Pozvánka k soutěži v luštění

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 17.10.2008
Hodnocení/Hlasovalo: 1.12/97

Redakce e-zinu Crypto-world zve všechny zájemce k účasti na právě probíhající soutěži, kterou každoročně pořádá již od roku 2000.

Chcete na chvíli zapomenout na běžné starosti všedního pracovního či studentského života, zajímáte se o šifrování a máte rádi hlavolamy? Pak právě pro vás je určena tato pozvánka k soutěži v luštění jednoduchých šifrových úloh o ceny, kterou pořádá od roku 2000 vždy na podzim e-zin Crypto-World (http://crypto-world.info/). Soutěž doprovází příběh, který umožňuje zatáhnout řešitele hlouběji do děje. Ten letošní se odehrává za druhé světové války, konkrétně v roce 1941 a popisuje dešifraci důležité depeše zašifrované zařízením Lorenz SZ40. Příběh umožňuje předat řešitelům informace, které jim usnadní nebo dokonce umožní některé úlohy vyřešit. Soutěž má dvě nezávislé roviny. Ta prvá je nalézt řešení úloh, které jsou vystaveny na webu soutěže. Ta druhá, pro vítězství stejně důležitá, ale méně zřetelná, spočívá v tom, že řešitel ve vyluštěném otevřeném textu nalezne další důležité indicie. Tyto informace mu pomohou nalézt (zpravidla na internetu uschovaná data), která umožní vyřešit hlavní úlohu soutěže, šifrovou zprávu z října 1941. K tomuto účelu mají řešitelé (čtenáři e-zinu) k dispozici i plně funkční softwarový simulátor historického šifrátoru.

simulátor šifrátoru

Do soutěže se může přihlásit pouze registrovaný čtenář e-zinu Crypto-World. Nejedná se o nijak „diskriminační“ podmínku, neboť registrace k odběru e-zinu a jeho následné stahování je zdarma. Pro úspěch v soutěži je naopak nezbytně nutné mít e-zin (nebo alespoň čísla, která soutěž provází) k dispozici. Soutěž začala 15. 10. 2008 ve večerních hodinách a bude ukončena začátkem listopadu. Cenu získají první tři řešitelé a ještě další tři, náhodně vylosovaní. Více informací (pravidla, ceny, úlohy, příběh) získáte na webu soutěže (http://soutez2008.crypto-world.info/) a v e-zinu Crypto-World.
K účasti na soutěži jste touto cestou srdečně zváni.