first phreak

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: phreaker
Datum: 22.10.2005
Hodnocení/Hlasovalo: 4/1

Popíšuvám vám můj první způsob bezplatného volání.

K uskutečnění bezplatného hovoru resp. hovoru který se učtoval majiteli jedné vybrané telefonní stanice aziž by otom on věděl jsem použil kombinaci dvou služeb CT (Českého Telecomu).
Tou první je služba hovor na účet třetí stanice provozované na tel. čísle pro Operátorské asistenční služby 133002, které se volá ze sítě CT bezplatné. Po zavolání na toto číslo řeknete operátorce ze schcete spojit hovor na účet třetí stanice a nadiktujete ji dvě telefonní čísla. První číslo slouží pro účtování hovoru a musí se tedy jednat o stanici CT. Druje číslo je číslo, které schcete volat. Operátorka zavolá na první číslo a zeptá se jestli souhlasí s uskutečněním hovoru na účet jejich stanice a pokud souhlas dostane tak vám spojí druhé číslo.
Druhou sluzbu kterou jsem pouzil byla hlasová schránka Memobox. Jedná se o hlasovou schránku pro pevné linky podobnou těm co známe u mobilních telefonů. U schránky je možné nahrát si osobní pozdrav, který je pak přehrán volajícímu pokud se dovolá na tel. číslo v době kdy je obsazené nebo pokud hovor naní příjat do 30 sekund (tato doba je nastavitelná). Pri výběru a provádění nastavení schránky memobox se volá na bezplatné číslo 800121314 kde se před vstupem do schránky zadává přístupové heslo. Toto heslo se nemusí zadavát pokud je zapnuta funkce potlačení vstupního hesla. Při vstupu do schránky z jiné než té stanice na které je zřízena se vola na 960 + číslo hl. schránky. Číslo hl. schránky je shodné s číslem na kterém je hl. schránka membox zřízena. Takové volání je pak ze sítě CT učtutováno jako místní hovor. Po zavolání na toto číslo uslyšíte osobní pozdrav, který přerušíte stiskem #. Pak je vyžadováno heslo pro přístup do schránky. Až do září 2001 platilo že toto heslo bylo po zřízení služby přednastaveno na poslední čtyřčíslí čísla hl. schránky a přestože CT upozorňoval na změnu tohoto hesla málo kdo tak učinil. Hl. schránka memobox je zřízena napožádaní a k dispozici v několika provedeních. U Memoboxu Komfort a Komfort plus je zřízení a používání služby bezplatné.
Z rádia jsem znal jedno tel. čislo, které sloužilo pro zanechávní vskazů od posluchačů. Za tímto účel byla na čísle hl. shcránka Memobox. Šel jsem do tel. budky a vyzkoušel zda se do schránky dostanu na přednastavené heslo. To se mi podařílo a tak jsem změnil osobní pozdrav na hlášení, které když uslyší operátorka která na číslo bude volat, tak si bude myslet že s někím hovoří a ten dotyčný jí dává souhlas s uskutečněním volání na jeho účet. Bylo to něco ve znění "Dobry den u telefonu..." pak chvílo ticho a "ano souhlasím". Zavolal jsem na číslo 133002 a požádal o spojení čísla 0609112777 na účet telefonní stanice toho radia. Operátorka mě požádala o o chvilku strpení a za jednu minutu jsem slyšel ve sluchátku - "Tento hovoru je účtován částkou 38 Kc za minutu, služba není určena pro osoby mladší 18 let...". Na erotické lince jsem vyslechnul jednu povídku a pak zavěsil.
Tento způsob bezplatného volání jsem pak ještě několikrát použil např. k hodinovému hovoru na mobilní telefon mého kamaráda a po nějakém čase kdy jsem nalezl další lepší způsoby volání, které se dali využít i z mobilního telefonu jsem ho přestal využívat.