Parma Olsonová: Jsme Anonymous

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 29.1.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1.05/22

Začátkem roku 2013 se na pultech našich knihkupectví objevila kniha Parmy Olsonové pojmenovaná výstižně „Jsme Anonymous“. Protože by byla veliká škoda, kdyby tato kniha unikla vaší pozornosti, rozhodl jsem se k sepsání této krátké upoutávky sice už trochu pozdě, ale na druhou stranu stále ještě v době, kdy je knihu možné sehnat.

Jsme AnonymousAutorka své dílo pojala jako chronologický sled událostí od samotného vzniku haktivistického uskupení Anonymous až po odhalení a zatýkání jeho nejvýznamnějších členů. Celý text je založen na výpovědích hlavních aktérů, kteří byli u toho, když se toto uskupení začalo utvářet z návštěvníků obrázkového fóra 4chan - těch, kteří později byli aktivními členy Anonymous a nakonec se odtrhli a vystupovali pod jménem LulzSec.

Seznámíte se s osudy lidí, kteří se schovávali za přezdívkami Kayla, Sabu, Topiary, Tflow, Anarchaos, Palladium nebo Pwnsauce. Dozvíte se, jak bylo vedeno vyšetřování, a co nakonec stálo za jejich odhalením a zatčením.

Kniha je psána takovým stylem, který vám nedovolí ji odložit, dokud ji celou nepřečtete. Poutavý příběh je plný historek, jež jsou popsány do nejmenších detailů. Z probíraných témat zmíním například útoky na Scientologickou církev, MasterCard, Paypal, Sony, televizní stanice FOX a mnohé další. Pokud stále nemáte zcela jasno v tom, kde se Anonymous vlastně vzali, co bylo důvodem k jejich útokům, a jací vlastně byli jeho první představitelé, pak vám na to tato kniha dá zcela jasné odpovědi.

Jestliže jste do dnešního dne byli přesvědčeni o tom, že všechny útoky Anonymous stály na pevných principech hacktivismu s jasným, hlubokým a oduševnělým cílem, pak vás obsah této knihy možná trochu překvapí. Zjistíte totiž, že většina útoků byla ve skutečnosti vedena jen tak pro lulz a morální ospravedlnění se pro tyto činy hledalo většinou až dodatečně.

Pokud jste již viděli stejnojmenný dokumentární film „We are Legion“, pak vězte, že jde o velice slabý odvar, který se s knihou nemůže v žádném ohledu srovnávat. Jde o knihu, která mě po dlouhé době opět dokázala na dlouhé hodiny naprosto upoutat a fascinovat. Nezbývá mi proto, než ji vřele doporučit i vám.


Jsme Anonymous
Jsme legie
Neodpouštíme
Nezapomínáme
Očekávejte nás


Rok vydání: 2012
Vydavatelství: Práh
ISBN: 978-80-7252-400-6
Počet stran: 494