Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Facebook Graph Search: analýza dat zasahuje další ložiska soukromí

4.10.2013

Facebook Graph Search (FB překladá: hledání na základě sociálních propojení) se prohlubuje. Nově budou do analyzovaných dat zahrnuty posty, příspěvky, komentáře, popisky fotek, check-iny a patrně další informace.


Graph Search – sémantický vyhledávač bude hlavně akcentovat sociální a osobní vztažnost odpovědí vůči tazateli a stejně jako [kolibříkem upravený Google] preferovat celkový koncept dotazu (plynoucí z běžného užití jazyka) před klíčovými slovy. Umožní specifikovat hledání podle autora, klíčových slov, umístění, komentářů a dalších... některé filtry mají rozevírací nabídky... na zpřesnění vašeho hledání (Centrum nápovědy FB).

Na základě informací od přátel, přátel přátel a lidí sdílejících veřejně (tedy na základě nastavení soukromí sdílejícího), se dle usmívajících zaměstnanců FB každému uživateli zobrazí jedinečné výsledky. Škoda, že se z marketingových videí také nedovíme, co má FB v úmyslu dělat s kvanty nashromážděných informací.

Díky zprávám o posledních aktivitách Facebooku [např.] se pomalu rozpouští pečlivě budovaná iluze sociální sítě, a skrze cáry této iluze můžeme zahlédnout vyhledávač osobních informací, schopný indexovat, analyzovat a prodat soukromá data většiny lidstva.

Zatím Facebook Graph Search stále ještě běží pouze v beta verzi v americké angličtině. Přesto pokud (ještě) máte FB účet a nepřejete si něco anoncovat neznámým, doporučuje se:

  • nepoužívat hashtagy,
  • striktně si stanovit správu vlastního soukromí,
  • přizpůsobit tomu...
    • nastavení soukromí,
    • nastavení aplikací a
    • záznamy o aktivitách (v menu Přehled soukromí – Kdo uvidí můj obsah – Použít záznamy o aktivitách).


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1/2

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)