Hakin9 6/2007

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 10.12.2007
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Přináším vám poslední recenzi časopisu Hakin9 v tomto roce. Jako vždy přiblížím obsah čísla těm, kterým zatím toto číslo neprošlo rukama v tištěné podobě.

obálka časopisu

Protože nám čas utíká nějak příliš rychle, nebude tato recenze tou nejaktuálnější. Listopadové číslo časopisu Haking je už více než měsíc na pultech novinových stánků. I tak se však tato recenze může stát motivem pro jeho pořízení v případě, že vás zaujme jeho obsah uvedený níže, za předpokladu, že toto číslo zatím nevlastníte.




Obsah disku DVD

Ani tentokrát nebudete ochuzeni o bootovatelnou linuxovou distribuci s názvem Hakin9.live, která je již od minulého čísla nově vytvářena nad distrem BackTrack2. Dále najdou čtenáři na disku přiloženo několik zajímavých aplikací, které jim mohou pomoci s bezpečnostní otázkou.

Advanced Office Password Recovery - Známý program, který po zapomenutí hesla umožní otevřít zaheslované dokumenty vytvořené v některém programů z kancelářského balíku Microsoft Office.

Smart Data Scrubber - Aplikace pro bezpečné odstranění souborů z disku tak, aby je nebylo možné ani s pomocí speciálních technik opět obnovit.

Dr.Web Anti-vir - Antivir s vyjímečnými vlastnosti, který je určen pro operační systém Windows a díky svým nízkým nárokům a rychlosti je vhodný i pro pomalejší počítače. Vedle funkce antiviru nabízí tento program i mnoho dalších funkcí, které pomohou odrážet různý malware.

Disk Cleaner from SBMAV - Pomocník, který dokáže na disku vyhledat duplicitní soubory, odstranit nejrůznější tempy, cookies, nepoužívané zástupce a jiná data, která pouze zabírají místo.

SecuBox for pocket PC - Transparentní šifrování datového úložiště pomocí 256-bitového AES algoritmu pro vaše PDA.

Spyware Process Detector - Užitečný pomocník, který v PC dokáže odhalit všemožný spyware. Aplikace má podobné vlastnosti jako Task manager integrovaný ve Windows. Zobrazuje však úplně všechny běžící procesy a řadí je podle stupně jejich nebezpečnosti.

SpyXie UnderNetwork - Administrace vzdálených počítačů, která umožnuje nejen vzdálenou pomoc uživatelům, ale i tajné sledování jejich aktivit.

VIP Privaci - Program, který dokáže vyčistit váš počítač od citlivých dat, která si nashromáždili nainstalované programy a aplikace.

Obsah tištěného časopisu

Po zprávách z oblasti bezpečnosti a představení obsahu přiloženého DVD se čtenáři dočkají těchto článků:

Historie polyalfabetických šifer - Clánek známého kryptologa Pavla Vondrušky, který nás seznámí s nejznámějšími polyalfabetickými šiframi, které se v historii používaly.

Hackování konzole Xbox - Clánek, který vás seznámí s bezpečností herní konzole Xbox, která pochází z dílny firmy Microsoft.

Sítě zombie - O těchto sítích určitě již každý z vás slyšel. Jaké techniky používají jejich tvůrci ke komunikaci s touto sítí a jaké způsoby pro boj s nimi mají ti na druhé straně barikády se dozvíte právě z tohoto článku.

Lze vyzrát na spammery a jejich triky? - Spam zaplavuje každodenně naše e-mailové schránky a tak je na čase přiblížit si spammery používané techniky a možnosti, jimiž se můžeme před spammem alespon částečně chránit.

Hashovací funkce - Jak jsou na tom hashovací funkce z hlediska kolizí? Jak kolizi vyvolat? Jak změnit hashovací funkce, aby byly bezkolizní? Odpovědi na tyto a další otázky naleznou čtenáři právě v tomto článku.

Problémy ve VoIP technologii - IP telefonie je v současné době na vzestupu a proto je potřeba si říci pár slov o zabezpečení sítí, které jsou použity a o problémech, které nás mohou potkat.

Detekce steganografie - Jak již název napovídá, bude se v tomto článku probírat steganografie (skrývání dat v jiném obsahu) a jijí detekce.

Problematika srovnávacích testů antivirových řešení - Známý specialista na virovou problematiku Igor Hák seznámí čtenáře s různými praktikami, které jsou používané při srovnávacích testech antivirových řešení, přičemž upozornuje na některé techniky, které podávají nepřesné a zkreslující výsledky.

Recenze knih - V tomto oddíle jsou čtenářům představeny dvě knihy nakladatelství Zoner Press. Jedná se o Google hacking autora Johnny Longa a knihu Počítačové viry - analýza útoku a obrana od Petera Szora.

Rozhovor s pplk. Kuchaříkem - O stavu současné cyberkriminality a o případech, se kterými se střetává a musí řešit naše policie.

Dva Internety - Fejeton Libora Dostálka o Internetu jako fenoménu, na který je nahlíženo z dvou různých stran.

Pokud toto číslo časopisu Haking dosud neleží ve vaší knihovničce a zaujal vás některý z uvedených článků, máte posledních pár dnů, kdy jej ještě můžete sehnat. Přeji vám příjemně strávené chvíle při jeho čtení.