Doplňky pro FireFox (1.díl)

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 15.1.2008
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

V této sérii recenzí doplňků pro FireFox bych Vás chtěl seznámit s aplikacemi, které mohou značně usnadnit Vaší práci během testování bezpečnosti webových aplikací. Tentokrát si povíme něco o doplňku FormFiller.

Vítejte u první ze série článků, kterou bych rád věnoval doplnkům pro FireFox, jež mohou usnadnit Vaší práci při testování bezpečnosti webových aplikací. V této úvodní části si představíme doplněk, který původně nebyl určen k takovému účelu, ale často jej pro jeho jednoduchost a účinnost používám.

FormFiller

Tento doplněk slouží pro automatické vyplňování vstupních polí formulářů a byl autorem vyvinut, aby usnadnil vkládání často používaných informací, jako jsou například přezdívka, jméno, e-mailová adresa a další informace. Stačí pouze ve správci doplnků vybrat rozšíření FormFiller, kliknout na tlačítko Preferences / Možnosti a vložit Vaše často vkládané informace. Toto rozhraní ukazuje následující obrázek.

Nastavení FormFiller

Práce s doplňkem je velice jednoduchá a intuitivní. Stačí nad vstupním polem formuláře stisknout pravé tlačítko myši a z kontextového menu vybrat položku "Paste Form Data". Pod touto položkou se skrývají pravě naše často používané obsahy a po jejich výběru se vstupní pole formuláře samo naplní vybranou hodnotou.

Použití FormFiller

Jistě si kladete otázku, jak Vám tento doplněk může být nápomocen při testování bezpečnosti webových aplikací. Vše pochopíte ve chvíli, kdy začnete na webových stránkách hledat zranitelnosti v podobě XSS. V takovém případě Vás velmi brzy přestane bavit neustálé vypisování kódu v podobě <script>alert('XSS');</script> a jeho obměn. Zde přichází na řadu právě pomoc doplňku FormFiller, do kterého vyplníte používané kódy pouze jednou a v budoucnu se již můžete spolehout na to, že za Vás tento doplněk bez problému provede všechnu zdržující a špinavou práci.

S jedinou nevýhodou doplňku FormFiller se setkáte ve chvíli, kdy začnete používat několik desítek různých hodnot. Tyto položky totiž při vkládání roztáhnou formulář administračního rozhraní mimo obrazovku a znemožní práci s ním. Vhodným dopněním by byla také možnost zakládat různé podskupiny, aby se zlepšila orientace v hodnotách, ale to je jen drobná vada na kráse, která nemá s funkčností tohoto jinak skvělého rozšíření nic společného. Pokud Vám zhruba 20 různých hodnot stačí, je pro Vás tento doplněk vynikající volbou.

Link ke stažení doplňku: addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1882