Wine

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Mage
Datum: 8.11.2005
Hodnocení/Hlasovalo: 2.13/24

aneb zpusob jak prejit na Linux, aniz se musite vzdat windowsovskych programu

Dnes se budeme zabyvat uplne opacnym pripadem, nez jakym je cygwin. Je jim softwarovy balik Wine

O co se Wine snazi?

Vyvojari wine se snazi implementovat rozhrani WindowsAPI, coz je defakto soubor funkci, pouzivanych pro nativni programovani pro system Windows, ktere se skryvaji v onech znamych knihovnach dll. Pokud jste nekdy programovali pro Windows napriklad v C++, jiste dobre vite, ze tyto funkce se pouzivaji praktycky k veskerym operacim se systemem, at uz k tvorbe oken nebo treba k nastavoveni pozice kurzoru mysi. Pokud tedy vytvorim takove knihovny dll, ktere maji stejne funkcni rozhrani, jako originaly od Microsoftu, ale pritom k provadeni pozadovanych operaci pouzivaji system X Windows a jine linuxove knihovny, dostanu dokonaly emulator Windows pro Linux. A prave o jeho vytvoreni se snazi projekt Wine.
Uskali projektu spociva predevsim v tom,ze nas milovany Microsoft samozrejme nezverejnil kompletni dokumentaci k rozhrani API, a tak zatim nebylo mozne ho cele znova implementovat pro Wine. Je to docela logicky tah od firmy, ktera si snazi udrzet zakazniky. Kdyby existoval emulator nebo cely operacni system, ktery by byl schopen dokonale windows nahradit a byl zadarmo, kdo by potom kupoval original? (mimochodem o operacni system, ktery se snazi nahradit windows, se snazi ReactOS, ktery mimochodem vyuziva open source implementaci dll knihoven z projektu Wine, ale je zatim podle mych zkusenosti velice nestabilni)

Zkousime Wine

Jak tedy wine vyzkouset? Pokud mate na pocitaci nainstalovany Linux, neni niz jednodussiho nez nainstalovat wine z distribucnich balicku. Pokud neni Wine ve vasi distribuci, muzete ho bud zkompilovat ze zdrojovych kodu, nebo stahnout z webu wine binarni balicek pro vasi distribuci a nainstalovat si jej. Pokud nemate nainstalovany zadny linux ani jiny unix a presto chcete zkusit wine, obsahuje ho rada live-cd, napriklad Danix nebo Slax KillBill Edition.


(MS Word bezici v Linuxu pod Wine)

Rozbehnu pod Wine opravdu vsechny programy, co znam z Windows?

Odpoved zni samozrejme ne. Tezko se mohle podarit implementovat rozhrani WindowsAPI uplne cele a tezko se mohlo podarit implementovat vsechny funkce uplne spravne. Proto je treba brat Wine ne jako zazrak, ktery vam udela z Linuxu system, kde muzete spoustet veskery windowsovsky software vcetne her, ale jako prostredek, ktery vam leckdy spusti vasi oblibenou windowsovskou aplikaci pod linuxem, ale ktery vas take mnohdy zklame, kdyz skoncite v chybovych hlaskach. Neni take nikde zaruceno, ze spustena aplikace bude behat uplne stejne, jako beha na Windows. Mnohdy se stava, ze jsou nektere funkce omezeny ci nepracuji presne, jak maji.

Zaver

Urcite Wine zkuste, pripojte si z linuxu svuj windowsovsky oddil a zkousejte spoustet vase aplikace. Nekdy muzete narazit na chyby, ktere muzou byt zpusobeny spatnym nastavenim wine nebo absenci urcitych knihoven, ktere lze doinstalovat. Wine je proste ve stadiu vyvoje a pro uspesne provozovani nekterych aplikaci je treba venovat trochu pile spravnemu nastaveni. A take se pri tomto testovani zkuste zamyslet nad jednou veci: kolik Windowsovskeho software vlastne potrebujete provozovat? Neexistuji nahodou protejsky, nativne behajici pod Linuxem? Zvlastni skupinu tvori hry, vyzadujici DirectX. I ty jdou spustit na linuxu, ale potrebujete Cedegu, coz je komercni projekt, postaveny na Wine, ktery podporuje rozhrani DirectX.