Jak se to má (doopravdy) s PGP

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: mad-eye
Datum: 28.8.2006
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Stručný článek o PGP vyprovokovaný chorobným výplodem mr. freeze na toto téma.

Tento článek slouží jen ke stručnému obeznámení s PGP. Nebudu tedy rozebírat praktické detaily a značně také omezím historická data s PGP spojená.(v tomto ohledu je ostatně freezuv clanek pomerne kvalitní takže hledejte tam)

Tak děti, všechno to začalo koncem sedmdesátých let kdy několik chytrých pánů(viz. přiložené linky) přišlo na skvělou věc. Tou věcí bylo asymetrické šifrování. Do té doby měly šifry jeden klíč, ten se používal jak pro zašifrování tak pro zpětný převod na původní informaci, takové šifře říkáme šifra symetrická. Tento model přišel ale těmto pánům fádní a tak vymysleli šifru která měla klíče hned dva. Jeden uměl dešifrovat zprávu zašifrovanou tím druhým a naopak. Tím fakticky položili základy PGP.

Merito takového PGP certifikátu se skládá právě z těchto dvou klíčů. Jeden z nich si majitel uloží na bezpečném místě(privátní klíč) a druhý vypustí do světa(veřejný klíč). Takovýto model je cool hned ze dvou důvodů. Když vám teď někdo bude chtít napsat soukromý dopis, tak si dohledá váš veřejný klíč zašifruje jím jeho obsah a od toho okamžiku si ho nepřečte nikdo kdo nevlastní klíč privátní, klíč který máte vy. Druhá skvělá věc která z toho vyplývá je elektronický podpis. Pokud totiž proces obrátíte a zašifrujete zprávu svým privátním klíčem, tak jí bude možné dešifrovat pouze veřejným klíčem z vašeho PGP certifikátu. Čímž bude nadevší pochybnost jasné že autorem jste právě vy a nikdo jiný.

To by bylo k problematice PGP ode mě vše. Chtěl jsem hlavně aby byl všem jasný princip této metody. Jak PGP používat v praxi už si budete muset dohledat na vlastní pěst.


http://en.wikipedia.org/wiki/Asymmetric_key_encryption
http://en.wikipedia.org/wiki/Pretty_Good_Privacy