Gary McKinnon

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: |/V/=|/V|7`/
Datum: 31.5.2007
Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

Gary a jeho “vojenský hack“

Další pán v pořadí je Gary McKinnon z Velké Británie. Ten byl zatčen koncem roku 2002 za to, že pronikl do více než 90 počítačů americké armády ve Velké Británii. Jeho dílo je označováno jako: "největší vojenský hack historie" a tento nezaměstnaný Londýňan si vysloužil slávu.

Kdo je Gary McKinnon, 39letý britský hacker, a kam všude pronikl? Proč po něm jde americká vláda?

Nejprve se v UK's Nasa hacker breaks his silence dozvídáme, že pronikl do 53 amerických vládních institucí. V počítačové síti US Space Command "nalezl důkazy o mimozemské misi". Ve zveřejněném interview The NASA hacker: Scapegoat or public enemy? se dostáváme k dalším informacím. Gary McKinnon se (podle svého vyjádření) zaměřoval na vyhledávání důkazů o mimozemšťanech - UFO existují, USA měly vyvinout antigravitační zařízení, 11. září je spojeno s dalšími podezřelými aktivitami atd…
Američané viní Brita nejen z nabourání se do přibližně stovky osobních počítačů, ale také z poškození celé sítě složené z více než 300 strojů základny US Naval Weapons Station Earle v New Jersey. McKinnon to údajně způsobil vymazáním určitých složek z napadených počítačů.

Gary a jeho “vojenský hack“

Tehdy 39letý Gary se podle svých slov velmi rád zajímal o UFO a hacking. Když se jedné noci potloukal v „modré sféře“, zdálo se, že konečně nalezl, co hledal. Zajímavé informace o UFO, které ještě nikdy neviděl…. Problém byl, že server ho k těmto datům nechtěl pustit, vyžadoval heslo. Gary byl zkušená hacker, prolomit jednoduchá hesla, která na serveru byla, pro něj nebyl žádný velký problém… Když už prolomil ochranu, nemohl uvěřit svým očím. Mašina, kterou teď ovládal byla vládní server. Gary vždy tvrdil, že byl motivován pouze svojí zvědavostí a nedostatečným zabezpečením. Rozhodně prý neměl v úmyslu způsobit jakoukoliv škodu.

Co Gary ve skutečnosti způsobil?

Podle obžaloby pronikl McKinnon do amerického armádního počítače umístěného ve městě Fort Myer ve státě Virginia, získal práva správce systému a odeslal kódy, informace a rozkazy a pak vymazal asi 1300 uživatelských identifikací. Je také obviňován, že "vymazal klíčové systémové soubory", zkopíroval si soubor, obsahující uživatelské kódy a zašifroval hesla pro přístup k tomuto armádnímu počítači. Pronikl také do počítačů amerického námořnictva a letectva. K tomuto hackerskému útoku došlo bezprostředně po útocích z 11. září. Celý vojenský systém byl vyřazen z provozu po dobu jednoho týdne. Celkově měl McKinnon získat přístup k 53 počítačů, které přímo využívala americká armáda, 26 námořním systémům, 16 strojům organizace NASA a po jednom PC z amerického ministerstva obrany a oddělení US Air Force. Jeho proniknutí do americké vojenské počítačové sítě způsobilo, že byla vyřazena z provozu americká armádní síť v oblasti kolem Washingtonu.
Celková škoda byla vyčíslena na 14,3 milionů korun.

Soudní stíhání

Úřady Velké Británie ho chtěly propustit bez trestu, ale vložily se do toho Spojené státy, jejichž počítače byly napadeny. Požadovali vydání Garyho do USA, kde by mu jako maximální možný trest hrozilo 70 let ve federálním vězení…
Edmund Lawson, advokát, poukázal u soudu na fakt, že pokud by byl McKinnon vydán, čelil by možnému držení ve vazbě na časově neurčitou dobu bez možnosti složení kauce. Tím by byla porušena jeho základní lidská práva. Britský soud ho nakonec propustil na kauci 5000 liber, což je asi 200 000 Kč. A to nejen to, Gary se musí pravidelně hlásit na policejní stanici, aby necestoval do zahraničí a k tomu všemu mu bylo zakázáno připojovat se k internetu!

Případ tohoto fanouška UFO má ve Velké Británii poměrně slušnou publicitu, objevují se aktivity za jeho "záchranu" a nevydání do USA a mnohými je označován spíše jako obětní beránek, než nepřítel číslo jedna. Kde je pravda, to je těžké soudit...
Každopádně se naskýtá otázka: Myslíte si, že kdyby někdo skutečně narušil bezpečnost USA a získal tajné údaje o mimozemské aktivitě by byl ještě naživu?!

http://img240.imageshack.us/img240/5528/garymckinnonnx0.jpg