SQL prikaz, trosku poradit...

HackForum

SQL prikaz, trosku poradit...#
Zdravim,
potrebuju poradit s jednim sql prikazem.
takze: mam hlavni rubriku, ta ma napriklad id 8
dale mam podrubriky, ktere maji v db napsany ve sloupci "materska" 8..
ty podrubriky maji id treba 46,56
pak ulozim texty, ktere budou mit v db "rubrika" id 46 a 56.. takze jsou automaticky v podrubrikach, ale take v hlavni rubrice..
ja potrebuju prikaz, ktery kdyz nekdo otevre halvni rubriku, tak se mu nactou i texty s podrubrik, presto, ze tam neni prima souvislost a zaroven aby to bylo ze vsech podrubrik a jeste se to secetlo..Jestli jsem to popsal moc slozite, tak prominte..
diky
(odpovědět)
Nereknu | 89.176.166.*9.8.2007 14:25
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
Jestli máš v buňce uvedené 46,56 a ty potřebuješ vypsat ty co mají 46 tak to zkus přes LIKE
== SELECT * FROM tabulka WHERE kategorie LIKE '46'

----------
nehádej se, nemá to cenu | osobní blog: [link]
(odpovědět)
mzk | E-mail | Website9.8.2007 14:48
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
ale nee..tohle bzch vedel, ale je to trochu slozitejsi..ja potrebuju prikaz ktery mi vytahne zaroven texty ze vsech podrubrik rubriky 8 bez toho, abych vedel, kolik jich tam celkem je a vsechno si to dal potom do jednoho pole..
(odpovědět)
Nereknu | 89.176.166.*9.8.2007 14:50
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
Nechápu.
Pokud podrubriku rubriky 8 poznáš podel toho, že v poli "mateřská" má 8, tak proč nevybrat ty, které v poli "mateřská" mají 8?
SELECT * FROM tabulka WHERE mateřská="8"

(odpovědět)
guguma.1 | 195.113.79.10/10.0.10.*9.8.2007 16:03
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
no to jo, ale takhle vyberu vsechny podrubriky, ale ne ty clanky, ktere jsou v podrubrikach 8
(odpovědět)
nereknu | 89.176.166.*9.8.2007 16:10
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
me jde o to, abych nejakym skriptem v php vybral texty ulozeny v podrubrikach, ale zaroven skript dostane pouze informace hlavni rubriky a podrubriky si musi zjistit sam..
(odpovědět)
nereknu | 89.176.166.*9.8.2007 16:19
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
uz vim jak vam to vysvetlit..ani tady na soomu to neni vyreseny..podivejte se do do clanku, programovani..vidite tam pouze rubriky: PHP, cpp, atd..ale nejsou tam azdne clanky..ja potrebuju vytvorit skript, ktery na takove strance nejak da dohromady clanky ze vsech rubrik a seradi podle data..
(odpovědět)
nereknu | 89.176.166.*9.8.2007 16:23
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
nereknu: Nejlepší bude, když sem hodíš konkrétní stavbu relevantních tabulek, ať vidíme sloupce, které každá z nich odsahuje. Osobně to totiž vidím stejně jako guguma a nevidím tvůj problém...

----------
Teprve když vstáváte s hackingem a uléháte s myšlenkou na něj, máte šanci být hackerem.
(odpovědět)
.cCuMiNn. | E-mail | Website | PGP9.8.2007 17:05
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
Jestli jsem to správně pochopil tak bych to udělal nějak takto:
SELECT texty.* FROM texty JOIN rubriky ON texty.rubrika = rubriky.id JOIN rubriky AS hlavni_rubrika ON rubriky.materska = hlavni_rubrika.id WHERE hlavni_rubrika.id = 1 ORDER BY texty.datum
(odpovědět)
mmbb | 213.151.87.17/10.95.28.4, 10.96.72.*9.8.2007 17:18
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
pokud jsem te spravne pochopil, tak vyuzij poddotazu a je to:
-----
SELECT clanky.* FROM (SELECT id FROM rubriky WHERE materska = $_GET['rubrika']) AS podrubriky, clanky
WHERE podrubriky.id = clanky.rubrika
-----

(odpovědět)
Emkei | E-mail | Website | PGP9.8.2007 17:19
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
Emkei: je to presne to,co jsem hledal, diky moc:-)..

(odpovědět)
nereknu | 89.176.166.*9.8.2007 17:22
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
2mmbb: omg, o minutu jsi me predbehl! kdyz uz jsme zacali stejne, tak alespon, ze to reseni mame kazdej trochu jiny =)
(odpovědět)
Emkei | E-mail | Website | PGP9.8.2007 17:23
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
btw. jste takove lamy, ze neznate nasledujici optimalni reseni:

funkceProPristupKdb('SELECT clanky.*, rubriky.id WHERE rubriky.id = clanky.materska AND clanky.materska = ' . mysql_real_escape_string($_GET['rubrika']))
;
(odpovědět)
xxxxxxxxx | 62.77.121.*9.8.2007 17:39
re: SQL prikaz, trosku poradit...#
omg, ty budes asi vesela kopa, co? =) nejen že to tak nefunguje, ale kde mas napr. cast FROM? ...a nas budes nazyvat lamy?! jak rikam, vtipalek =)
(odpovědět)
Emkei | E-mail | Website | PGP9.8.2007 18:50

Zpět
 
 
 

 
BBCode