Photoshop (1) - Základní úpravy fotografie

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Tomigun
Datum: 30.3.2005
Hodnocení/Hlasovalo: 3.14/7

Jak se nestydět za své fotoalbum aneb pár slov o úpravě fotek nejen pro rekreační fotografy.

Digitál dnes vlastní kdekdo, ale s obrázky, co z něj "vylezou", není člověk vždy spokojen. Pokud si k ruce vezmeme Photoshop, můžeme prakticky ve chvilce změnit fotky až k nepoznání. I když naše snímky nechceme bezpodmínečně udělat uměleckými díly, určitě si každá zaslouží doladit.

Následují postupy budu demonstrovat na této fotečce:



Natočení

Natočení (příp. překlopení) fotografie není třeba vysvětlovat - příkaz Obraz>Natočit plátno.
Pokud potřebujeme plátno přesně natočit - jako v mém případě - podle libovolné přímky, navrhneme ji pomocí nástroje Měřítko, zvolíme příkaz Natočit plátno>O jiný úhel... a potvrdíme dialogové okno, kde se potřebný úhel pro korekci do vodorovné příp. svislé polohy sám přednastavil.



Ořez

Nejen po předchozím natočení, ale i jindy je vhodné obrázek oříznout - ve Photoshopu samozřejmě využijeme nástroje Oříznutí. Pokud je to možné, měli bychom dodržovat zásady umístění objektů na snímku - zlatého řezu, tj. nesituovat hlavní prvek na střed (ne jako u mě :) a zároveň ho také nenechat "ujíždět" ven z fotografie, měl by se pohybovat směrem do obrázku.



Úprava jasu a kontrastu

Toto je velmi podstatná fáze - i přesto, že nejsme zcela excelentní fotografové, můžeme dosáhnout pěkných snímků právě tím, že tmavé oblasti zjasníme a příliš světlé naopak ztmavíme nebo - jako v ukázkovém případě - obráceným způsobem zvýšíme kontrast u málo kontrastní fotografie.
Tento úkon nejlépe provedeme příkazem Obraz>Přizpůsobení>Úrovně, kde zvlášť upravíme světla, stíny i střední tóny. Někdy je možné spolehnout se i na automatiku.
Zde více než kdekoli jinde platí, že nic se nemá přehánět - beznadějně přeexponované snímky již ztracenou kresbu nezískají a přílišným zesvětlením naroste i nepříjemný šum.



Retuš

Při fotografování se často neubráníme nežádoucím artefaktům, které nám mohou obrázek narušit. Ve Photoshopu však existuje výkonný nástroj Klonovací razítko, kterým se jich snadno zbavíme. Já jsem ho použil na linii v levém dolním rohu a na bílý růžek vlevo nahoře.
V obou případech je postup jednoduchý - se stisknutou klávesou ALT definujeme zdrojový bod a tažením jen souběžně překrýváme oblast, již chceme opravit.
Na "naklonování" tmavé linie v levém horním rohu mi přišel vhod nástroj Záplata, který se používá podobně jako Laso, přičemž z oblasti, kterou vybereme se přenesou informace o jasu na cílové místo (při zatržené možnosti "Cíl").



Doostření

V případě, že fotíme takříkajíc rekreačně, bez stativu, nemusí naše snímky vykazovat nejlepší ostrost. Dostatečně efektivně lze doostření provést v počítači jedním z doostřovacích filtrů. Obrázek si můžete udělat sami - pro doostření slona jsem jednou použil filtr Doostření>Zostřit.



To je snad k základům všechno, některé specifické metody popíšu zase příště.


Tomigun