Libimseti.cz - prohlížeč fotografií

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 14.6.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 1.63/19

Prohlížíte si rádi fotky na serveru Libimseti.cz, ale vyhovovalo by vám více, pokud byste je měli setříděné hezky chronologicky od nejstarších po nejnovější? V tom případě pro vás mám univerzální prohlížeč fotografií, který právě touto vlastností disponuje. Jeho velikou nevýhodou ovšem je, že nedokáže odfiltrovat fotografie z neveřejných a zamčených fotoalb...

Samotný prohlížeč je přitom velice jednoduchý. Server Libimseti.cz poskytuje na adrese http://ajaxapi.libimseti.cz/profile/photo-info API, které na základě ID fotografie, jež mu předáme prostřednictvím parametru photoId, vrátí informace o dané fotografii v JSON podobě.


Příklad odpovědi na dotaz:
http://ajaxapi.libimseti.cz/profile/photo-info?callback=%28&photoId=99816168
vypadá po dekódování nějak takto:



Vidíme, že z odpovědi se můžeme dočíst například URL, na kterém je uložen náhled fotografie, URL s originální fotografí, ID uživatele, ID fotoalba, a další zajímavé věci.

No, a když už server Libimseti.cz toto API poskytuje, není nic jednoduššího, než na něj navázat svůj jednoduchý prohlížeč fotografií, viz. následující kód:

';
      echo '';
    echo ' ';
  }
}
echo '
'; echo 'predchozi | '; echo 'dalsi'; ?>


S tímto naším prohlížečem je možné například denně shlédnout nově uploadované fotografie. Pokud by někdo chtěl mít možnost filtrovat fotografie pouze od určitého uživatele, nebo jen z konkrétního fotoalba, musel by nejprve sekvenčně stáhnout a uložit do své databáze informace o všech fotografiích. Pak by již podobnému rozšíření nic nebránilo.

Prohlížeč, který jsme si představili, má bohužel jednu velikou nevýhodu. Nedokáže rozpoznat, zda se jedná o fotografie z veřejného, neveřejného nebo ze zamčeného fotoalba, a nedokáže proto zamezit zobrazení fotografií, které měly zůstat skryty. Možná by ale nebylo špatné, kdyby podobné filtrování zavedli již přímo na serveru Libimseti.cz... co myslíte...?