Visual Basic Díl 5. - Práce s Dialogy

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: S0meB0dy
Datum: 23.8.2004
Hodnocení/Hlasovalo: 2/1

V pátém díle seriálu si ukážeme, jak pracovat s komponentou CommonDialog

Komponenta CommonDialog
Pro práci se všemi pěti standardními dialogy slouží komponenta CommonDialog, ta však není umístěna mezi komponentami, a tak ji tam musíme přidat přes Project -> Components... -> v seznamu zašktněte Microsoft Common Dialog Control 6.0 (V jiných verzích může být název trochu odlišný) a potvďte. Nyní by jste měli mít mezi komponentami také komponentu CommonDialog

Tentokrát vytvoříme jednoduchý prohlížeč obrázků, který bude navíc zobarzovat a měnit barvu cesty k obrázku

1.Umístěte na formulář komponenty Label(lblNazev), Image(imgObrazek) dvakrát CommandButon(cmdOtevrit, cmdBarva) a samozřejmě také CommonDialog(CD)
2. Vlastnost Stretch komponenty imgObrazek nastavte na True, tím zajistíme že obrázek bude na kompoentě vždy celý.
3. Poklepejte komponentu cmdOtevrit a pište:

CD.Filter = "Rastrové Soubory (*.bmp)|*.bmp| Všechny soubory |*.*"
CD.ShowOpen
imgObrazek.Picture = LoadPicture(CD.FileName)
lblNazev.Caption = CD.FileName


4 V okně kódu, vlevo nahoře, vyberte cmdBarva a pište:

CD.ShowColor
lblNazev.ForeColor = CD.Color


5. Spusťte program a klikněte na komponentu cmdOtevrit, měl by se vám otevřít standardní dialog pro otevírání souborů. Pokud se tak stalo vyberte nějaký bmp obrázek (jiné než bmp obrázky by se neměli zobrazit) a otevřete ho, poté klikněte na cmdBarva a z nabídky si nějakou barvu vyberte, pokud je vše správně měla by se barva písma na komponentě lblNazev změnit na vámi zadanou barvu. Znovu klikněte na cmdOtevrit ale tentokrát vyberte soubory typu Všechny soubory a měli by se vám zobrazit všechny soubory.

Rozbor kódu
V prvním řádku jsme nastavili filtry pro zobrazované soubory. Poté napsáním CD.ShowOpen jsme zajistili zobrazení dialogu pro otevírání souborů a dále jsme napsali že se má právě obrázek vybraný v dialogu načíst jako hodnota Picture komponenty imgObrazek. Po poklepání na cmdBarva jsme obdobně napsáním CD.ShowColor zajistili otevření dialogu pro výběr barvy a na dalším a také posledním řádku jsme řekli že se má barva písma komponenty lblNazev změnit na hodnotu vybranou v dialogu.

Úloha
Procvičte si ještě práci z dialogy vymyšlením nějakého vlastního obdobného programu.