Jak by měl vypadat správně napsaný kód

HackForum

Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
Ahoj lidi, rád bych, kdyby sem každý napsal několik nápadů ohledně stylu psaní kódu - čeho se vyvarovat, jak by měl vypadat, názvy, velká malá písmena apod...
(odpovědět)
Pavel32 | 88.102.234.*26.10.2007 17:28
re: Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
kdyztak napis v jakym jazyce xD
(odpovědět)
petousek | 77.104.245.*27.10.2007 0:35
re: Jak by mel vypadat spravne napsany kod#
treba v C je nekolik ustalenych stylu. pis si jak chces, jak budes postupem casu cist zdrojaky ostatnich, tak na nektery styl (pouzivany v oblasti, kterou se zabyvas) prejdes automaticky.
(odpovědět)
kve | 82.208.44.*27.10.2007 2:15
re: Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
ono existuje několik pravidel, který by se měly dodržovat (možná se dá říct, že se musí dodržovat), některé jsou volnější, to už pak záleží na tobě (nebo na pravidlech vývojářského týmu, ve kterém pracuješ)

----------
Get enlightened!
(odpovědět)
mr.Crow | E-mail | Website27.10.2007 11:18
re: Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
mno zkusim ti dat jednoduchý příklad vezměme si zdroják programu na porovnávání dvou čísel napsaný v pascalu

takhle by se dalo říct že vypadá správně napsaný zdroják (když opomenu že nejsou ošetřeny vstupy atd..)


program porovnavani_cisel;

uses crt;

var a,b:integer;

begin

write('Zadejte prvni cislo: ');
readln(a);

write('Zadejte druhe cislo: ');
readln(b);

writeln;
writeln('----------------------');
writeln;

if a>b then writeln('Vetsi je prvni cislo: ',a)
else if a=b then writeln('Cisla jsou si rovna')
else writeln('Vetsi je druhe cislo: ',b);
readkey;
end.


naproti tomu by se to dalo napsat i tahle:


program porovnavani_cisel; uses crt; var a,b:integer; begin write('Zadejte prvni cislo: '); readln(a); write('Zadejte druhe cislo: '); readln(b); writeln; writeln('----------------------'); writeln; if a>b then writeln('Vetsi je prvni cislo: ',a) else if a=b then writeln('Cisla jsou si rovna') else writeln('Vetsi je druhe cislo: ',b); readkey; end.


uživatel nepozná rozdil ale kdo se v tom má vyznat? Takže asi tak...
(odpovědět)
polly | 62.245.78.*27.10.2007 12:05
re: Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
polly: Ano, takhle by mohl vypadat spravne napsany zdrojak, nebylo by ale spatne pouzivat odsazeni. (Pokud jsi ve zprave odsazeni mel, ale zde zmizelo, tak se omlouvam).
(odpovědět)
independent | E-mail27.10.2007 13:10
re: Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
V C# jsou pravidla zejmena v promennych, spravne by melo byt jasne videt co promenna nese tj. nazev. Jenze nazvy (jmena) piseme s velkym pismenem na zacatku coz je v C# prasarna proto se pred nazev promenne pise male pismenko "L" zejmena protoze vypada jako cislovka "1" (nemuzeme napsat rovnou cislovku 1 protoze tak promenne zacinat nesmi). Priklad deklarace promennych: int lPrvniJmenoPromenne = 0;
bool lJmenoBoolovskePromenne = true;
double lNeceleCislo = 1.5;
(odpovědět)
Phuck3r | 89.24.4.*27.10.2007 14:25
re: Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
Psat c C# je prasarna.
(odpovědět)
Retro | 81.0.199.*27.10.2007 14:55
re: Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
Proc?
(odpovědět)
T4x | 62.177.77.*27.10.2007 18:59
re: Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
To me taky, ale mas asi pravdu Baltik je lepsi :-D
(odpovědět)
Phuck3r | 89.24.4.*28.10.2007 17:48
re: Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
Obecne se snazim dodrzovat par zakladnich pravidel, jako napriklad nazvy promennych anglicky, pokud to jde tak i komentare, osazovani o dva znaky pro vsechny vnoreny konstrukce a podobne. Spousta lidi ma svuj nazor na slozene zavorky (v C,C++,Jave ...), ale treba tohle jsou veci dost subjektivni. Pis to tak, aby se ti to co nejlip cetlo a aby ses v tom vyznal, to je nejdulezitejsi ;)

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t27.10.2007 20:08
re: Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
Zajímalo by mě, jak by měl vypadat konkrétně v C# Máte někdo nějaký odkza na dokumentaci či normy. Jinak díky (o;
(odpovědět)
Pavel32 | 88.102.234.*27.10.2007 21:07
re: Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
Muzu ti dat nase konvence pro psani kodu, ktere pouziva Masarykova Univerzita Brno - Fakulta Informatiky.
[link]

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t29.10.2007 0:12
re: Jak by měl vypadat správně napsaný kód#
To pr0ph3t: díky, hodilo by se cokoli.
Kdyby kohokoli z vás cokoli napadlo ohledně nápadů ohledně stylu psaní kódu, dejte vědět.
(odpovědět)
Pavel32 | 88.102.234.*30.10.2007 19:04

Zpět
 
 
 

 
BBCode