Operační systém MS Vista

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Nazghul
Datum: 18.5.2006
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Informace o novém operačním systému od Microsoftu s názvem Vista

Slovo úvodem

Operační systém Vista měl být vydán na počátku roku 2006 jako mezikrok mezi Windows XP a Windows Vienna (Dříve byl označován jako Blackcomb, mělo se jednat o nástupce Windows XP. V roce 2001 však byl tento projekt posunut o několik let a v té době se již vědělo, že před Blackcombem vyjde ještě Vista. V roce 2006 se kódové jméno Blackcomb změnilo na Vienna a Microsoft prohlásil, že Vienna vyjde někdy v roce mezi 2009–2012), později však většina inovací plánovaných do Vienna bylo přidáno do Vista

Základní technologie

V základní struktuře se objeví využití .NET frameworku, nový zvukový subsystém, výraznější podpora pro digital rights management (DRM, ochrana proti neoprávněnémukopírování), lepší podporu pro instalaci programů (technologie ClickOnce a nová verze programu Windows Installer), ale i kontroverzní projekt Trustworthy Computing, dříve známý pod názvem Palladium. Stojí za zmínku, že technologie WPF, WCF i WinFX nejsou určeny výhradně pro Windows Vista, ale plánuje se jejich portace i do Windows XP a Windows Server 2003.

Novinky

Vista bude obsahovat mnoho konkrétních novinek; následující seznam obsahuje některé vlastnosti, které byly zmiňovány v souvislosti s Vistou, avšak není zaručeno, že se do finální verze dostanou. Některé z vlastností se také mohou vyskytovat jen v konkrétních verzích Windows Vista.

- Aero: Ve Windows Vista se objeví zcela přepracované grafické rozhraní, označované krycím názvem Aero. Nové rozhraní by údajně mělo být čistší a pohlednější oproti předchozím verzím Windows. Bude také obsahovat některá grafická lákadla jako průhlednost, animace, hezčí ikonky apod. V dostupných verzích bylo z tohoto rozhraní vidět jen velmi málo, Microsoft však trvá na tom, že úpravy budou zásadního rázu. No uvidíme.

- Vyhledávání: Vista bude obsahovat nové vyhledávání, které bude výsledky poskytovat okamžitě (na rozdíl od hledání ve Windows XP, kde hledání trvá typicky několik minut). Bude také obsahovat nové funkce, jako např. kombinované filtry, nebo uložená vyhledávání, která budou fungovat jako tzv. virtuální adresáře – otevření takového adresáře automaticky provede zadané hledání a výsledky zobrazí jako obsah tohoto adresáře (podobná funkce je již součástí Microsoft Outlook verze 2003). Obsah těchto virtuálních adresářů bude možno nabízet prostřednictvím RSS, a naopak, vyhledávání bude schopnost hledat i ve feedech RSS/ATOM. Ostatní programy budou moci toto vyhledávání rozšiřovat o podporu pro prohledávání vlastních formátů souborů. S příchodem WinFS bude pravděpodobně vyhledávání ještě dále přepracováno.

- Shell: Shell (uživatelské rozhraní) obsahuje mnoho nových funkcí. V shellu se bude výrazně používat výše zmíněné vyhledávání, kromě adresářů se budou používat také nové kolekce označované jako seznamy (lists), které umožní zobrazovat soubory z různých adresářů na jednom místě. Nový druh adresáře nazvaný stínový adresář si pamatuje historii a je schopen vrátit svůj obsah do podoby z libovolného okamžiku v minulosti. Shell také obsahuje řadu vylepšení v zobrazování souborů – při pohledu do adresáře se zobrazují náhledy multimediálních souborů spolu s ikonkami, které naznačují, o jaký typ souboru se jedná. Velikost těchto náhledů může uživatel plynule měnit.

- Počítačové sítě: Ve Windows Vista bude obsažena zcela nová implementace sady protokolů počítačových sítí. Významnou novinkou je úplnější podpora IPv6, se kterým se nyní počítá ve všech částech systému včetně uživatelského rozhraní. Vista také obsahuje nový systém označený Castle („hrad“), který prostřednictvím technologie peer-to-peer umožňuje šířit autentizační informace v počítačových sítích i bez centrálního serveru, což je typický případ malých domácích sítí. Další důležitou novou vlastností je podpora diagnostiky problémů se sítí. Za pomoci technologií jako UPnPVista dostatek informací o topologii okolní sítě, což umožňuje přehledně zobrazit síť a její konfiguraci z pohledu operačního systému, ale i pomoci uživateli při hledání a odstraňování potíží.

Dále bude obsahovat i další novinky, jako je vestavěná podpora pro vypalování DVD, ale o těch se již dále nebudu zmiňovat.

Edice

Tak jako XP měly edici Home Edition a Professional Edition, tak i Vista bude mít své edice. Zatím Microsoft plánuje 7 edicí:
- Windows Vista Starter Edition - Obdoba Windows XP Starter edition pro chudé rozvojové země.

- Windows Vista Home Basic Edition - Nástupce Windows XP Home Edition.

- Windows Vista Home Premium Edition - Nástupce Windows XP Media Center Edition.

- Windows Vista Professional Edition - Nástupce Windows XP Professional bez některých multimediálních programů.

- Windows Vista Small Business Edition - Edice Vista Professional, rozšířená o nástroje pro kancelář a menší firmy.

- Windows Vista Enterprise Edition - Edice Small Business, rozšířená například o ochranu čipem TPM nebo o Virtual PC.

- Windows Vista Ultimate Edition - Vše z výše zmíněných edicí, rozšířená o některé další funkce.

Budou existovat i speciální edice vyžádané Evropskou unií, které nebudou obsahovat Windows Media Player. Tyto edice budou mít koncovku „N“. Bliřší informace však zatím nejsou .


by Nazghul©