Poskytování připojení třetím osobám

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: UPOL
Datum: 5.1.2012
Hodnocení/Hlasovalo: 2.56/9

Můžu jako klient internetového providera dále šířit toto připojení mezi třetí osoby? Můžu za to od těchto osob vybírat platby například na úhradu části nákladů, které jsou s připojením spojeny? Tomuto tématu se bude věnovat dnešní díl výtahu z právní poradny.

Texty dotazů byly ponechány v původní podobě, jak byly uživateli zadány.

Dotaz

Dobry den, rad by som sa opytal ake su mozne postihy za poskytovanie sluzieb tretej osobe. Aby som to lepsie vysvetlil, ide mi o vyuzivanie internetu medzi viacero uzivatelmi, nie vsak v jednej domacnosti. Je bezne vidiet po panelakoch natahane UTP kable medzi susedmi. Taky pripad mame aj u nas, kde jeden sused takymto sposobom poskytuje internet az 8 dalsim osobam, za co samozrejme pobera poplatok. Je mozne, aby takato osoba bola sankciovana, resp. trestne stihana? Ako dokaz samozrejme sluzia natahane kable, ktore su az vrcholom drzosti. Sam mam takymto sposobom zdielany internet s jednym susedom, avsak samozrejme cez zabezpecene WiFi pripojenie. Neberiem od neho ziadny poplatok, internet mu poskytujem, nakolko je to dnes potrebna vec a on je bohuzial v takej financnej situacii, ktora mu neumoznuje prenajom takejto sluzby. V pripade napadnutelnosti som mimo ohrozenia, pretoze mam zabezpecene pripojenie a nerucim za to, kto sa dokaze "pripojit" aj napriek tomu. Avsak pripad mojho suseda s kablami je myslim dost rozsireny a zaroven nebezpecny. Dalsiou otazkou je, ci vobec je mozne nejakym sposobom dokazat, ze vybera poplatky za poskytovanie internetu. Predpokladam, ze jeden, dvaja susedia by vypovedali, ze ano. Pokial by nikto nahodou nesvedcil pravdivo, teda potvrdili by, ze im internet poskytuje zdarma, dochadza aj tak k poruseniu zakona alebo len zmluvy? Myslim, ze je to zrovnatelne s prispevkom ohladom hotspotu, ale porovnavat wifi s kablami /technicky to je viac-menej jedno, ale mravne .. / je ako porovnavat ked si zapojim antenu do televizie dufajuc, ze najdem zdarma programy v porovnani s ciernym zapojenim kablovky, dufajuc, ze najdem "zdarma" programy. Dakujem za vyjadrenie sa a prajem prijemny den.

Odpověď

Zde se jedná o problém sdílení internetového připojení třetím osobám. Legální toto jednání s největší pravděpodobností není, neboť obecně bývá zakotvené ve smlouvách o poskytování internetového připojení mezi poskytovatelem (providerem) a koncovým zákazníkem tady toto ustanovení:

"Zákazník neumožní využívání poskytnutých Služeb třetím osobám, pokud není ve Smlouvě stanoveno jinak."

Toto ustanovení tam máte s velkou pravděpodobností i Vy. Výše uvedené znamená, že je zakázáno, aby koncový zákazník poskytoval internetové připojení dalším osobám jakoukoli formou (zde pomocí kabelu). Porušení znamená oprávnění providera od smlouvy odstoupit a požadovat obvykle ušlý zisk, který vznikl výše uvedeným jednáním druhé smluvní strany (zde koncovým zákazníkem). Přesné vymezení odpovědnosti, jejich podmínek, včetně satisfakce bývá ve smlouvě. Nezaplacení obvykle vyúsťuje v žalobu na soud.

Co se týče výběru poplatků za tuto službu, tak zde se bude jednat zřejmě o bezdůvodné obohacení – výběr poplatků není založen na žádném právním důvodu a tudíž vzniká bezdůvodné obohacení na straně „výběrčího poplatku“. Provider má právo toto plnění požadovat, a to po tom, kdo vybíral poplatky, neboť „výběrčí“ měl z této činnosti prospěch na úkor hlavního providera. Promlčecí lhůta z bezdůvodného obohacení jsou 2 roky (viz § 107 odst. 1 občanského zákoníku), nicméně ve Vašem případě bude lhůta desetiletá, neboť zde šlo o úmyslné bezdůvodné obohacení (viz § 107 odst. 2 občanského zákoníku).

Dokázat tuto skutečnost je samozřejmě možné výpovědí sousedů. Po pravdě by měli odpovědět, že dochází k poskytování internetu prostřednictvím jejich souseda, který též za to vybírá poplatky. Pokud budou lhát, že nikoliv, nedochází k porušování smlouvy, neboť toto spolu nesouvisí. Pokud budou tito sousedé v postavení svědků, tak před soudem se lhaním dopouští TČ křivé výpovědi (o tom jsou poučeni).

Co se týká poskytování internetového WiFi signálu zdarma třetí osobě, tak zde též dochází k porušování smlouvy o poskytování internetového připojení. Svou WiFi síť máte povinnost si zabezpečit tak, aby se na ni třetí osoby nemohly připojit. Proto výmluva, že neručíte za to, kdo se na síť připojí, není na místě. Více bude uvedeno ve smlouvě, obvykle to tam bývá dosti podrobně vymezeno.


Tyto odpovědi na dotazy zpracovali pod vedením pedagogů a spolupracujících advokátů studenti Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci v rámci předmětu Právní klinika: právo elektronických komunikací.