilan mailu nemusis hledat funkci popripade resit neco jineho.
V linuxu staci.
xdg-email 'Jeremy White <jwhite@example.com>'

xdg-email --attach /tmp/logo.png \
--subject 'Logo contest' \
--body 'Attached you find the logo for the contest.' \
'jwhite@example.com'

xdg-email --subject 'Your password is about to expire' \
'jwhite@example.com' 'bastian@example.com' 'whipple@example.com

A mas poslany mail i se vsim a nemusis resit nic.
(odpovědět)
ask@t | E-mail | ICQ 200-358-1684.5.2008 17:12
re: Proč programovat v Linuxu?#
linux = hovno
(odpovědět)
................. | 89.103.209.*4.5.2008 17:20
re: Proč programovat v Linuxu?#
.................-podla seba sudim teba co?No v tomto pripade podla seba sudim OS
(odpovědět)
x0_0x_ | 78.99.106.*4.5.2008 18:30
re: Proč programovat v Linuxu?#
v linuxu se programuje krásně, ale realita je taková, že se ti vyplatí programovat pro windows, pokud se chceš programováním živit

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website4.5.2008 18:32
re: Proč programovat v Linuxu?#
to je samozrejme nesmysl.
(odpovědět)
prc | 213.211.51.*4.5.2008 19:24
re: Proč programovat v Linuxu?#
heh, to tedy vubec neni nesmysl..

Celkem hodne zalezi jakemu OS svuj program prizpusobis.. Rozhodne nestaci udelat jeden kod a pak ho zkompilovat pro windows a pro linux :D

Realita je takova, ze servery bezi pod linuxem (ale casto take na windows masinach!) a klientske aplikace bezi na Mrkvosoftim Windows.. (verte, neverte.. je to takhle resene v KB/CS/TMO/O2... napr. aplikace pro Call Centra, interni mail, samba... :) )

----------
Cow power by Gentoo...
(odpovědět)
Anonymous_ | E-mail4.5.2008 20:09
re: Proč programovat v Linuxu?#
z obsahu tveho prispevku mam dojem, ze se snazis vyvratit muj komentar, aniz bys pochopil ceho se tykal, pripadne jak byl myslen.

slo o rentabilitu programovani na windows. znam prostredi ceskych i svetovych firem a rozhodne neni pravda, ze by se platy programatoru na srovnatelnych pozicich lisily podle toho pro jaky OS programuji.

(odpovědět)
prc | 213.211.51.*4.5.2008 20:43
re: Proč programovat v Linuxu?#
a není více pracovních příležitostí pro programátory win aplikací?

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website4.5.2008 21:42
re: Proč programovat v Linuxu?#
Jak kde, vetsinou, i u nas se dela na obou systemech.
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*4.5.2008 23:14
re: Proč programovat v Linuxu?#
1) C# neni zbytecny a nepovedeny, ale hadat se nebudu, to uvidite casem sami.
2) Na festivalu Amper zde jsme potkali cloveka co nas nejdrive serval za to ze jeho mikroskopicke kamere rikame "hracka" a nasledne nam vrazil vizitku. Jestli pry nezname nekoho kdo by programoval linuxova jadra. Pokud mate nekdo zajem tak tento kontakt rad predam.
(odpovědět)
_Phuck3r | 212.27.194.*5.5.2008 9:39
re: Proč programovat v Linuxu?#
Souhlasim s mr.Crow.
Hlavne se ale nenech zatahovat do neceho co ti nevyhovuje a delej to, co ti jde, popripade te bavi.
To je asi v zivote nejdulezitejsi.
(odpovědět)
ask@t | E-mail | ICQ 200-358-1684.5.2008 19:18
re: Proč programovat v Linuxu?#
programovani jako takove je na operacnim systemu samozrejme nezavisle.
(odpovědět)
prc | 213.211.51.*4.5.2008 19:27
re: Proč programovat v Linuxu?#
ano, jadro samozrejme zustava, :D nejsou jine syntaxe pro c++ pro windows/linux/mac :)

----------
Cow power by Gentoo...
(odpovědět)
Anonymous_ | E-mail4.5.2008 20:11
re: Proč programovat v Linuxu?#
...s tím detailem, že používat na Macu C++ je hovadina.
(odpovědět)
gugumaa | 195.113.79.10/10.0.10.*5.5.2008 17:26
re: Proč programovat v Linuxu?#
jak to řekl Ivo Lukačovič (určitě znáte :-) ):

Dělej to, co tě baví, peníze přijdou samy. Když nepřijdou, aspoň jsi dělal to, co tě bavilo.

(zhruba tak nějak to bylo)

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website4.5.2008 19:29
re: Proč programovat v Linuxu?#
pekny
(odpovědět)
antos | 77.104.245.*4.5.2008 19:38
re: Proč programovat v Linuxu?#
Jezisi, tady jsou zase programatori profici, kdyz vidim co tu melou za (bez prominuti) picoviny.

Soom je vazne parodie na vsechno. Jak dlouho programujete, kdyz tu pisete jeden blabol za druhym?

Snad jediny prc vi jak to je. To uz ani neni mozny.
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*4.5.2008 20:28
re: Proč programovat v Linuxu?#
double post...

Anonymous_ radsi uz nic nepis, delas tu ze sebe absolutniho krypla. Nezlob se na me, ale o programovani nevis absolutne nic. Tvuj nazor zde je naprosto (jako vzdy) mimo.


(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*4.5.2008 20:29
re: Proč programovat v Linuxu?#
Tak mi prosím _(|)_ a prc řekněte jak to je??? :-)

Protože jsem z těch jádek moc nepochytil...
(odpovědět)
MadmanCZ | 88.146.167.*4.5.2008 20:52
re: Proč programovat v Linuxu?#
pokud to nedokazes sam zhodnotit, tak ti hodnoceni ostatnich je tak akorat... na hovno.
(uz se tesim na priklad nektereho idiota, ktery bez ohledu na kontext vymysli situaci, kde to neplati)

(odpovědět)
prc | 213.211.51.*4.5.2008 21:09
re: Proč programovat v Linuxu?#
Nejak se mi nezda, ze by obecne platilo, ze Linux je lepsi pro programovani. Tohle tvrzeni mi prijde az moc generalizujici a diky tomu i zavadejici.
<rejp>
Zrovna tedka programuju v Jave a C# a Windows mi v tom nijak neprekazi. Asi jsem prilis nezkuseny a hloupy abych mohl docenit vyhody programovani v Jave a C# pod Linuxem ;-)
</rejp>

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t4.5.2008 21:01
re: Proč programovat v Linuxu?#
C# je nepovedena Java. C# je zbytecny "jazyk".
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*4.5.2008 21:18
re: Proč programovat v Linuxu?#
Ano, jsi nezkuseny a hloupy:)
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*4.5.2008 21:19
re: Proč programovat v Linuxu?#
java - multiplatformní
pokud napíšeš app s využítím grafiky v GTK+, tak to mžeš naportovat na widle.
(odpovědět)
sg11.tk_ | 79.127.172.*5.5.2008 11:49
re: Proč programovat v Linuxu?#
Já programuju v C#. Na linuxu jsem si nainstaloval monodevelop pro vývoj aplikací pod linuxem v C#. A hadejte co to dělá? No někdy se ten program nezobrazí, a když jo, tak při pokusu o kompilaci mého programu začne hlásit, že programu monodevelop chybí nějaké gmcs či co... Holt kvalitní Visual Studio je nenahraditelné.
(odpovědět)
Amo. | 77.48.14.*5.5.2008 14:37
re: Proč programovat v Linuxu?#
kdo by čekal, že jazyk dělaný pro windows bude mít jinde problémy. Taková drzost!

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website5.5.2008 16:00
re: Proč programovat v Linuxu?#
Puvodne jsem nechtel zasahovat, ale jen par postrehu.

Ta tva otazka je strasne stupidni. To ze (|) a prc nadava je uplne jasny. Vubec nezalezi v jakem systemu programujete, pokud programujete dobre. Jak win tak i linux ma API, takze to je uplne jedno.Az budete programovat nejakej patek, tak zjistite ze pouzivani nejakejch systemove zavislych funkci je jen minimalni a proto je tu taky preprocesor aby se toho pripadne pri kompilaci zbavil. Takze zaver. Je to totalne jedno v cem programujes, rozdil je minimalni.

C# je sracka stejne jako VB atp. verbez. Nejakej pubertak si tam naklika (ano to co ty vychvalujes [MSVS], je jenom o klikani a blbim .NETu) nejakou app a hned se zacne nezyvat velikym programatorem. V C# jsem nikdy nedelal a stejne v nem udelam lepsi aplikaci nez vsichni co se nazyvaj "programatori" v C#.
"kvalitní Visual Studio" jediny VS ktery ma cenu si kupovat je tak mozna 6.0, jinak za ty sracky 2005 a 2008 dekuji nechci. Vecne nefunkcni (cmd error), narocny na pamet a procak. Jediny co je dobry je tak mozna intelli sinse a to je vse. A aby tu nekdo netvrdil ze delam v 6.0 jen proto ze na 2005/08 nemam prachy, tak to tak neni. V praci mame Team Studio 2005 a stejne delam v 6.0 a nikomu to neva.
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*5.5.2008 16:19
re: Proč programovat v Linuxu?#
Mam dojem, ze to debilum nevysvetlis a za tyden tady bude stejny dotaz znovu.

Ano, radoby programatori tady budou chvastat Delphi, VB a jine sracky a delat ze sebe master programatory. Jenze pro ty zkusenejsi jsou jen k smichu.
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*5.5.2008 16:35
re: Proč programovat v Linuxu?#
to _( | )_: a jaké jsou tedy ty profi jazyky (hlavně použitelné pro windows)?
(odpovědět)
Amo. | 88.102.234.*5.5.2008 17:28
re: Proč programovat v Linuxu?#
C++. Ma snad nejake nevyhody? Delam v nem nejaky ten rok, takze ti rad odpovim na vëskere dotazy.
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*5.5.2008 17:56
re: Proč programovat v Linuxu?#
Zalezi na vkusu, ale VB ani C# to rozhodne neni. Da se pouzit C/C++, Asm, pascal, Borland C++. Jsou to jazyky, ketry maj pristup do nizsi urovne, u kterejch muzes ridit vystup kompilatoru, mas kontrolu nad vyslednym kodem, jsou zavisli jen na urcenejch komponentach (VB - msvc..dll, C# .NET) u kterejch vis co ocekavat a je toho jeste mnoho.
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*5.5.2008 17:58
re: Proč programovat v Linuxu?#
klik-klik a jsem programator, mam tam Button :))
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*5.5.2008 18:05
re: Proč programovat v Linuxu?#
Juu nauc me to taky :D Klik Drag'n'Drop Klik a uz se jdu zivit :D
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*5.5.2008 18:11
re: Proč programovat v Linuxu?#
Ale proč ne? Vždyť je to zjednodušený způsob a na tom není nic špatného a rozhodně to dokáže úplně každý (jsem to viděl dělat pětiletou holku). A naházet komponenty na form nemá nic společnýho s programátorskou dovedností. Umět programovat znamená využít sílu jazyka a proměnit jej v efektivní kód.
(odpovědět)
Amo. | 88.102.234.*5.5.2008 20:15
re: Proč programovat v Linuxu?#
Zjevne nechapes co to programovani je. To, co si ty naklikas je naprosta prasarna v kodu. Kdybys o programovani neco vedel, tak bys nepsal takove picoviny.
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*5.5.2008 20:17
re: Proč programovat v Linuxu?#
Prdelko co to povídáš? Ty si naklikáš design a funkcionalitu a to co to bude dělat si naprogramuješ sám, čili jinak -> "k čemu mi bude button, když mu neumím naprogramovat to co bude dělat", takže naházení komponent na form ti zabere 1% času stráveného u aplikace, zbytek si musíš stejně naprogramovat sám. A taky ber v potaz, že to nemusí být winform, ale třeba dll, webservice, konsolovka apod... A jinak VS při vkládání visuálních prvků na form bordel v kódu nedělá -> vytvoří si metodu InitializeComponents a do ní vloží inicializační kód vkládaných prvků a při vytvoření formuláře tuto metodu zavolá.. Vše je přehledné a efektivní.

PS: nevím co je špatnýho na vložení buttonu na formulář oprotí napsání toho samého v kódu. Ně první varianta rozhodně připadá rychlejší, než od oka ladit ve zdrojovém kódu pozici a rozměry toho čudlu.
(odpovědět)
Amo. | 88.102.234.*5.5.2008 21:04
re: Proč programovat v Linuxu?#
Ano sam jsi to rekl, proc to vsichni tak odsuzujou. "dokáže úplně každý" to je ono... ja se ucim programovat kolem 5-6 let a neumim ani zhola to co bych chtel a urcite sebe nenazyvam supr programatorem. Pak debyl nataha formy a rika si supr programator.. ano umi to co ja treba ne, jenze narozdil od nej tu podstatu toho vseho co se mezi tim deje chapu, on ne... a pak se tu mnozej stupidni dotazy typu kde mam chybu? Kdyz nevi jak to funguje, tak jak pak muze ladit programy? A pak to vsechno stoji za to, kdyz ti pak uprostred prace skvelej graficky udelanej program spadne a ty prijdes o data, to je tohani formu....

Ja jsem travil 6 hodin u terminu pythona a zkoumal jsem proc 3/2 je jedna a ne 1,5. Kdyz uz jsem na to prisel tak se ukazala dalsi zaludnost a dalsi... ted si vul sedne za C#, kompilator mu to nejak pretypuje podle sebe, vubec nema kontrolu nad tim co to bude, ale muze jenom doufat... toto urcite neni programovani... programovani je zvedavost, chut zkoumat veci do hloubky, chut byt lepsi nez ostatni, chut vymacknout z ty masiny co to de...


(odpovědět)
babca | 194.212.59.*5.5.2008 21:10
re: Proč programovat v Linuxu?#
ma cenu to vysvetlovat widloidnim klikacum? =)
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*5.5.2008 21:16
re: Proč programovat v Linuxu?#
Amo: Efektivni?? ty mas src .Net abys mohl rict ze ta trida je efektivni??.. tak vezmem takto...

Ty inicializujes tridu, ta ti zabere nejakej cas na vytvoreni, nejakou pamet (nahravaj se ti .NET knihovny do pameti), pak ti zacne pozicovani, umistoani textu atp...

WinApi Zavolani fce z user32.dll bo kernel32.dll ... (tyto knihovny uz tam davno jsou, takze placani pameti minimalni), pozicovani, zapis textu a stylu... co probehlo rychlejc? a efektivnejc?

Hele vis co je na tom hrozny? Zatim co ja ti ten button napisu pres api a v kludu pres form.. ty ho udelas jenom pres form a na api budes cumet jako puk... kdo znas toho umi vic? ;)
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*5.5.2008 21:17
re: Proč programovat v Linuxu?#
babca: rozhodně bys toho uměl víc, ale otázkou je to, zda je to prakticky použitelný... k čemu mi bude volání několika winapi funkcí, když můžu použít:

Button cudl = new Button();

...leda, že by tvůj způsob byl v něčem efektivnější, to už pak jo, ale pokud ne, tak mi to připadá jako zbytečné složitý postup.
Jinak někdo tu psal něco o tom, že C# neumí řídit kompilaci, ale on to umí a co se týče přetypování tak je velice typově zabezpečený, nemůžete si typovat co chcete a jak chcete. A ta 3/2 = 1 ti vyšlo protože jsi pravděpodobně používal typ int a ten zaokrouhluje na cela čísla dolů..To já tohle řešil taky, ale asi 5 minut. Pak jsem jednoduše prohodil typ proměnných za double. Jo a to "dokáže úplně každý" bylo myšleno na vkládání prvků na form, naprogramovat funkčnost prvků to už chce znát jazyk.

(odpovědět)
Amo. | 88.102.234.*5.5.2008 21:30
re: Proč programovat v Linuxu?#
ach jo jak to rict. Jak dlouho programujes? Rok? Moc ne co? Todle normalne nepochopis, pokud se tomu budes venovat tak to pak mozna pochopis. Jiank to 3/2 my nevyslo kvuli nejakymu zaokrouhlovany (co to je???), ale kvuli zpusobu ja ti to zelezo deli. Pokud te to zajima vic
[link]
Tos toho mo za 5 minut nevymyslel, pouze pretypoval.. tos tomu dal na frak, ono to nejak vypocita :D...

Myslis si za to volam? Ja si davno udelal tridu, kde vim co co dela takze taky udelam new Button() a mam tlacitko s tim rozdilem, ze nad tim mam prehled, ty ne...

Ano dokaze to kazdy kdo umi aj... promin, ale napsat System. pockat na dalsi moznosti, vybrat file. a open... nezlob se na me to neni programovani.
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*5.5.2008 21:50
re: Proč programovat v Linuxu?#
jeste k tomu deleni... pro si myslis ze se stray masiny posuzovali podle toho jakej maj delici(matematickej) cip? Tak kolem to 90 to bylo pro programtory to nejdulezitejsi, ne pamet (8 MB a byls mach) ne processor (s turbem maximalne 40)... Zkus na tom .NET :D a pak pascal nebo c... co myslis ze bude lepsi??
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*5.5.2008 22:01
re: Proč programovat v Linuxu?#
Delphi

----------
..:@]> [link] <[@:..
(odpovědět)
DjH | E-mail | Website | ICQ 319-960-8956.5.2008 9:24
re: Proč programovat v Linuxu?#
Co tím myslíš, že moc neprogramuju? Jak jsi na to přišel? A proč bych měl mít kontrolu nad vytvářením vlastního buttonu a psát si vlastní button, když můžu využít button již předdefinovaný. Ono ten button má taky řadu (desítky) vlastností, metod, událostí a nevím kdo by se s tím sral si psát každou komponentu.
(odpovědět)
Amo. | 88.102.234.*5.5.2008 22:04
re: Proč programovat v Linuxu?#
:D a konec...
Casem poznas...
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*5.5.2008 22:43
re: Proč programovat v Linuxu?#
Amo: to poznas, az napises nejakou rozsahlou aplikaci. Pak to zkus ladit a hledat, kde by se co dalo upravit, kdyz nebudes vedet jak ktera trida pracuje dopodrobna
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*6.5.2008 9:05
re: Proč programovat v Linuxu?#
Cena hardware klesá, cena času programátora stoupá. Proto se využívá objektového programování, generování kódu (resp. jeho kostry) přímo z UML, atd. Zabývat se týden grafikou programu, když může být za den - a klient nic nepozná, a v tvém ködu to taky neudělá moc bordel (hotová třída na vykreslování grafiky; a s objektovým přístupem k ní... jako by sis ji odxoval sám).
Chtěl bych moc programovat v C++, a přestože vím že v Delphi atd byx to mel hned, nikdy se v tom nebudu ucit. Ale az budu mít firmu kde půjde o čas, ne o kvalitu... ...zaměstnanci se budou soustředit na nakoodění engine/funkcionality, a grafiku nakliká.

Xci tím říct, že využívat kliknání na všechno je špatné, ale v dnešní době je dobré to skloubit.

MUSÍ SE TO UMĚT *_ROZUMNĚ_* VYUŽÍT

omlouvám se za vylívání srdéčka...
(odpovědět)
sg11.tk_ | 79.127.172.*6.5.2008 10:11
re: Proč programovat v Linuxu?#
absolutni nesmysl =) asi tak ti to reknu...
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*6.5.2008 12:30
re: Proč programovat v Linuxu?#
cela vasa diskusia je o tom, co kazdy z vas rozumie pod pojmom programovanie :)
(odpovědět)
myself | 78.128.195.*6.5.2008 12:51
re: Proč programovat v Linuxu?#
Tfuj s klikánim, aby to pak nevypadalo jak v prvním díle IT Crowdu... Zajímalo by mně jak byste to chtěly udělat s klikánim v pythonu, kde jsou stovky (podle mně spíš tisíce) modulů :)

Zpátky k tématu: Programy které jsem udělal pro windows, mně nešly v Ubuntu ani debianu, ale je to chyba pouze modulů..
(odpovědět)
C X | 85.70.61.*6.5.2008 13:14
re: Proč programovat v Linuxu?#
myself: tady je debata o programovani na profi urovni a o programovani na amaterske urovni, kde radoby programator nevi nic o psani kodu a proto tu lze cist takovehle bludy.




(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*6.5.2008 13:44
re: Proč programovat v Linuxu?#
_( | )_: ne, to je debata mezi temi, kteri programuji na amaterske urovni a vedi o tom, a pak temi, kteri programuji tak jak programuji, a hraji si na profesionalni uroven.
Zbytecne podcenujes ostatni lidi.

Jsem si ted docetl tuhle diskuzi, a jsem ZDESEN.
Priznavam, ze se programovanim nezivim, takze sve informace nemam z prvni ruky, ale bohuzel az z druhe. Nastesti od docela znamych a zkusenych lidi, takze predpokladam ze vedi co rikaji.
V prvni rade - kdosi se tu ptal na jazyky, ktere jsou dobre na progravani ve windows. Odpoved kohosi: C/C++, Asm, pascal, Borland C++. Probuh, to chcete programovat windowsacke programy s grafickym rozhranim v Asm!? Pascal je skvely jazyk - ale tak na nauceni se programovat, asi v tom velkou aplikaci na zakazku taky moc psat nebudete.

Co mne ale nejvic vydesilo - absolutni popirani nekterych zakladnich principu, ktere se uplatnuji v poslednich letech v programovani. Uvedomte si ze nezijeme v praveku!
babca:
"pamet (8 MB a byls mach) ne processor (s turbem maximalne 40)... Zkus na tom .NET :D a pak pascal nebo c... co myslis ze bude lepsi??"

Ty jsi asi zrejme spadl z visne. Rekni mi kdo v dnesni dobe bude v komercni sfere pouzivat takovyhle stroj pro beznou aplikaci? Mozna nejakej franta z horni dolni. Urcite ne klient, kterej za tebou prijde ze chce neco naprogramovat.

Jen tak namatkou citace lidi z vysokych skol, kteri se profesionalne zivi programovanim a zaroven i uci studenty (tohle konkretne je psano pro Javu):

"Primárním cílem je vždy jednoduchý a přehledný kód. Jednoduchost a přehlednost by většinou měla mít přednost před efektivitou."

Taky bych doporucoval si zjistit neco o KISS principle ([link])

Smyslem tohohle vseho je znovu nevynalezat kolo - proc delat svuj button, kdyz muzu pouzit neco co mi nekdo pripravil. Programator je tu od toho, aby resil zadany problem, a ne aby vymyslel jak ma fungovat hloupe tlacitko.

sg11.tk_ tu jediny rekl to, co vam ocividne nedochazi:
"Cena hardware klesá, cena času programátora stoupá. Proto se využívá objektového programování, generování kódu (resp. jeho kostry) přímo z UML, atd. Zabývat se týden grafikou programu, když může být za den - a klient nic nepozná, a v tvém kodu to taky neudělá moc bordel (hotová třída na vykreslování grafiky; a s objektovým přístupem k ní... jako by sis ji odxoval sám)."

Dneska jde AFAIK predevsim o rychlost programovani. Udelam klik klik, nakreslim v UML model trid, udelam klik klik, ono mi to vygeneruje kostru. Udelam klik klid a mam konstruktory, settery a gettery (destruktory sux, stejne delaji jen bordel, beztak mam garbage collector).

Mi prijde ze se tu vracite uplne do praveku. Obhajujete stare a prekonane jazyky, mluvite o strojich s 8 MB pameti, popirate zakladni principy soucasnyho programovani. Otevrete oci! Tam venku je rok 2008. Normalni clovek neresi jestli mu program bezi o nejakou tu setinu nebo i desetinu rychleji. A pokud to resi - at si koupi lepsi HW. Urcite to vyjde levneji, nez zaplatit programatorovi hodiny a hodiny, ktere stravi zjistovanim, jak by se to dalo cele zefektivnit. Neni mozne se s kazdou ptakovinou takhle drbat.

(Samozrejme principy jako je napriklad KISS neopravnuji programatory aby pachali libovolnou zverinu. Jde jen o to, ze priority jsou jine, nez se tu naznacovalo.)

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t6.5.2008 14:21
re: Proč programovat v Linuxu?#
pr0ph3t: Udelej nejakou rozsahlou aplikaci v C#. Ja ji udelam presne podle toho v C++, porovname vykon cele aplikace. Ja ji zefektivnim na vykonu i ve vyslednem kodu. Ty neudelas nic, protoze neznas detailne ty tridy, se kterymi pracujes. Ja si je v C++ vytvorim sam a tudiz vim, co mam kde upravit, aby mi to cele jelo efektivneji.

Soucasny software (hry, prehravace,...) se pisi vyhradne v C++ a hadej proc asi? ;) Kdyby ses programovanim zivil, zjistil bys to velmi brzy.

C# se cpe porad nahoru. Je to jednoduchy, primitivni jazyk a clovek se ho nauci dobre ovladat za par mesicu. Neni to kvalitni jazyk, ale vzhledem k propagande Microsoftu kazdy veri tomu, co pisou a rikaji.

Je to o nazoru a je to jako porovnavat widle s linuxem. Ja jen mluvim z praxe. A ono programovani her je na programovani to nejtezsi.


(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*6.5.2008 14:51
re: Proč programovat v Linuxu?#
....ale dej dvěma stejně "rychlým" programátorům, jednomu v C++, druhému v C#, zadání stejné aplikace. Kdo to udělá rychleji? C#. Bude možná běžet o 5% pomaleji, ale to vůbec není nepřekonatelný problém. Bude to hotové dřív. A čím rychleji dokáže firma vývíjet, tím lépe...že v C++ bude button přesněji udělaný, nikoho zajímat nebude.

a neříkej mi, že nevím, o čem mluvím...(až sem, odtud už nevím o čem mluvím ->)

možná programování her opravdu vyžaduje přístup, který tu prezentuješ ty. Vše se musí udělat kvalitně ... ale myslím že to neplatí všude

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website6.5.2008 15:38
re: Proč programovat v Linuxu?#
Ja vim, ze pokud napises aplikaci v C++ a ja v C# (kterej mimochodem temer vubec neumim, sotva jsem s tim zacal) tak to nejspis bude v C++ po zefektvineni vykonu a drbani se s tim pul roku urcite rychlejsi.
Clovek kterej se dejme urcitou dobu venuje Jave a stejnou dobu C++ (v obou si myslim ze umim tak stejne) vytvori to stejne v Jave daleko RYCHLEJI a JEDNODUSEJI. Mne nezajima ze to v C++ pobezi rychleji. Mne zajima kolik mi to da prace. A pokud za stejnou dobu napisu v C++ jednu aplikaci a v Jave dve, tak mne C++ nema co nabidnout.

Nemyslim ze u bezne aplikace, kterou potrebuje bezny klient nejak extremne zavisi na efektivite. Pro mne a verim ze i pro toho klienta je dulezite aby to fungovalo, aby to bylo spolehlive a aby to bylo s co mozna nejmensim usilim ( protoze cim vic casu zabere tvorba, tim vic casu je potreba tomu programatorovi zaplatit).

To co tu rikam nemam vycucane z prstu. Lidi od kterych mam sve nazory praxi maji a rekl bych ponekud vetsi nez kdokoliv z navstevniku soomu.

Ze je programovani her slozite, to vim.

Howgh.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t6.5.2008 15:35
re: Proč programovat v Linuxu?#
Hmm, ovšem třeba operační system v C# nenaprogramujes...
(odpovědět)
C X | 85.70.61.*6.5.2008 16:37
re: Proč programovat v Linuxu?#
No, politika je jednoducha. Mrdnu s C++, za par mesicu se naucim C# a muzu zacit vydelavat statisice za shitozni aplikace....

Ti co chteji vydelavat extra prachy, necht se uci C#.
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*6.5.2008 16:39
re: Proč programovat v Linuxu?#
C X : Co to je za kec? Si myslis ze programuju operacni systemy? Jaky procento lidi se timhle asi tak zabyva? Naprosto irelevantni a nesmerodatne.

_( | )_ : Jo, je to smutne ale je to tak. To, ze jsem tu psal jak to dneska chodi jeste neznamena, ze jsem z toho nejak odvazanej.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t6.5.2008 16:46
re: Proč programovat v Linuxu?#
Kaslete na C#, pouzivejte rovnou F [link] vy nepoucitelni M$ suckeri. Skutecne prachy se stejne toci az u mainframe bezicich na *NIXu.
(odpovědět)
thisIsApseudoRandomString | 85.25.151.*6.5.2008 16:50
re: Proč programovat v Linuxu?#
Ani ne. Treba Mafia, Vietcong, Hidden and Dangerous 1,2 + datadisky vydelaly taky stovek milionu ;) Tyto hry jsou 99% v C++.

Trauma z psani sitoveho kodu nepreju nikomu :P
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*6.5.2008 17:03
re: Proč programovat v Linuxu?#
Rozhodně bych se radši než C# učil Javu, když už něco jinýho než C++
(odpovědět)
MadmanCZ | 88.146.167.*6.5.2008 16:51
re: Proč programovat v Linuxu?#
Samozrejme jde o rozsahlost projektu. Pokud nekdo dela pro nekoho nejakou evidenci skladu, tak je jasne, ze takovy soft udela za 10 minut v Delphi nebo ve VB. Tam neni co zkurvit. Prijato -> Vydano -> Ulozit do souboru -> Nacist ze souboru -> atd..
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*6.5.2008 17:52
re: Proč programovat v Linuxu?#
Tak nechtel jsem zase zasahovat, ale presto:
pr0ph3t: No jo, ale pokud neumis delat na tydle masine, tak ses nejvetsi sracka... kazdej vul umi delat na dual quatro a 4GB ramek, tam ti muzu uelat taky aplikaci. Pribeh ze zivota: Jedna starsi pani se starsim pc si poridila net, prisli lidi od O2 nainstalovat internet. Po 4 hodinach mile pani rekli ze ma starej pocitaca ze si musi koupit novej (asi za 25 000). Za toto si rekli 2500. Nastesti znala me a tak mi zavolala. Behem 10 minut ji jel internet bez problemu a pocitac byl dostatecne rychlej. Takze ano je to extrem, ale pokud neumis pracovat na stary kraksne tak ses u me sracka, pac s lepsim se uci vzdy lip nez se starsim... btw jinak to byl priklad na deleni, ale to uz je jedno...

Cena zeleza sice klesa, ale me se fakt nechce kupovat hw za desetitisice, jenom abych si spustil aplikaci, fakt sorry...

_(|)_: "programovani her je na programovani to nejtezsi." mas pravdu, proto jsem se zacal toto ucit. Na tom se teprv ukaze kolik toho umis... ucim se to rok a totalne jsem predelal svuj zebricek programovani.

Dale proc se tu vsichni ohanite prachama? Na tom vazne nezalezi. Pokud nedelas programovani pro penize, ale pro zabavu, tak bude vydelavat 10x vic nez debil, kterej se to ucil pro penize... Ja vetsinu delam za free, az ted delam pro vetsi firmu za prachy a nejsem nejakej nenabazivej... Cena programatoru stoupa kvuli kretenum co se naucej C# nebo VB a chtej za to nehorazny prachy...

Jiank samozrejme na hello world to c# staci, jinat to je uplne k hovnu... pomalu straci prehlednost, vsude samej .NET apodobny sracky....

Pokud jste nekdo cetl knizku o programovani 3D v C# tak jste si mozna vsimli, ze je to sice kratky, ale totalne na picu...

Jiank je to o vasi lenosti... co nejrychlejc :D... Treba ze by vam udelali rozhrani kde jenom posunete dva obrazky a je aplikace, reknete si za to 10000 a klient bude spokojenej?? lidi lidi jdete do hajzlu s takovim pristupem...

Jinak plne souhlasim s _(|)_ a s par lidma at napisou cokoliv, jelikoz neco o tom vedi a jsou to programatori ze stre skoly... (ja se mezi ne taky "radim", ikdyz uz jsem se mohl ucit nove technologie, zacinal jsem od prvnich krucku...)



(odpovědět)
babca: | 194.212.59.*6.5.2008 18:27
re: Proč programovat v Linuxu?#
hele, nic proti, ale neprezentuješ tu náhodou názor:

"kdo neprogramuje old-school stylem (céčko, assembler, co nejníž, nevyužívá každej prostředek na 100%), ten je podle mě jen opice klikající v pitomým IDE"

?

...někteří se neřídí jen svatými programátorskými zásadami, ale i jistým time-managmentem, jiní by rádi pro firmu vytvářeli aplikace o 50% rychleji, protože doma na ně čeká manželka, kterou by chtěli vzít na Nový Zéland...prostě cokoliv.


Nevím jestli je zrovna C# zrovna tím správným krokem dopředu ve vývoji programování, nicméně dnes, v době rychlých počítačů, nevidím důvod proč trochu urychlit+usnadnit vývoj za cenu pomalejšího kódu.

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website6.5.2008 19:20
re: Proč programovat v Linuxu?#
Jo a plýtvat zbytečně výkonem počítače si mimo odborníků z O2 nepřeje snad nikdo (ani my, odpůrci kritiky RAD).

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website6.5.2008 19:28
re: Proč programovat v Linuxu?#
babca:
Takze ano je to extrem, ale pokud neumis pracovat na stary kraksne tak ses u me sracka, pac s lepsim se uci vzdy lip nez se starsim...
Jo, takze si schvalne budu pridelavat problemy abych se mi ucilo hur? To je nejaka zvracena logika ne? Ja myslel ze lidi se tak jejak obecne snazi delat vsechno pro to, aby si uceni zjednodusili.
A co se tyce staryho zeleza - babicka si neprijde do SW firmy s tim, ze chce neco naprogramovat.

"Jinak je to o vasi lenosti... co nejrychlejc :D... Treba ze by vam udelali rozhrani kde jenom posunete dva obrazky a je aplikace, reknete si za to 10000 a klient bude spokojenej?? lidi lidi jdete do hajzlu s takovim pristupem..."

Kdyby to fungovalo, tak klidne. Obecne si lide od pradavna sanzi vsechno zjednodusit a zprijemnit. Co se ti na tom nezda?

Nechcete zrovna vylizt zpatky na stromy, sbirat bobule a korinky a mlatit se po hlave palicema?
Auto prodej, chod pesky. Vzdyt ti to usnadnuje praci! Ktery troufalec si dovolil vymyslet kolo! Vzdyt vsechno co potrebuju dokazu i bez nej. Lidi lidi, jdete do hajzlu s takovym pristupem! To za chvili nebude nutne otrocky drit a delat kdejakou kravinu ale bude se nam pracovat snaze a prijemneji! Kam bysme to potom dopracovali, ze?

Porad mam pocit ze mne tu berete za nekoho, kdo neumi programovat a umi delat jen klik klik. S programovanim si hraju tak 7 let, takze nejakej zelenac uz asi taky nejsem. Jen uz mne prestalo bavit psat v C neco tyden, kdyz to v Jave muzu mit za den.


----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t6.5.2008 18:55
re: Proč programovat v Linuxu?#
Jmenujte mi prosím nějákej ten lepší software, které běží kompletně pod javou?
(odpovědět)
MadmanCZ | 88.146.167.*6.5.2008 19:26
re: Proč programovat v Linuxu?#
Napriklad Eclipse Platform, kterou uzivam k editaci PHP scriptu.. [link]
(odpovědět)
independent. | 89.24.122.*6.5.2008 19:59
re: Proč programovat v Linuxu?#
Nerikam at se vratime na stromy, jenom rikam, ze pokud chce nekdo neco pouzivat, tak ma chapat podstatu.

Jinak nejde o pridelavani problemu ale o to, ze pokud napise najakej program starsi masine tak tam OPRVDU poznas ze je to pomali a narocny... kdyby kazdej plytval pameti tak bys potrebovat aspon 1TB ramky... Pokud spustis treba 50 procesu a kazdej si vezme treba 10MB pa,eti tak mas 100MB v hajzlu ani nemrknes...
Jinak ano babicka si do ty firmy neprijde, ale muze byt potencionalni kupcem sw....

mr.Crow: Mozna je to muj nazor (ne presne to co ty tu popisujes), to priznavam, ale myslim ze neni spatny... nikde sem nerekl programujte v asm... jenom rikam pochopte vubec zaklady jak to v tom chodi a pak si klidne delejte v nejakym High jazyce, pokud budete vedet co to ma za nasledky a jak se jim vyvarovat... podivej se do fora, tam je 50% otazek ketry jsou jenom o tom pochopit jak vubec funguje kompilator, jak se pracuje s pameti atp...

pr0ph3t: jinak nevim jak programujes, muzes byt dobry na urovni zakladnich aplikaci, to nepopiram (a nikde jsem to nerekl), ale obcas mi nazorama prijde ze ses s nicim jinym nez C# VB Delphi nesetkal (nebo nesnazil setkat..)
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*6.5.2008 20:22
re: Proč programovat v Linuxu?#
tak o čem se to vůbec hádáme? formulujte mi jádro problému :-) teď s tebou souhlasím, ono je opravdu náročnější programovat co nejúsporněji ... ale ... nemyslím že by nejúspornější práce s pamětí a co nejefektivnější kód bylo to jediné kritérium programování...

určitě by se každý programátor měl naučit základy asm a céčka.

Ale budu si stát za tím, že vyvoj software ve vyšších programovacích jazycích, jako je Java, C# atp. není jen lamerství od neprogramátorů, kteří si chtějí vydělat peníze, ale i usnadnění pro celé firmy ... znám několik velice dobrých programátorů, kteří se k C++ doučovali C#. Ne že by neuměli C++, prostě se to od nich chce...

takhle bych to asi zhrnul, myslím že k tomu není co dodat, asi už tuto diskuzi opouštím, stejně toho o tom víte víc než já, já jen rád kecám :-)

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website6.5.2008 20:39
re: Proč programovat v Linuxu?#
Proc asi podporuju old-school programovani? Protoze tenkrat se naucili vyuzivat kazdy byte pameti a zvysovat a neustale zefektivnovat kod. Kdyby to takhle bral i Linus Torvalds a dalsi vyvojari Linuxu, tak byste dneska meli leda hovno. Je jedno, co mas za pocitac, musis se snazit usetrit pamet a naroky na hw.

Kdo nedelal, nepochopi... je vazne zbytecne neco vysvetlovat 15,16,17-ti letym detem, co je to opravdove programovani. Az budete delat v nejake firme a budete prezentovat svuj kod tak, jak to delate ted, tak Vam garantuju, ze Vas do tydne vykopnou...

Pak muzete argumentovat tim, ze jsou dneska vykonne pocitace =)

Vetsina z Vas tu lze sama sobe... Uz jsem to tu rikal 100x... zivot Vas nauci....

Neco z praxe.... za mejch mladejch let, kdy jsem delal v C++ asi jen 2 roky me kontaktovala jedna firma. Chteli po me software, ktery bude evidovat veskery tok financi, sklady, a dalsi kraviny....

Zaslali mi zdrojovy kod aplikace, ktery delal nejaky odiplomovany tupec, ktery ze skoly asi nevedel vubec nic... Naprosto prasacky kod. Procesor byl pri ukladani a manipulaci s daty vytizen na 90%. Vysledny kod jsem ani neupravoval a napsal celou aplikaci znovu a usetril jsem nejakych 5000 radku kodu. Rekl jsem si o symbolickych 5000 Kc... dostal jsem 20.000 s tim, ze jsou ted nadmiru spokojeni, vytizeni procesoru 12 nebo 15%, ted nevim presne.

Snad jste pochopili o co jde... I dnes, pri soucasnem vykonu je kladen duraz na kazdy bajt pameti. Kdybychom i my delali hry tak, jak se nam zachce, tak do dneska nehrajete vubec nic protoze co? Protoze by Vam to nejelo.

Kdyz se clovek nauci psat efektivni kod hned ze zacatku, nemuze mit pozdeji s nicim problemy...

Doted nechapete o co jde. Je jedno jestli je rok 2008 nebo 2150. Hold musite videt do jadra celeho systemu. Jak co pracuje, s cim to pracuje, proc to dela, jak se to da obejit, jak se da usetrit pamet, atd. atd...

C++ je nenahraditelny jazyk stejne jako kdysi Fortran, ve kterem toho bylo napsano strasne moc.

Zadny soucasny jazyk nedokaze C++ nahradit.
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*6.5.2008 21:14
re: Proč programovat v Linuxu?#
Z části souhlasím. Programovat efektivně je umění a je to důležitá věc. Nikde ale není dáno, že když je něco napsáno v Javě, že to není efektivní. Stejně tak, že člověk, který dělá v Javě neví, co je za tím (aspoň zhruba). Nemyslím, že je dobré obecně říkat, že kdo programuje v Javě automaticky píše prasácky. Ne, píše prostě podle Javy, která má větší hardwarové nároky díky tomu, že je to interpretovaný jazyk a paměť spravuje pomocí nějakého Garbage colectoru a podobně, do toho tady nebude zabývat.
Na druhou stranu v dnešní době, kdy je železo řádově levnější než čas programátora, je lepší radši trochu přidat na hardware než nutit programátory, aby nějakou obrovskou enterprise aplikaci smolili v C++. Nehledě na to, že v nějakých velkých aplikacích se v jazycích jako C++ ztrácí ta přehlednost a efektivita a nároky se to dostává někam na úroveň té Javy.
(odpovědět)
Profik123 | E-mail | Website | PGP | ICQ 342-453-2147.5.2008 0:23
re: Proč programovat v Linuxu?#
Konečně někdo kdo zakončil diskuzi :-)
Ale souhlas snad ve všech bodech...
(odpovědět)
MadmanCZ | 88.146.167.*6.5.2008 21:41
re: Proč programovat v Linuxu?#
_( | )_ :
Chjo, fakt uz nema silu ti to po pate opakovat. Stale nechapes jak to bylo mysleno a porad si meles svou o tom jak je dulezite za kazdou cenu usetrit kazdy bajt pameti...
Mluvis o hrach, protoze to je to co ocividne delas. Ze to u zbytku sveta muze byt jinak te zrejme moc netrapi.
Delas ze sebe velkeho experta, pritom odmitas argumenty lidi kteri toho vi daleko vice nez ty (a tim nemyslim sebe).
Tvaris se jako genius, pritom jsi schopny ve sve argumentaci postradas byt i jen zakladni prvky logiky a jsi schopen odporovat sam sobe v ramci jedne vety.
(C++ je nenahraditelny jazyk stejne jako kdysi Fortran, ve kterem toho bylo napsano strasne moc -> nenahradiltelny znamena ze jeho pozice je stala a nemenna. Fortran je tedy bud nenahraditelny, nebo neni. Pokud rikas se toho v nem KDYSI hodne napsalo, asi neni tak nenahraditelny, kdyz dnes uz se v nem tolik nepise. To stejne plati o C++. Drive nebo pozdeji bude nahrazeno. Javou, C# nebo cimkoliv jinym, to tezko nekdo odhadne, jednou se to ale urcite stane.)

A co se tyce tech deti. Opravdu ale opravdu mi neni 15. Patnactilete deti nestuduji univerzity a neusiluji o ziskani titulu. Stejne tak je neuci programovat kapacity prednasejici na svetovych univerzitach ci lide, kteri maji vedouci pozice ve velkym softwarovych firmach. Zrejme by te taky mohlo zajimat ze nase skola uzce spolupracuje s firmami jako je RadHat. Asi nebudou spolupracovat jen tak s nekym, ze?
(opravdu se nerad chlubim, nemam to ve zvyku, ale kdyz ty jsi zacal...)

Profik123 to pekne shrnul a celkem presne vystihl o co mi slo. Jsem rad ze tu jsou lidi, kteri pouzivaji hlavu i na neco jineho, nez na noseni vztyceneho nosu...

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t7.5.2008 1:21
re: Proč programovat v Linuxu?#
Drive nebo pozdeji bude nahrazeno. Javou, C# nebo cimkoliv jinym, to tezko nekdo odhadne, jednou se to ale urcite stane


javou tezko pokud na nejaky programovaci jazyk existuje 100% dekompiltor tak se to asi nebude pouzivat na tvorbu komercniho sw
(odpovědět)
DJVyn23.12.2009 16:35
re: Proč programovat v Linuxu?#
Ty resis ale jen vykon pocitacu. Ano, delam na vyvoji her, proto vim, jak je vsechno co jsem napsal dulezite.

Uz jsme to probirali nekolikrat. Je jedno jestli mas 20 diplomu a titulu nebo ne. Se skolou to nema nic spolecneho.

C++ bude nahrazeno Javou nebo C#? Ale nebud smesny =). To Vas mozna uci ve skole, ale zkus si zjistit fakta prosimte nez placnes dalsi kravinu.

Mozna kdybys trochu cetl, tak bys zjistil, ze zanedlouho vyjde "nova verze" C++, která bude fantasticka.

Ja tu neargumentuju kravinama, co jsem se naucil ve skole, ja mluvim z praxe a mluvim za programatory, kteri svuj obor delaji pres 20 let. A kdyby to co delame nebyla pravda, tak by se nasich produktu neprodalo nekolik desitek milionu kusu ;).

Vice cti, mene pis.. Hlavne tu nehodlam rozpoutavat dalsi flejm, ale kdyz to tady tak ctu... vazne smesne. Pokud nejaky ten rok uz programujes, tak bych rad videl tve dilo. Na to jsem vazne zvedavy.
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*7.5.2008 8:39
re: Proč programovat v Linuxu?#
Souhlasím s pr0ph3atem. V podstatě vše co tu řekl je pravda. Některý věci jsem zde již zmínil i já, ale tys nechtěl chápat. Jinak co tak velkého jsi naprogramoval, že se toho prodavaj miliony?

(odpovědět)
Amo. | 77.48.14.*7.5.2008 8:56
re: Proč programovat v Linuxu?#
V jednom s _( | )_ souhlasím a to je že hry se dělají tak aby byli skutečně co nejšetrnější k Paměti k procesoru a grafice. Opravte mě jestli se nemýlím ale Firma si dá Minimální konfiguraci na které hru zkouší jak dosáhne onoho požadovaného výkonu vs Kvality pak může zkusit ještě zefektivnit kod a ušetřit ještě více a pak taky zkvalitnit hru na úkor toho že přidají další fce do hry grafické kravinky atd. ( doufám že jste mě pochopili ) Jednou na Prezentaci DOOM 3 se ptal jeden reportér proč ta hra musí " žrát " tak hardware. A John Carmack mu řekl že kdyby mohl a věděl jak to napsát ještě líp bylo by to tak. Ano na hry je fak umění a požadavkem aby se šetřilo kde se dá. ALE ona ALE je tu důležité. V dalším musím souhlasit s pr0ph3tem např. se podívejte ...Win Vista není to sand důkaz toho že se nemusí šetřit ? Jede to... lidi to kupují...nadávají...pchvalují...ale prostě se to prodalo bez ohledu na to že to mohlo být pro PC třeba o 25% šetrnější vůdči hardwaru. Někdo tu psal že dnes je lepší si dokoupit hardware než se zabývat vyladěním kodu...a to je pravda. Dnes se programují co nejefektivněji jen hry a dál už fakt nevím co. ( možná tak chlápci z NASA pro jejich moduly do vesmíru atd. )



vy co zastáváte názor na " šetrný kod ve všem"

řekněte mi co by jste si vybrali kdyby jste měli možnost.

Napiš mi to v úhledném kodu a dám ti 25 000,-


Napiš mi to co nejrychleji a budem první budeš mít 40 000,-

není snad tohle politika dnešního letopočtu ?

šetrné programování mi připadá jako zbytečnost pokud to není přímo nutné ( viz víše Hry apod. )


Předem píšu že nejsem na programování epert.
(odpovědět)
MiKee | E-mail | ICQ 4360361907.5.2008 9:50
re: Proč programovat v Linuxu?#
Dnes se programují co nejefektivněji jen hry a dál už fakt nevím co. ( možná tak chlápci z NASA pro jejich moduly do vesmíru atd. )

toho je:

1) projekty jako je SETI@HOME
2) programy pro lamani sifer a hashi
3) programy pro brutte force attack
4) OS pro mobily atp.
5) viry, keyloggery...
6) sniffery
(odpovědět)
DJVyn23.12.2009 16:43
re: Proč programovat v Linuxu?#
každej si melete tu svou, v hrách se šetří každej bajt, v aplikacích pro konceláře, učitele, ekonomy, popeláře, prodavačky atd. se může jeden bajt s klidem ztratit, na úkor rychlosti vývoje a dokonalé funkčnosti (ale ne zbytečně!). Nějakej příklad, že někdo zbytečně zabíral procesor svým programem a (|) to přepsal do rychlejší podoby imho není argument ani na pro jednu, ani pro druhou stranu :-)

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website7.5.2008 10:18
re: Proč programovat v Linuxu?#
MiKee: Vista je presne ten priklad spatne napsaneho kodu. Ja bych ho sice nikdy nenapsal, ale kdyz vezmu fakt, ze Linux rozjedu na 386 a udelam na nem 100x vice prace, tak si pak vyberu lepe.

MS nebere ohledy na lidi se slabsim zelezem. Jejich politika je jednoducha. Co nejrychleji zplacat dohromady a pak prodavat, vsak je jedno, ze je derava jak cednik.

Distra Linuxu se vyviji nekolik let a az pak se uvolni stabilni verze, kdezto widlakum je to jedno.

To jsou myslenkove pochody jak u debilu.

Ale ano, C# je lepsi ney C++, je lepsi ney Java, je proste nej, protoze v tom delaji sami idioti. Neprenositelny jazyk je mi k hovnu.

Hele kamo, poslu ti program co jsem udelal v C#. Ma 100 kb a jeste ti poslu pulgigovy .NET...

Jdete se vycpat amateri... Ja profik jsem a klidne to o sobe reknu. Kdyz vidim IT negramotne deti, jak tu placaji o programovani, o kterem nevi nic, chce se mi vazne smat.

Inu, je to kazdeho vec. Naucte se psat prasacky kod, naucte se delat v C# a pak poznate, ze o podstate programovani nevite vubec nic.
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*7.5.2008 11:28
re: Proč programovat v Linuxu?#
Vlastne to s takovou nepoznate nikdy ;) Stara skola by Vas naucila nahlednou k jadru cele problematiky.
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*7.5.2008 11:30
re: Proč programovat v Linuxu?#
Mikee, mrCrow: souhlas.

_( | )_:
Chjo, tebe poslat k psychologovi, ten by si na tobe smlsnul :)
Tak slepe sebevedomeho cloveka, ktery nedokaze ani na kraticky okamzik zvazit, zda ostatni nemaji pravdu, jsem uz dlouhonevidel.
Nu coz, naposledy ti vyvratim to co pises :)

"Ano, delam na vyvoji her, proto vim, jak je vsechno co jsem napsal dulezite."
Ano je. Bezesporu. Pro psani her je to dulezite. Vidis SVUJ obor, SVOJI praci, SVOJE potreby. Ze zbytek sveta je na tom treba uplne jinak nevidis a videt nechces. Viz. co psal mr.Crow, myslim ze to vystihl presne.

"Uz jsme to probirali nekolikrat. Je jedno jestli mas 20 diplomu a titulu nebo ne. Se skolou to nema nic spolecneho."
Ano i ne. Skola sama o sobe neni zarukou, ze umis programovat. Prvni veta kterou nam rekli na informatice kdyz jsme nastupovali: Pokud jste sem prisli naucit se programovat, tak na to zapomente. 75% informatiky neni programovani, ale studovani ruznych principu programovacich jazyku, algoritmu (Ktere se nepisi v zadnem konkretnim jazyce), HODNE HODNE moc matematiky, logiky a spousta dalsich veci ktere k tomu patri. Navrch anglictina tezsi nez FCE a povinnej telocvik a mas z toho skolu, kterou vetsina lidi kteri umi "JEN" programovat nema sanci vystudovat. (viz. treba Darkcraft - byl u nas a zabalil to. Coz ale neznamena ze to neni schopnej clovek, uz tak rok se zivi v oboru IT a je myslim celkem dost spokojenej).

"C++ bude nahrazeno Javou nebo C#? Ale nebud smesny =). To Vas mozna uci ve skole, ale zkus si zjistit fakta prosimte nez placnes dalsi kravinu."
Nerekl jsem ze C++ bude nahrazeno Javou nebo C#. Ja rekl ze bud necim z tech dvou nebo necim uplne jinym. A za tim si stojim. Mas snad pocit ze tu C++ bude za 10 let? Mozna ano. Za 20? I tomu by se dalo verit. Co za 50 let? Tak tomu snad neveri ani nekdo tak naivni jako ty. Prijdou jazyky nove, lepsi. Tak je to se vsim - cas a vyvoj nezastavis ani kdyby ses uvztekal k smrti.

A ze nas neco uci ve skole - je videt ze nemas ani poneti jak to na vysoke skole funguje. Mluvis o necem cemu absolutne nerozumis, ale jako ve vsem ses si naprosto jisty svoji pravdou.

"Mozna kdybys trochu cetl, tak bys zjistil, ze zanedlouho vyjde "nova verze" C++, která bude fantasticka."
Super, tak to ucite ty miliony vyvojaru kteri pouzivaji napriklad Javu hned prejdou na C++ :)
Nebud smesny - kdybys vedel neco o analyze a navrhu systemu, tak vis, ze u kazdyho projektu se tak dlouho delaji nove a nove verze, az se najednou zjisti, ze je uz tak slozity a preplacany, ze se vyplati vyrobit produkt novy uplne od zacatku. Presne tak je to i s jazykama - jeden se pouziva dokud neprijde novy a lepsi. Kdyby to tak nebylo, pisem dneska vsichni v nejakym ASM.

"Ja tu neargumentuju kravinama, co jsem se naucil ve skole, ja mluvim z praxe a mluvim za programatory, kteri svuj obor delaji pres 20 let. A kdyby to co delame nebyla pravda, tak by se nasich produktu neprodalo nekolik desitek milionu kusu ;)"

Ja tu neargumentuju kravinama, co si nekdo vycucal z prstu. (to uz jsem tu taky psal, jenze tobe to porad nedochazi, tak pro ty mene chapave jeste jednou).
To ze to mam od lidi ve skole jeste neznamena, ze tito lide nemaji 20 a vice let praxe jako programatori/analytici/whatever v nejake firme.
Ty tu mluvis o TVE praci, TVYCH kolezich ve VASI firme, ktera dela HRY. Ja mluvim ze zkusenosti DESITEK lidi, kteri maji zkusenosti z navrhu a tvorby v DESITKACH ruznych firmach na STOVKACH produktu, jsou to spicky ve svem oboru. Promin, ale temhle lidem nesahas ani po paty.

"Vista je presne ten priklad spatne napsaneho kodu. Ja bych ho sice nikdy nenapsal, ale kdyz vezmu fakt, ze Linux rozjedu na 386 a udelam na nem 100x vice prace, tak si pak vyberu lepe."
Celkem rad bych se podival jak posledni verzi napriklad Ubuntu rozjedes na 386 :D (ty taky mluvis o posledni verzi Windows, proto posledni verze Ubuntu, ktere ma k tem Win pro uzivatele asi nejbliz). Na starym stroji taky muzes k plne spokojenosti pouzivat Win 3.11 nebo neco podobneho (ach kde jsou ty casy :( ).

"MS nebere ohledy na lidi se slabsim zelezem. Jejich politika je jednoducha. Co nejrychleji zplacat dohromady a pak prodavat, vsak je jedno, ze je derava jak cednik."
No hlavne ze vyvojari her berou ohledy na lidi se starsim zelezem :D Kdyz jsi tak znaly a chytry, urcite vis, ktere odvetvi SW nejvic zene dopredu vyvoj HW, ze? Nejsou to takhle ciste nahodou hry, jako ten nejvetsi zrout vykonu? :D

"Distra Linuxu se vyviji nekolik let a az pak se uvolni stabilni verze, kdezto widlakum je to jedno."
Muzes mi prosim rict jak dlouho se vyvijel napriklad WinVista? Nebylo to taky ciste nahodou nekolik let?
A ze se jednotlive verze distribuci vyvyji nekolik let, na tom jsi byl kde? Prave naopak - verze distribuci vychazeji delako casteji nez verze windows. Promin, ale to co jsi napsal je ocividne lez.

"To jsou myslenkove pochody jak u debilu."
Opet vykrik do tmy bez jakehokoliv obsahu. Jen zdurazneni tve bozskosti a nadrazenosti. Aspon te domnele. Nemam ti postavit nejakej chram a kazdou nedeli se tam chodit modlit? :)

"Ale ano, C# je lepsi ney C++, je lepsi ney Java, je proste nej, protoze v tom delaji sami idioti. Neprenositelny jazyk je mi k hovnu."

Nikdy jsem nerekl ze C# je lepsi nez Java. Nemel kraviny.
To ze TOBE je neprenositelny jazyk k hovnu neznamena ze ostatnim taky. Podle sebe soudim tebe, ze? :) Porad mluvis jen a jen o sobe. Vazne asi nejaky komplex :)

"Jdete se vycpat amateri... Ja profik jsem a klidne to o sobe reknu. Kdyz vidim IT negramotne deti, jak tu placaji o programovani, o kterem nevi nic, chce se mi vazne smat."

V tom chramu na ten oltar napisu tve jemno: "Veliky PROFIK". IT negramotny jsi nejspis ty - gramotnost = vzdelani. Pokud vim, mas maximalne maturitu (jestli vubec).

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t7.5.2008 12:58
re: Proč programovat v Linuxu?#
pr0ph3t: výborně (o: teď jsi mu to natřel. To s tím chrámem je opravdu stěrka jako blázen (o: Máš u mě bod. Jinak u prdelky by mě zajímalo, kdo vůbec je, kolik mu je, jaké má vzdělání, kde pracuje a co je ten jeho velkej milionovej projekt. Předem díky za odpověď
(odpovědět)
Amo. | 88.102.234.*7.5.2008 14:25
re: Proč programovat v Linuxu?#
Amo. Setrel? A cim? 18 ti asi jeste nebude co? Neni to muj projekt a skutecne vydelal tolik co vydelal.

Je jedno kolik mi je let a co mam za skolu. Muj zamestnavatel je Illusion Softworks jiz nekolik let. Nedelam jen engine pro hry, nepisu jen sitovy kod. U programovani her se kombinuji snad vsechny druhy programovani, takze porad vim o cem mluvim. Delaji u nas jedni z nejlepsich koderu v CR, takze nazory od lidi, co napisou soft, ktery ma 200 radku a jsou tim nadseni je mi vazne severnim vetrem.


pr0ph3t: Mas ruzne typy her. Next-gen s naslapanou grafikou posledni generace a pak mas hry bud s vlastnim enginem nebo zakoupenym. tudiz bereme obrovsky ohled na majitele starsiho zeleza. To, ze ty o tom nevis nic mi je dukazem. Jsi stejny jako ostatni (bez prominuti) idioti, co si mysli, ze spolkli rozum celeho sveta.

Takovych jako ty tady uz bylo hodne a taky hezky rychle leteli, protoze kreteni "nasprtani" kravinama se netoleruji.

Nepriznam, ze nemam pravdu, protoze mi tu tvrdis, ze 1 + 1 != 2 (obrazne receno)

Jakykoliv Linux bez Xek rozjedes na 386 =). Neco si o tom zjisti ;)

Mluvim o sve praci, o mych kolezich, protoze jsou to profici. Je to to nejnarocnejsi z programovani vubec.

Kdybychom dnes psali v nejakym ASM.... umis tento jazyk? Pochybuji. ASM je naprosto uzasny jazyk a kdyby jsi o nem neco vedel, tak tu nepises takove kraviny.

Proto nemam potrebu mit diplom, titul a dalsi veci. Nechci, aby se ze me stal dalsi z kretenu, co skonci jako programatori kalkulacek nebo jinych kravin. A ti co VS maji? Znaji pravou podstatu programovani a nekam to dotahli. Viz. vyvojari Linuxu, BSD, atd... Ti pravou podstatu programovani znaji stejne jako puvodni hackeri.

Ohledne distribuci... Vis vubec jak dlouho se vyvijel napr Slackware nez vypustili prvni stable verzi?

Tvuj radoby humor mi je ukradeny. Jsi amater, vidim co tu pises za nesmysly a bavi to tu celej kancl.

Co se tyce matematiky, algoritmu, atd.... heh, pokud ti je +/- 20 a tyto veci ti delaji sebemensi potize, tak se oznacujes za programatora? :D:D

Vazne nas tu bavis.

Neznas pravou podstatu programovani, pises tu kraviny, nepovazuju se za boha, jen mluvim ciste z praxe.

Neziju v minulosti, ale drzim se standardu, ktere byly nesmirne dulezite a jsou i dnes. Pokud toto nechapes a stale meles sve "moudra" a oznacujes se za programatora.... nech se vysetrit...
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*7.5.2008 14:50
re: Proč programovat v Linuxu?#
Takže shrntuí celé 100 příspěvkové diskuze:

Lidi se snaží každej propagovat svůj jazyk... Někteří tomu rozumí víc... Někteří míň... A někteří vůbec...

Někdo říká, že je Nejlepší C++, protože CPU rychle čte kód a protože v něm jde udělat naprosto všechno (ostatně jako v javě i C#). A navíc, že bude nová verze C++, která bude skvělá. (C++ je opravdu vynikající jazyk, ale velce složitý a proto ti, kteří nemají hlavu na to, aby se naučili něco pořádnýho tu melou to, že je nejlepší Delphi, protože se jí naučíte nejrychleji, nebo že je best java, prtože v ní napíšete všechno nejrychleji)...

Očividně je vidět, že tu nikdo až na _(|)_ neumí C++ a proto o tomto jazyku říkají, že nemá budoucnost a podobný pindy.

Toto je diskuze dmntů... (Včetně mě)
(odpovědět)
MadmanCZ | 88.146.167.*7.5.2008 15:04
re: Proč programovat v Linuxu?#
_( | )_:
Uz mne to vazne nebavi. Nehodlam se s tebou dal dohadovat o naprostych kravinach.
Lide, kteri dokazi v klidu srovnavat naroky WinVista a Linuxu bez Xek a prijde jim to normalni jsou vazne trochu mimo.
Co se tyce algoritmu a matematiky - algoritmem nemyslim bubblesort a matematikou nemyslim pocitani z prvni tridy. Problem je, ze ty netusis jaka matematika se vyucuje na VS :-)
Co se tyce standartu, tak to je vec nazoru a taky toho co tvoris. Pokud delas engine hry, tak je jasny ze ti jde o co nejvetsi efektivitu.
Je jasny, ze u tebe pouziti C++ je asi vhodnejsi. Coz ale neznamena, ze by Java nebo jiny jazyk byl obecne menecenny.

Dal bych to asi neresil. Neverim, ze bysme se dokazali shodnout.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t7.5.2008 15:55
re: Proč programovat v Linuxu?#
Omyl, ja bych se bez "slozite" matematiky jaksi nikam nehnul. Co se tyce nasich algoritmu, tak z tech by i Salamoun sral golfove micky. =)

Az budes nekdy pracovat s grafikou a budes muset pracovat s matematikou, tak teprve uvidis co to matematika je. K tomu samozrejme fyzika ;)
(odpovědět)
_( | )_ | 90.176.138.*7.5.2008 17:16
re: Proč programovat v Linuxu?#
Asi zhruba tusim o co v matematice u programovani her jde. Verim ze to neni lehke. A ver ze neco z toho se uci i u nas na skole (osobne to neumim, ale vim ze tu jsou predmety, ktery se tim primo zabyvaji). Co jsem mel tak moznost slyset, patri to k tem tezsim vecem.
Mimo to se tu samozrejme resi spousta dalsich veci z matiky a teoreticke informatiky, ktere s timhle nemaji imo nic spolecneho, ale taky nejsou zrovna jednoduche.
Fyziku jako takovou tu ale nikdo neresi, a jsem za to rad :)
Kazdopadne prace u Ilussion Softworks musi byt zajimava, myslim ze by mne to taky bavilo ale neverim ze bych na to mel zkusenosti (Priznavam ze jakozto student se zabyvam spoustou jinejch veci nez primo programovanim v konkretnim jazyce, i kdyz ani tomu se samozrejme nevyhybam).


----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t7.5.2008 17:30
re: Proč programovat v Linuxu?#
jen malá odbočka, na které škole studuješ? možná to zde někdy padlo, ale já to nestihl zachytit...:-)

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website7.5.2008 17:35
re: Proč programovat v Linuxu?#
Jsem v Brne na FI MUNI. Proc?

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t7.5.2008 17:54
re: Proč programovat v Linuxu?#
jé, to je super ... já bych potřeboval názory lidí z FIT VUT a z FI MUNI na svoje fakulty, budu se totiž za nedlouho rozhodovat, kam ... tak jestli by ti nevadilo, rád bych slyšel tvůj názor, která fakulta je lepší a proč? :-) díky

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website7.5.2008 19:09
Taková mala připomínka#
"programovani her je na programovani to nejtezsi."
Větší kravinu jsem už dlouho neslyšel, IMHO nejteší je asi programovat umnělé inteligence ve všech možnách použití(armáda, průmysl atp.). Také musí být mnohem težší než hry, programovat viry a antiviry!

btw: IMHO zaleží na přístupu - pokud se chcete dozvědět o programování a IT co nejvíc, tak se samozdřejmě začnete učit jazyk u kterého víte co dělá. Pokud se ale chcete programováním živit a dělat aplikace, tak si zvolíte jazyk který je co nejefektivnější.. Já jsem zvolil Python který je efektivní ale zároveň vím co dělá...

"Musíme milovat pravdu tak, abychom byli v každém okamžiku připraveni zříci se všeho, co jsme dříve považovaly za pravdu, když poznáme pravdu vyšší."
- Lev Nikolajevič Tolstoj
(odpovědět)
C X | 85.70.61.*7.5.2008 17:46
re: Proč programovat v Linuxu?#
C X: No v podstatě bych řekl, že ty si úplně mimo...
(odpovědět)
MadmanCZ | 88.146.167.*7.5.2008 18:19
re: Proč programovat v Linuxu?#
A z jakého důvodu? Myslíš si snad že AI jsou lehčí jak hry?

Netvrdím že AI a Viry se běžně používají ale že se dělaj nejhůř..
(odpovědět)
C X | 85.70.61.*7.5.2008 18:43
re: Proč programovat v Linuxu?#
:D:D a AI se asi ve hrach vubec neprogramuje :D:D
A udelat vir? 500 radku kodu na pekneho bastarda ;)
(odpovědět)
_( | )_ | 85.132.197.*7.5.2008 19:02
re: Proč programovat v Linuxu?#
Ukaž mi ve které hře je AI na slušné úrovni ? ( F.E.A.R. se pyšní nejlepší a přitom se našlo tolik bugů ) Ale armáda si asi těžko může dovolit aby měli AI s zkratama. Prostě Hry jsou těžké na programování ale určitě né nejtěžší.
(odpovědět)
MiKee | E-mail | ICQ 4360361907.5.2008 19:10
re: Proč programovat v Linuxu?#
ve hre muzes uplne klidne udelat takovou ui ze hrac nema sanci ale kdo by proti takovejm botum hral...
(odpovědět)
DJVyn23.12.2009 17:00
re: Proč programovat v Linuxu?#
:D panove nenechte se vysmat... AI neni nejtezsi,podivejte se na vyhen a zjistite ze na tom "nic" nadbozskeho neni... Kazda hra ma svou AI, jenze to AI neznamena ze mas chytre protivniky (vyserte se na to hrani AI neni jenom u hracu), ale ze i ten program (hra) dokaze kapinku premejslet a vyhodnocovat udalosti (dedukce).

jinak C X ses fakt mimo, promin, ale to co tu tvrdis je mimo misu...
Vir a antivir? Definuj to... na tom vazne nic tezkyho neni. Zjisti jak funguji antiviry (rozpoznavani znamych vyru neni tezke, heuristicka analiza o neco jo, ale ni neprekonatelnyho... virtulni behove prostredi a trasovani [nejhorsi pripad] nebo rozpoznavani podezrelejch sekvenci kodu, nic vic)...
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*7.5.2008 19:28
re: Proč programovat v Linuxu?#
Heh, že AI neni nejtežší? já myslím na ůrovní neuronovích sítí.. Vědci ještě nevytvořily pořádnou AI a tady pan babca si jí dělá místo pohádky na dobrou noc :) připomínáš mi syna Chucka...

A netvrď mi že naprogramovat kvalitní malware je jednoduchy...
(odpovědět)
C X | 85.70.61.*7.5.2008 20:05
re: Proč programovat v Linuxu?#
chlape to o co se tu hadas, je uplna kravina... netvrdim ze vsechny AI jsou jednoduchy, ja rikam ze obecne AI neni nic tak hrozneho, to ze mi das jeden jedinej priklad (neuronovy site, o kterejch vim vic nez dost, kdyz je doucuju kamose, kterej z nich dela doktorantskou praci, jsou uplne o necem jinem) meznamena ze je to vsechno hard. Farmatovu vetu taky matematici resili pres 300!!! let (jedna veta ze x^n + z^n = z^n), jednoducha, ale pomalu neresitelna. Takovychto prikladu je strasne moc. A kde jsem rekl ze ji delam na dobrou noc? Ano neudelali poradnou AI, kde vzor je lidsky mozek, ale jak se muzou snazit udelat neco co nechapou ve svy podstate? Dyt o mozku vime to samy co o dnu mori... Btw, vis neco vubec o neuronovych siti? Kdyz uz je tady zminujes?

Ano pokud umis programovat a jses zamerenej na tuto oblast, tak ano. Jako zacatecnik jsem si taky myslel ze je to neprekonatelny problem, ale casem ti dojde ze tomu tak neni. Ted ti polozim otazku... Proc je toho malware vsude jako sracek? Dyt je to vlatne nemozny naprogramovat, tak jakto ze jich je tak moc?

Jo jinak tu to klidne rozvijejte, pac ja se tu tyden neukazu (KSP), takze ja pak na dotazy mile rad odpovim ;)
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*7.5.2008 22:28
re: Proč programovat v Linuxu?#
oprava: ne doktorantsko, ale semestralni praci (4 rocnik VUT BRNO, bo jak to je), bych mu moc fandil ;)
(odpovědět)
babca | 194.212.59.*7.5.2008 22:49
re: Proč programovat v Linuxu?#
Tak kromě dohadování kdo toho víc umí, víc toho zná a kdo ho má většího jsem se snad nic normálního nedočetl(čest výjimkám). Ale aspoň jsem se pobavil. Třeba když někdo dokáže tvrdit, že psaním aplikací pro systém s 5% uživatelů si člověk vydělá daleko víc a má k tomu víc příležitostí, než psaním pro OS s 90% uživatelů, tak buď neumí počítat nebo patří k těm pěti procentům. Hádky o tom, který jazyk je ze všech jazyků ten nejlepší a nejsprávnější, mi taky přijdou k smíchu. Sám ovládám tři(skripty nepočítám) a libovolně je měním podle toho, který se na danou aplikaci hodí. Který jazyk je nejlepší, se prostě určit nedá - vždycky jak na co a jak pro koho. Pokud program dělá to, co má a k tomu s rozumnými nároky, tak mi je opravdu jedno, v čem to je napsaný. Hlášky typu "C++ stojí za hovno, Java je nejlepší" nebo "C# je pro blbce, dělejte v C++" můžou vypouštět leda tak puberťáci, kterým se podařilo naučit základy jednoho jazyka a jsou na to tak hrdí, že všechno kromě toho jejich jazyka je prostě sračka.
(odpovědět)
800XE | 83.240.95.*29.7.2009 17:10
re: Proč programovat v Linuxu?#
Ano, jses nejchytrejsi, nejlepsi (v podstate reinkarnace prdelace), mas nejvetsi pero, velky auto, hodne hezkych holek, ale priste nemusis tahat na svetlo rok starou flamewar..
(odpovědět)
NechcesVedet | 94.102.0.*30.7.2009 15:08
re: Proč programovat v Linuxu?#
(v podstate reinkarnace prdelace[/strike Hulhana)
(odpovědět)
Dindo30.7.2009 17:42
re: Proč programovat v Linuxu?#
Díky za nepřekonatelně konstruktivní připomínku k věci. Když si přečteš jenom první větu, tak by ses taky mohl pokusit jí pochopit. A jinak když jsem na tenhle průjem narazil až po roce, tak na něj logicky reaguju až po roce. Radši už mi nic nepiš, protože další takovou spršku hodnotných informací už bych asi neustál.
(odpovědět)
800XE | 83.240.95.*30.7.2009 21:33
re: Proč programovat v Linuxu?#
PS: Teď jsem zjistil, co myslíš tím "reinkarnace prdelace". Jestli je to ten _( | )_, pak po přečtení pár jeho příspěvků opravdu netuším, čím jsem si to zasloužil. Jinak nechtěl jsem tady rozjíždět nějakou starou flamewar, jen mě prostě točí, když někdo prosazuje to svoje jedno řešení a kdo používá něco jinýho, tak je automaticky debil, kretén a podobně. Toť vše.
(odpovědět)
800XE | 83.240.95.*30.7.2009 21:55
re: Proč programovat v Linuxu?#
Tenhle post teda adresuju vsem krome toho-jenz-ma-vlakno-nademnou.

Vsimate si, jak tahle srackoidni diskuze pritahuje lidi co si mysli ze maji vetsi pravdu nez ostatni? Jsou to vetsinou lide (dle toho jak pisi) pomerne inteligentni, ovsem trpici nutnosti vzdelavat ostatni a nekteri i v jednom postu ukazat jak jsou dobri, jak je jejich programovaci jazyk a operacni system dobry, jaci jsou ostatni looseri ze si dovoluji mit jiny nazor atp.. Trochu mi to pripomina hastereni mezi ruznymi nabozenstvimi...

ps: az nekdo potkate toho-jenz-ma-vlakno-nademnou, vyridte mu (ja mu nemam psat a jelikoz mam dneska dobrou naladu, tak jeho prani respektuji) ze jsem ho nechtel urazit, jen jsem mu chtel pripomenout ze po roce uz to nikoho nezajma i kdyz tu bude vykladat sebevetsi moudra..
(odpovědět)
NechcesVedet | 94.102.0.*30.7.2009 22:16
re: Proč programovat v Linuxu?#
Pak jsou ještě lidé, kteří jsou ještě chytřejší než všichni zúčastnění ;)
(odpovědět)
mr.Crow. | 213.211.34.*2.8.2009 18:02
re: Proč programovat v Linuxu?#
Taky jsem tě nechtěl urazit, jestli se tak stalo, tak se omlouvám. Navíc vidím, že máme na věc v podstatě stejný názor, přirovnání k náboženstvím sedí doslova jako prdel v hajzlu.
(odpovědět)
800XE | 83.240.95.*30.7.2009 22:39
re: Proč programovat v Linuxu?#
V linuxu se skvěle pracuje s ASM, já zrovna píšu kraviny pro PICy a musím uznat že ani placený MPlab neumí to co Piklab pod linuxem... krásně se zvýraznuje syntaxe, chyby, vše je přehledné.. akorát programování procesoru je o pár sekund zdlouhavější :)
ale to jsou jen další malé bezvýznamné kokotiny které řekl malý bezvýznamný kokot :)

----------
Linux is like teepee, no windows, no gates, Apache inside
(odpovědět)
imrija2.8.2009 12:21
re: Proč programovat v Linuxu?#
Hej dobrá zábava tahle diskuze ;)
(odpovědět)
nice! :) | 193.165.66.*15.12.2009 21:30
re: Proč programovat v Linuxu?#
Kdo píše linux je hovno, tak sám je hovno!
Linux - gentoo mám na PC a na noťasu mám ubunta, na flashkách mám ruzné distribuce s ruznými vybaveními npř. backtrack 4.
Linux je podle mně, jedna velká budoucnost!

----------
PHPko! + MySQL
(odpovědět)
šášula | E-mail15.12.2009 21:35
re: Proč programovat v Linuxu?#
2šášula: Jasně kámo :D To lidi jako ty říkají už 5 let a stále má Linux jedno mizerné procento trhu. Například Vista si za 2 roky získala těch procent 25, tak tu netvrď hovadiny o tom, jak je Linux budoucnost :D :D
(odpovědět)
asdfghjkl | 90.179.140.*16.12.2009 16:22
re: Proč programovat v Linuxu?#
Například Vista si za 2 roky získala těch procent 25

zamysli se proc... ms zaplatil firmam aby davali do novejch pc visty...
snazili se vselijak donutit uzivatele xp k prechodu na vistu...
(odpovědět)
DJVyn23.12.2009 17:12
re: Proč programovat v Linuxu?#
Mě je jedno jak to MS udělal, ale udělal. 25% trhu můžeš získat klidně i tak, že máš špatný systém a dáš hodně peněz do reklamy. Já neříkám, že je Vista špatná nebo naopak dobrá, jen říkám fakta, tz. že má oproti jakékoli disribuci Linuxu/Unixu dominantní postavení na poli desktopových operačních systémů. Tak nevím, co se ti na mém příspěvku nelíbí a už vůbec nevím, proč si reagoval takto nemístně a zcela mimo mojí myšlenku. Zkus radši lépe číst (hlavně u toho přemýšlet).
(odpovědět)
asdfghjkl | 90.179.140.*23.12.2009 21:35
re: Proč programovat v Linuxu?#
Tady je to samý arogantní kretén.

Když se podívám na svoje zkušenosti s programováním v C na těchto systémech, tak první co se mi asi vybaví je, že Windows má výhodu v tom, že verze se dají spočítat na rukou a člověk se nemusí tolik zabývat odlišnou konfigurací systému, na kterém aplikace poběží, a tahání vlastních verzí knihoven je celkem běžná záležitost, na kterou nikdo nebude moc upozorňovat. Za to *nixů je plný pytel, každý má X verzí a konfigurací a v každém jde něco jiného. Z toho pro ně vyplývá více proifdefovaný platformně závislý kód (a bez configure ani ránu).

Ale jinak si nemyslím, že by byl nějaký vážný důvod, proč preferovat tu nebo tu platformu. Každá háže klacky pod nohy někde jinde.

(odpovědět)
Nechce se mi to sem psát | 77.48.93.*23.12.2009 0:59

Zpět
 
 
 

 
BBCode