Jak se zbavit toho svinstva?

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: child_of_3dom
Datum: 8.10.2004
Hodnocení/Hlasovalo: 2.45/44

Jak jste možná už pochopili z názvu, v tomhle článku vám poradím, jak se zbavit virů, červů, trojských koňí, spywaru, malwaru, dialerů atd..

Možná že po tomhle úvodu očekáváte obsáhlý článek s mnoha a mnoha typy, jak se ručně zbavit toho a toho, ale musím vás zklamat :o), najdete zde "jen" tipy na (podle mě nejlepší) programy s příjemným ovládáním, které vás výše zmíněných "hračiček" dokáží zbavit. Bohužel, většina jich něco stojí. Snad nebude problém si je sehnat.

AVG Antivirus 7.0 Pro - podle mě jeden z nejlepších antivirů na současném trhu, zároveň disponuje jednoduchým, příjemným ovládáním a vším, co by měl správný antivir mít, samozřejmě včetně dobré virové databáze. Zbaví vás hlavně virů a trojanů (na trojany si ale pořiďte speciální soft, občas se mi zdá, že tvůrci antivirů na trojany tak trochu kašlou...) Z dalších antivirů uvedu třeba Avast.

Ad - Aware 6.0 - skvělý program na odstranění spywaru neznám. Spolehlivě vás zbaví spywaru nachytaného všude možně na webu (třeba porno stránky jsou spolehlivým zdrojem spywaru) A co je na něm nejlepší? - je free! Placená verze pak navíc obsahuje program Ad-watch, který se spustí při každém startu počítače a bedlivě sleduje změny v registrech, pokud něco "chytí", okamžitě vás na to upozorní a zeptá se vás, jestli to chcete povolit, nebo ne. To je velice užitečná utilitka, pomůže i k odhalení virů, které dělají velice v často změny v registrech (třeba v klíči HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run - pokud se vám sem zapíše virus, spouští se pak při každém startu systému. BTW - doporučuji průběžně čistit tuhle složku.) Tím pádem přijdete i na viry, které nemusí odhalit ani antivir. Konkurenci mu dělá třeba SpyBot nebo Spysweeper.

Trojan Remover - Tenhle poměrně jednoduchý prográmek se zaměřuje hlavně na trojany, takže je mnohem spolehlivější než antivir.

ZoneAlarm Pro - ZoneAlarm sem sice nepatří, "svinstva" totiž nezbavuje, ale chrání vás proti hackerům, kteří by se "náhodou" chtěli vlámat do vašeho systému. Pochopitelně že existuje mnoho firewallů, ale s tímto mám dobré zkušenosti.


Dalo by se říct, že pokud si pořídíte alespoň tyto čtyři základní programy, je váš počítač jakž takž ochráněn (pochopitelně, pokud si na vás někdo neudělá vyloženě zálusk, tak i firewall se dá obejít). Pochopitelně jsem v tomto článku předpokládal, že používáte Wokna, jak jste doufám pochopili:). Pokud byste používali Linux, váš počítač bude sám o sobě mnohem lépe zabezpečen.