Jak na Linux? - cast 1. - Co je to linux?

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Mage
Datum: 12.12.2004
Hodnocení/Hlasovalo: 2.25/4

Prvni cast serilu popisujici co je to Linux obecne,dale se venuje Live-CD distribucim.

V tomto serialu se vam pokusim priblizit svet Linuxu a pomoct se rozhodnout,jestli na Linux prejit a jakou distribuci si vybrat.

Linux je svobodny operacni system(mluvim ted obecne),ktery napsali lide ve svem volnem case pro sebe.Cilem tedy neni vydelat co nejvice penez (jako u nekterych jinych OS),ale predevsim udelat funkcni a pouzitelny system.
Tvorba linuxoveho software neni nijak centralne rizena,kazdy muze prispet svym zdrojovym kodem.Zdrojove kody linuxoveho software jsou volne k dispozici. Takovemu kodu se rika Open source.Pokud byste chteli vedet vic veci okolo svobedeho SW, prectete si treba stranky gnu.cz.

Jakesi ucelene baliky linuxoveho software tvori distribuce. Team lidi sebere linuxovy software,vytvori instalator a distribuci nabidne ke stazeni treba v podobe obrazu CD disku.
Distribuci existuje cela rada, ale jakou si vybrat? Pokud jste uplny zacatecnik a chcete jen okusit,co ten Linux vlastne je a v cem je tak uzasny,bude pro vas asi nejlepsi zvolit nejakou Live-CD distribuci.
Live-CD distribuce znamena,ze cely operacni system je ulozen na jednom CD,ktere se da rovnou spustit(v BIOSu nastavite boot z cd a cd vlozite do mechaniky pri startu pocitace).Muzete tak vyzkouset linux,aniz byste nejak poskodili jakkoli menili obsah sveho harddisku.
Vrele doporucuji treba Danix(danix.cz),ktery je kompletne v cestine.

To by pro dnesek stacilo,pristi dil bude klasickych distribucich Linuxu,jako je treba Debian ci Fedora,o tom,jak takovou distribuci nainstalovat.

Pro pripominky prosim vyuzijte komentare.