Cygwin

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Mage
Datum: 17.10.2005
Hodnocení/Hlasovalo: 1.6/15

aneb jak pouzivat Linux, aniz musite vypinat sva oblibena Windows ;-)

Rika se, ze prvni vec, co udela spravny hacker, kdyz je nucen delsi dobu pouzivat Windows je, ze si nainstaluje Cygwin.

Co je to Cygwin?

Cygwin sam o sobe je dynamicka knihovna (cygwin1.dll), ktera umoznuje provadeni linuxovych API v prostredi Microsoft Windows. Nejedna se ale o binarni kompatibilitu (coz je moznost spoustet aplikace zkompilovane pro linux), zadany software musite pod cygwin nejprve zkompilovat ze zdrojovych kodu ci pouzit jiz prekompilovane balicky z rozsahleho archivu cygwini distribuce s velkym poctem mirroru. Cygwin tedy, laicky receno, upravuje Windows na jakysi Linux, pod kterym lze kompilovat a spoustet klasicke unixove aplikace. (tedy upravuje Windows, aby splnovaly normu POSIX ;-) )

K cemu je to dobre?

Moznosti vyuziti Cygwin si snadno domyslite:

Jak na to?

Nejprve si stahnete Cygwinacky setup z cygwin.com. Po spusteni vyberete mirror, ktery je co mozna nejblize k vam, odkud se bude stahovat software z distribuce. Vyberete instalacni adresar, ktery se stane pozdeji rootem (adresar /) pro unixove programy (norma POSIX stanovuje urcitou formu organizace disku, kterou znate napr. z Linuxu). Pote vyberete pozadovane balicky, ktere jsou cleneny do sekci podobne jako tomu byva u Linuxovych i jinych distribuci. (v distribuci je opravdu spousta znameho linuxoveho software) .


(obrazek: vyber balicku pro instalaci z cygwini distribuce)

Po stazeni a nainstalovani zadanych balicku muzete cygwin spustit treba pomoci zastupce na plose. Objevi se klasicky linuxovy terminal, odkud jde pracovat i s windowsovskymi disky (ktere se automaticky mountuji) a take spoustet windowssowske aplikace.
Zaverem dodam, ze pod cygwin je mozne rozjet i X Windows a s nimi prichazi moznost provozovat graficke linuxove aplikace :-) .

Dotazy, komentare prosim do komentaru ;-)