Který jazyk?

HackForum

Který jazyk?#
MOlh by mi nekdo prosím poradit, který jazyk si mám vybrat "vážně". Mám základy PHP, Pythonu, Javy, C++, C#+.NET a nemůžu se rozhodnout, který z nich se mám začít učit více... Chtěl bych se programováním, nebo IT celkově živit. THX 4 All za odpovědi :o)
(odpovědět)
Lamer | 88.100.128.*20.6.2007 19:37
re: Který jazyk?#
To ti má někdo poradit, čím se (možná) budeš jednou živit??

----------
"Když se zblázníte, víte o tom, že jste se zbláznili? A když ne, jak víte, že nejste blázen?" Terry Pratchett
[link]
(odpovědět)
InSaN3 | E-mail | Website | ICQ 30465121020.6.2007 20:46
re: Který jazyk?#
:) Ne, tak jsem to nemyslel, asi sem to špatně napsal, má se dneska vůbec smysl učit C++ pro platformu win?
(odpovědět)
Lamer | 88.100.128.*20.6.2007 21:03
re: Který jazyk?#
Smysl? ... 90% PC pouziva Wina ty se ptas jestli to ma smysl?
(odpovědět)
Slammer___ | 89.102.102.*20.6.2007 21:05
re: Který jazyk?#
Řeknu ti to takhle. Jestli se chceš živit programovánim, tak klidně dělej PHP,m ale tim si moc nevyděláš. Jestli se tom chceš živit a mít pěknej plat, tak jednoznačně C++ !!!
(odpovědět)
.-. | 213.250.202.*20.6.2007 21:26
re: Který jazyk?#
To .-. : Že s PHP si moc nevyděláš? :D S PHP samotným možná né, ale například já mám zrovna na stole vejplatu za jedny stránky a stěžovat si teda nemůžu.
PHP + SQL => CMS => více peňez než jen za XHTML + CSS
Nepopírám že jako C++ programátor vyděláš asi víc, ale to je relativní. Nevím co je pro tebe hodně a co málo. :)
(odpovědět)
.Orin. | Website20.6.2007 21:58
re: Který jazyk?#
Znam cloveka, co bere ciste za php 85 000 Kc mesicne, dela u jedne velke firmy..
(odpovědět)
Dark Craft | PGP21.6.2007 1:05
re: Který jazyk?#
no ja si myslim ze do budoucna (ale i ted) poleti Java a python a samozrjme novejsi a novejsi prog. jazyky a jejich mutace...jazyk php apod. bude v budoucnu nahrazen jinym - ciste jen muj nazor
(odpovědět)
sacad_ | 82.100.11.*20.6.2007 22:20
re: Který jazyk?#
no podla toho co ta zaujima.
mal by si to robit pre to ze ta to bavi a zaujima ta to a nie ze
"idem sa teraz naucit jazyk.aky to ale bude.naucim sa ho a budem vela zarabat."
(odpovědět)
j0e | 91.127.106.*20.6.2007 22:27
re: Který jazyk?#
Lamer> Nenech si radit. Delej to co te bavi a co ti jde nejlip.
Pokud chces vedet po jakym jazyce je zrovna nejvetsi poptavka, tak neni nic jednodussiho nez jit na nejakej portal s nabidkou prace v IT a podivat se koho hledaji.
Obecne plati ze pokud umis C/C++ nebo Javu tak jsi urcite za vodou. Nerikam ze to jsou jedine jazyky, ale je to sazka na jistotu. Konkretni jazyk si ale vyber podle toho ktery ti nejvic sedne. Hlavni je jeden si vybrat, a at uz to bude jakykoliv, naucit se ho poradne. Nejde tak ani o zvladnuti daneho jazyka ale o to naucit se programovat spis obecne. Umet se vyznat ve slozitejsim kodu, nebat se psat programy, ktere maji delku treba v tisicich radcich, a hlavne vytrvat. Je to beh na dlouhou trat.

Jinak skvela vec je neucit se programovat jen sam, ale mit zaroven skolu z tohohle oboru. Ono je krasne ze to delas ve volnem case, jasne- neco ti to da, ale dokud nad sebou nemas nekoho kdo ti rika co a jak, co delas spatne, co dobre a co se mas jeste naucit, je tu jista (dost velka) pravdepodobnost, ze to co budes vyrabet budou bastly a ne programy.
Navic pokud projdes vysokou skolou se zamerenim na IT, skoncis stejne u toho ze budes umet vsechno aspon na takove urovni aby ti nedelalo nejake vetsi potize si vybrat jazyk podle toho co po tobe bude chtit zamestnavatel. Pokud muzu mluvit z vlastni zkusenosti, tak u nas na skole to skonci tim ze umis Pascal, Delphi,C, C++, Javu a C#, plus navic abys ziskal prehled a znalosti i z jinych zpusobu programovani tak te nauci Haskell pro funkcionalni programovani a Prolog pro logicke programovani.
No a pak uz si muzes sam vybrat co te z toho nejvic bavi ;)
Stejne pokud pochopis jeden imperativni jazyk, preorientovat se na dalsi je pak otazkou maximalne mesicu. Nerikam ze budes hned expert, ale stejne si myslim ze kdyz nekde nastoupis jako programator, tak do tebe zamestnavatel nahusti to co zrovna bude potrebovat, pripadne te to douci. To je ale taky duvod proc se vetsinou hledaji programatori na plny uvazek - jakmile do tebe zacnou neco investovat, budou ocekavat ze za to taky neco dostanou zpatky.

Ja osobne preferuju asi C/C++ a myslim ze to je docela perspektivni. Tyhle jazyky asi hned tak nezmizi, takze jejich uceni urcite neni ztrata casu.

No a zaverem: pokud budes schopnej programator a budes delat svoji praci s nadsenim a nebudes to flakat, tak praci sezenes.

No a jeste jedna rada: cim driv zacnes programovat za penize, tim lepe. Vysoke platy delaji hlavne zkusenosti a znalosti. To ovsem neznamena ze se mas kvuli praci vykaslat na skolu! Idealani je to zkombinovat ;) Je pravda ze to treba nemusi byt jednoduche, ale vysledek - tedy pracovni nabidky a nastupni platy - skutecne stoji za to ;)

Hodne stesti.


----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t20.6.2007 23:06
re: Který jazyk?#
Neexistuje prima umera mezi programovacim jazykem a vysi hodnoty uvedene na vyplatni pasce. Poptavka je po vsech jazycich. Jen se nektere nabydky nedostanou ven protoze jsou hned obsazeny. Samosebou vzdy budou existovat vice a mene preferovane jazyky. Treti skupinou jsou sezonni zalezitosti(neboli modni zalezitosti). Zlate pravidlo rika ze by sis mel vybrat jazyk ktery ti maximalne sedi a vyhovuje.

pr0ph3t: Nesouhlasim s tim ze nejlepsi je se ucit programovat s nekym v zadech(ale tvuj nazor beru). Jinak souhlasim.

Nikdo te programovat nenauci. Programovani se clovek uci psanim programu a studovanim cizich zdrojaku a snahou o zefektivneni jejich cinnosti.
(odpovědět)
XYZ21.6.2007 2:05
re: Který jazyk?#
"Mám základy PHP, Pythonu, Javy, C++, C#+.NET" ... no to mas dobry, ale proc se od vseho ucis jen zaklady ? ;) prijd az budes aspon jeden z nich ovladat ... ale to uz se nebudes potrebovat ptat na takovou ko*otinu
(odpovědět)
kve | 213.211.51.*21.6.2007 7:16
re: Který jazyk?#
Tak jakej jazyk to ti neporadim, ale pokud se chces programovanim zivit, tak se nauc algoritmizaci. Pokud neumis matiku tak ti je cely programovani k prdu, jelikoz velke firmy potrebuji prave efektivni programatory. Takze pokud mas zajem tak se mrkni na tydle souteze a zjistis jak malo toho umis a nemyslim tim jazyky, ale dovednosti.

[link] - Korespondecni seminar MFF
[link] - Matematicka o. v prog.

Treba se najedne z nich podkame :))
(odpovědět)
babca | 213.226.251.*21.6.2007 9:15
re: Který jazyk?#
ty brdo to je gramatika jaxvina od expertu
(odpovědět)
( | ) | 85.132.198.*21.6.2007 10:43
re: Který jazyk?#
XYZ: To s tim programovanim kdyz mas nekoho v zadech, to asi zalezi na tom co ti vyhovuje. Ja vim ze jsem clovek od prirody linej, a ze kdyz mi do toho nekdo nebude kecat, tak si budu vsechno delat po svym a to neni zrovna v pripade programovani idealni. Mne vyhovuje kdyz vim ze mam takove a takove zadani programu a ze na nej mam 14 dni a kdyz to neudelam tak je zle. Nuti mne to neustale neco delat, porad se zdokonalovat. A kdyz to odevzdam tak vim ze to tim neskonci, ale ze je tu osoba ktera toho umi daleko vic nez ja a ktera mi pripadne jeste rekne jak by se co dalo delat lip. DIky tomu se nekam posunujes a ucis se. POkud se ucis sam, zvyknes si delat vsechno po svem a v nekterych pripadech bohuzel spatnym zpusobem. Ucil jsem se driv (az do vysoke) jen sam, a ted kdyz to porovnam, tak to co bych se ucil sam treba dva tri roky, tak ted se naucim za par mesicu. Na jednu stranu mne to bavi (stejne jako driv) a na druhou stranu ted uz proste musim.

To je jako bys rekl ze deti nemusi chodit do skoly, ze jim staci dat ucebnice a ony se vsechno nauci samy - pulka se jich na to vyprdne hned, z toho zbytku se to pulka nauci spatne a par jedincu se to nauci tak jak ma - ale po podstatne delsi dobe a s daleko vetsi namahou.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t21.6.2007 12:59
re: Který jazyk?#
Hmm, ja sice studuju gympl, ale kámoš je docela dost dobrý programátor a vždycky je ochotný pomoct, tudíž někoho v zádech mám :) Myslíte že je problém v tom že jednou 3 na vízu mám z matiky? :D
BTW: Du do C++ :)
(odpovědět)
Lamer | 88.100.128.*21.6.2007 15:00
re: Který jazyk?#
Dodatek: Myslít že je pro C++ programátora dobré umět se orientovat v Linxu? Už dlouho hodlám přejít z winu na linux, no spíše ho zkusit, a kdyžtak přejít...
(odpovědět)
Lamer | 88.100.128.*21.6.2007 15:02
re: Který jazyk?#
no.. pokud chceš studovat/pracovat v oboru IT, určitě se ti bude znalost více OS hodit. A tu trojku z matiky se snaž vylepšit na jedničku, matika by (podle toho co chceš studovat) měla pro tebe být nejdůležitější ;)
(odpovědět)
tojejedno | 212.96.172.*21.6.2007 17:48
re: Který jazyk?#
Verim ze pokud se naucit zachazet s Linuxem tak se ti to bude jednou hodit. Minimalne pochopis co na nem vsichni vidi a nejspis u nej taky zustanes ;)
Vetsi problem bych videl v te trojce z matiky... S tim zkus vazne neco udelat. Minimalne protoze se ti to jednou bude hodit - v zamestnani nebo i na pripadne vysoke.

----------
public static void main(String args[]){
 throw new UnsupportedOperationException("Not implemented!");
}


(odpovědět)
pr0ph3t21.6.2007 19:23

Zpět
Svou ideální brigádu na léto najdete na webu Ideální brigáda
 
 
 

 
BBCode