Úvod do LockPickingu

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Pr00y4m
Datum: 5.1.2007
Hodnocení/Hlasovalo: 1.75/151

Trocha teorie do začátku...

Za termínem LockPicking se skrývají techniky otevírání mechanických zámků, bez origináního klíče a bez jejich poškození.
Většina lidí si myslí, že jde o scifi výtvor filmových režisérů, ale realita je poněkud jiná. Naprostá většina zámků skutečně bez klíče otevřít jde a není to ani nějak složité.
Vyrábí se sice i zámky, které jsou téměř nepřekonatelné (například kombinace klasického zámku s RFID čipem, nebo elektromechanické zámky na DO), ale jejich běžné používání je spíše hudbou budoucnosti.
Základní technikou lockpickingu je tzv. "vyhmatání" správných pozic stavítek. Středem zámku (shell, cylinder) se snažíme pomocí Tension Wrench-e otáčet, tak, aby cylindr působil na stavítka slabý tlak a postupným "zamačkáváním" stavítek dostaneme všechny do správné polohy, kdy je mezera mezi horním (key pin) a dolním stavítkem (driver pin) na úrovni, kdy je možné cylindrem otočit (shear line)
Právě díky tlaku působenému na cylindr se stavítka při "cestě zpátky" zaseknou o okraj "dírky" v cylindru. Jde v podstatě o pořadí, ve kterém jednotlivá stavítka zamačkáváme. To, že je stavítko ve správné pozici poznáme jednoduše podle toho, že mírně cvakne a přestane pružit.
Dalsí často používaná metoda se (údajně) jmenuje raking.
Tension Wrenchem se snažime otočit cylindrem a Snake Pickem, nebo Diamond Pickem zatlačíme všechny stavítka najednou asi do poloviny a rychlým škubnutím vytrhneme pick ze zámku. Tohle několikrát opakujeme (cca 1 - 15 krát) dokud zámek nepovolí.
S každým vytrhnutím je dobré mírně zvýšit tlak na Tension Wrench od téměř nuly do síly, kterou normálně potřebujeme k otočení klíčem.
Ač se to zdá nemožné, úspěšnost téhle metody je docela vysoká. Tipl bych určitě nad 50%.
Údajně nejčastější chybou "začátečníků" je příliš velký tlak na Tension Wrench. S tím jednoznačně souhlasím. Síla, kterou se snažíte cylindr otáčet neni žádná nepodstatná vedlejší věc. Osobně bych řekl, že je by se měla pohybovat od naprosté nuly, kdy si o Tension Wrench pouze opřete prst, aby nespadl, maximálně do síly, kterou potřebujete k otočení klíčem.
Když zjistíte, že už je síla příliš velká, něco je rozhodně špatně = začněte znova od nuly.

Základní nástroje pro lockpicking:
Omezím se pouze na nástroje, které budu později popisovat v samostatných článcích. (výroba, použití...)

snake
Snake Rake Pick

Snejk je podle mého názoru nejpoužívanější nástroj. Výborně se s ním manipuluje a málokdy zklame. Ať už otvírám jakýkoli zámek, vždy začínám právě snakem a teprve, když to nevyjde, sáhnu po něčem jiném.

jag snake
Jag Snake Pick

Jag Snake je v podstatě to samé, co Snake Rake Pick. Z dosavadních zkušeností bych ještě dodal, že se vyplácí použít jej na pevné security zámky se slabší pružinkou...

hook pick
[Short/Long] Hook Pick

Klasika, která přichází na řadu hned po snakovi, nebo zároveň s ním. Pekne zoubek po zoubku :) Dělá se v různých velikostech, úhlech... Je dobré, mít aspoň dva.

diamond pick
Diamond Pick

Různé velikosti, bývá i "oboustranný" - příliš často nepoužívám...

jag pick
[Short/Long] Jag Pick

S tímhle prostě jen tak náhodně masírujete stavítka a čekáte až to klapne. Možná se budete divit, ale opravdu to "klapne" docela často... V případě těchto nástrojů je tvar "zoubků" čistě na Vaší fantazii...

ball pick
[Double] Ball Pick

Abych řek pravdu, vůbec netuším, co k tomuhle napsat. "ball picky" považuji za zbytečný nesmysl a ještě nikdy jsem to nepoužil.

tension
Tension Wrench

Je snad logické, že zámkem usíte nějak otočit, ne? :)


Někdo může znát nástroje pod jinými názvy... Snažil jsem se najít ty nejpoužívanější a ve všech dalších článcích budu používat názvy zde uvedené.

No, toť k úvodu vše.
Na závěr ještě dodám, jaxi představuji budoucnost rubriky Lockpicking...
Postupně budu přidávat články o jednotlivých nástrojích, popis jejich výroby a použití, články o zámcích, různých technikách otvírání, popisy bypass toolů, atd...
Plánuji i vytvoření "katalogu" zámků, ve kterém budou způsoby, jak lze daný zámek otevřít, ale to asi bude ještě nějakou dobu trvat...