Report ze SOOM session #6

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 14.3.2011
Hodnocení/Hlasovalo: 2/1

Víkend od 11. do 13.března 2011 byl pro pár lidí skutečně výjimečným. Konala se totiž již šestá session příznivců webového serveru SOOM.cz. O tom, jak to na střetnutí vypadalo, kdo nakonec dorazil a co se řešilo, pojednává tento report.

První účastníci, kterými byli .cCuMiNn. a Gowron dorazili na místo konání v Hradci Králové již v pátek kolem třetí hodiny odpolední. Večer se k nim přidal ještě Ask@t, který se obával, že dorazil jako poslední účastník. Tento den byl spíše odpočinkový. Nic moc se neřešilo a ani se moc neřádilo.

V sobotu dopoledne pak dorazilo auto z Brna, které ze svých útrob vyplivlo na sessnu Emkeie, Páju, Standawma a Vojtu. Byl čas oběda, a proto se hned po nezbytném šálku kávy vyrazilo do hostince na něco tekutého k jídlu. Tam se k nám brzy přidali Joe a Hrabje, později ještě XanthiX. Zábava se rozjíděla čím dál tím víc. Naštěstí jsme ještě před tím, než jsme stačili zabřednout do filozofických rozhovů o 5D piškvorkách, nebo o životě v nás a kolem nás (které u některých vyvolávali dokonce zvyšování hlasu), probrali i mnoho zajímavého ze života SOOMu. Myšlenky a návrhy na nový obsah a projekty stály rozhodně za to. Pevně proto doufám, že se brzy dočkáme jejich realizace a SOOM bude svým návštěvníkům opět o něco užitečnější.

Samostatnou kapitolou byl příchod člověka, který si říkal Idiot. Tento nadmíru anonymní právník a kněz v jedné osobě, který si nás prý najde podle IP adresy 127.0.0.1 (bude-li chtít), vyvolával dojem, že snad na sessnu dorazil z jiné galaxie. Když se pak večer vypařil jak pára nad hrncem, přemýšleli jsme, jestli byl tenhle „člověk“ skutečný, nebo zda šlo jen o masově se projevujcí iluzi. Pokud byl skutečný, pak byl možná nastrčem v rámci prevence drogových závislostí. V tomhle oboru totiž exceloval. Svou nepřerušovanou praktickou ukázkou toho, kam až může vést nepřiměřená konzumace marihuany, totiž všechny dokonale odrazoval od toho, aby sešli z cesty.

Neděle se pak nesla opět v poklidnějším duchu. Už dopoledne jsme nastartovali projektor a spustili sérii přednášek s tématy Content Security Policy, Secret Tracking of Users by Users, Seznam Captcha Breaker. Závěr patřil diskuzi s Joem, která se věnovala tématům použití DNSSEC, decentralizaci a anonymizaci na Interntetu, apd. Myslím, že neděle měla poměrně velkou informační hodnotu. Konkrétně o Seznam Captcha Breakeru, který představil Emkei, ještě určitě uslyšíte.

Prezentace ke stažení:
Seznam Captcha Breaker (Emkei)
Content Security Policy (.cCuMiNn.)
Secret Tracking of Users by Users (XanthiX)

Rád bych touto cestou ještě jednou poděkoval všem za jejich účast, která SOOM sessnu zformovala do podoby, kterou nakonec měla. Už teď se proto těším na další setkání, o kterém mohu dopředu prozradit, že se bude konat v Brně, nebo jeho okolí.