Visual Basic díl 11. - API funkce

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: S0meB0dy
Datum: 14.12.2004
Hodnocení/Hlasovalo: 2/5

V tomto článku se dozvíte co jsou to vlastně API funkce, jak je najít a samozřejmě také jak je ve svých aplikacích použít.

Co jsou to API funkce

Jedná se vlastně o úplně normální funkce operačního systému Windows, které systém běžně výužívá. Tyto funkce se dělí do několika kategorií(Systém, Grafika, Multimédia...). Od ostatních funkcí, které se ve Visual Basicu používají, se liší jen tím že se musí předem nadeklarovat a to buď ve standardním modulu, kdy se deklarovaní začne slovem Public, či přímo v okně programového kódu pro konkrétní formulář, zde se deklarování začíná slovem Private.A tady je příklad API funkce GetTickCount:

Public Declare Function GetTickCount Lib "kernel32" () As Long

Jak vidíte podle prvního tučně vyznačeného slova byla funkce deklarována v modulu. Druhé slovo, tedy "kernel32", je pak název dynamické knihovny (soubory s příponou .dll) díky které tato API funkce vůbec funguje.

Pokud jste zvědaví a chcete se na tuto knihovnu podívat, tak se nachází, ve Winodws 2000/NT/XP i ve Windows 9x/Me v:
c:\WINDOWS\system32

Použití této funkce pak může vypadat následovně:

lblJakDlouho.Caption = "Systém je spuštěn " & GetTickCount & " ms"

API Text Viewer

API funkcí je něco kolem 1000 a je jasné že si němůžete všechny pamatovat. K rychlému získání požadované API funkce slouží tzv. API Text Viewer jež se nachází, při instalaci Visual Visual Basicu 6.0, ve Start->Programy->Microsoft Visual Basic 6.0 Tools->API Text Viewer, jedná se o zástupce který odkazuje na C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\COMMON\Tools\Winapi\APILOAD.EXE

Spusťte API Text Viewer a přes File->Load Text File... vyberte soubor WIN32API.TXT. Teď si vyberte nějakou funkci a také si vedle zvolte z "Declare Scope". Jestli chcete deklarovat do modulu(Public) nebo do standardního okna kódu (Private). Poté klikněte na Add a funkce se vám přidá dolů na seznam vybraných funkcí, nyní už stačí jen kliknout na Copy a máte všechny vybrané deklarace ve schránce takže už stačí je jenom vložit tam, kam patří.

Závěrem

API funkce jsou velmi užitečné al všechny nejsou tak jednoduché na použití jako funkce GetTickCount. Spoustu informací však najdete ve velmi obsáhlé kolekci MSDN. V součastnosti existuje i její on-line verze, kterou najdete na adrese www.msdn.com. Dále se také můžete používání API funkcí učit na mnoha internetových stránkách a mimochodem možná jste si všimli že již vyšel 1. díl mého nového seriálů "Visual Basic Tips & Trix" který bude skoro celý o API funkcích.