SOOM Session #2 (25.11.2006 Olomouc)

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 18.10.2006
Hodnocení/Hlasovalo: 1.81/21

Druhá SOOM session je šťastně za námi. Jaký byl průběh akce a jak to tam nakonec vypadalo se dozvíte právě na tomto místě...

Druhá SOOM session je šťastně za námi…

Její začátek se nesl ve stejném duchu, jako při prvním společném srazu. V sobotu 25.11.2006 po desáté hodině dopoledne jsme se postupně začali scházet v restauraci na Hlavním vlakovém nádraží v Olomouci. Musím přiznat, že jsem byl chvíli trochu zklamán počtem účastníků, protože jsme očekávali hojnější účast. Sešlo se nás stejně jako při minulém srazu, tedy celkem osm. Jmenovitě: Emkei, .cCuMiNn., Nostur, Twister, Konqui, Van_Prometheus, Peck a Misha. Je škoda, že se nedostavili všichni, kteří původně svou účast přislíbili, i když chápeme, že ne vždy se zadaří všechno, co bychom chtěli. Pokud jste se tedy nemohli našeho setkání zúčastnit a přesto by vás zajímalo, jak to tam vypadalo, pak je tento článek určen právě vám. Budu rád, pokud se mi podaří alespoň trochu přiblížit atmosféru, která na sessně panovala a přiměji vás tím se příští sessny společně s námi zúčastnit.

Před půl jednou jsme se přesunuly na nástupiště a nasedli do vlaku, který nás zavezl na místo konání. Tam jsme okamžitě srazili stoly a roztočili pivo, případně otevřeli lahve s nealkem. Také jsme po mírném zápolení rozdělali oheň v udírně a začali se nespoutaně bavit. V tuto chvíli se nám postaral o zábavu Sysel2001, který na telefonní číslo kontktaního mobilního telefonu zaslal pár audiozpráv ve stylu: „Za chvíli si pro tebe přijde Fantomas“. Celý večer jsme se děsně báli a každou chvíli jej očekávali - naštěstí nepřišel. Bylo to pěkné zpestření a děkujeme tímto Syslovi2001, že si na nás vzpomněl a tyto pozdravy poslal. Po pár vypitých pivech, kdy se jazyky všech o něco více rozvázaly, jsme se pustili do slíbených přednášek. Zahajoval jsem přednáškou o mechanickém zabezpečení a možnostmi jeho překonání, konkrétně metodami lock picking a bumping na cylindrických vložkách. Druhou přednášku si vzal Nostur, který nás obeznámil s automatickými metodami odhalování chyb v programech – fuzzingem a s následnými možnostmi exploitace těchto programů. Další v řadě byla přednáška na téma jednočipy, která účastníkům přiblížila výhody a široké možnosti využití mikrokontrolérů. Van_Prometheus zakončil sérii přednášek úvodem do zabezpečení automobilů, kde mimo jiné popsal metody obcházení imobilizéru a jiných zabezpečovacích prvků. Ke každé z přednášek se na stránkách SOOMu dočkáte v brzké době minimálně jednoho článku, ale spíše to budou celé série na dané téma.

Po přednáškách jsme ještě chvíli společně poseděli u stolu a následně se šli trochu projít na vzduch, kde jsme se snažili chytit vhodný signál, který by nás spojil s Internetem. To se nám bohužel nepodařilo a ukázalo se tak, že je nutné vzít na příští sessnu směrovou anténu. Po návratu se pokračovalo v bujaré zábavě, většina lidí během večera klepala na bumping key a snažila se o otevření zámku. To se během večera naučili všichni opravdu bravurně a k ránu tak již zámek nedokázal nikomu odolávat více než deset vteřin. Zábava vrcholila v ranních hodinách, kdy už omrzela poslední hráče pouze ve spodním prádle i flaška. Teprve v půl šesté ráno se podařilo všem zalehnout.

Stejně jako minule se mi i tentokrát podařilo na nějakou dobu během večera usnout a přišel jsem tak o noční procházku plnou Emkeiova phreakingu, Prometheových názorných ukázek, jak výfukem vlézt do auta a podobně… Tuto procházku bude muset v komentářích popsat některý z účastníků, který se jí zúčastnil a nemá okno, což je ale kombinace, které dle mého nemůže nikdo z účastníků vyhovět…

Opět vzhůru jsme se ocitli kolem půl jedenácté, dali jsme si první ranní kávu a během rozlepování očí a házení krvavých pohledů zjišťujících, co že se to vlastně včera večer vůbec dělo, jsme pomalu pokračovali v konzumaci převážně tekutých zásob.

Na řadu přišla válečná porada. Probrali jsme společně úkoly, které vzešli z přechozího srazu a pobavili se o nových nápadech a projektech, jež bychom chtěli na SOOMu v brzké době uskutečnit. Opět nebudu prozrazovat žádné podrobnosti, protože ty začnou sami prosakovat na povrch již brzy ze všech stran a my věříme, že se vám budou všechny novinky líbit.

Po poradě u hranatého stolu následovala poslední fáze dopíjení zásob a v půl šesté konečný odchod k vlaku jedoucímu do Olomouce. Této cesty už jsem nebyl přítomen a proto se budeme muset smířit s komentáři, kde se všichni mohou o zážitky z cesty domů podělit.

Na konec bych chtěl ještě jednou poděkovat účastníkům za dobrou náladu, která se táhla celým srazem od první do poslední vteřiny.
Pokud bude příští akce
(předběžně plánovaná na duben - červen 2007 v Jindřichově Hradci)
opět tak vydařená, tak se na ní již nyní moc těším…


Jak se plánovalo...



Na tomto místě naleznete aktuální informace o pořádané druhé SOOM sessně, jejíž konání je v tuto chvíli již 100%.
(Je zaplecena záloha na pronájem hostince.)

Věřím, že atmosféra bude stejně příjemná (nebo ještě lepší) jako při našem minulém setkání. Všichni jste vítáni a já doufám, že se sejdeme v hojném počtu.

Termín:
25. - 26.11.2006

Místo:
Přírodní restaurant blízko Olomouce.
(Stejné místo konání jako při první sessně)

Ubytování:
V hostinci na podlaze - spacáky s sebou.

Sraz:
25.11.2006 10:00-12:00 v restauraci na Hlavním vlakovém nádraží v Olomouci

Cena:
Odhadem 300,-Kč podle počtu účastníků.
(Cena zahrnuje pronájem hostince, pivo, nealko, něco z udírny...)

Náplň:
Přátelské setkání
Přednášky
Připomínky a náměty k portálu

Telefonní kontakt: 732 846 952

Přednášky:
- Fuzzing in linux enviroment (Nostur)
- Basic exploitations (Nostur)
- Basic lock picking (.cCuMiNn.)
- Jednočipy (.cCuMiNn.)
- Advanced PHP & SQL injection (Dark Craft)
- Web/E-mail hacking (Rustyk)
- Warez (woofing, flooding, RZI, duron) (andy26)

(Pokud si někdo připravíte nějakou další přednášku na určité téma, dejte mi vědět a jí na tomto místě uvedu)



Jseš-li rozhodnut se našeho setkání zúčastnit, vyplň prosím tuto přihlášku na SOOM session, čímž velice usnadníš organizaci celé akce. Děkuji.

Účastníci, kteří do této chvíle odeslali svou přihlášku:
.cCuMiNn., Emkei, Nostur, Dark Craft, misha, Peck, Rustyk, epix, Tw7Ug, Konqui, zahnig, Patejl, Van_PrOmeTheus

Vzhledem k tomu, že si zapsali přednášku nebo se mi jinak zmínili o účasti, zde ještě uvedu tyto účastníky, o kterých doufám, že svou přihlášku brzy zašlou: andy26, Subber

Jakékoliv dotazy, či připomínky prosím směřujte do komentářů...