projekt bez analýzy - Rajče downloader

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: vosanet
Datum: 8.9.2012
Hodnocení/Hlasovalo: 2.63/8

Rád bych se podělil o zkušenosti s mým programováním a také zjistil zda je zájem o projekt, který plánuji...

Nevím jestli pro vás článek bude mít nějakou užitnou hodnotu, paklíže vás brzy nezaujme, raději čtením neztrácejte čas...

Jsem sice student jedné IT školy, ale programování nejen v PHP se věnuji spíše jako samouk. Mám za sebou již několik "projektů" - nebo spíš pokusů, které jsou napsané hnusně, ale jakžtakž fungují. Zajímalo by mě jestli je víc takových pokusníků a rád bych kdyby se podělili se svými projekty v komentářích, aby nezůstaly jen někde zapadlé na internetu...

Jeden z těch mých je "Rajče downloader". Jeho účelem je po zadání odkazu na album na známé české službě rajce.net stáhnout a zabalit fotky z alba a nabídnout zip ke stažení. To také dělá ale rád bych se podělil jak funguje, dnes mi to přijde docela až vtipně krkolomné řešení...

1.krok - stáhnout zdrojový kód alba
2.krok - obrátit zdrojový krok :)
3.krok - když se první tři písmenka obráceného kódu nerovnají gpj nebo GPJ nebo png a zdroj je obsahuje
3A - smazat první písmenko (poslendí), 3.krok
3B - přidej do proměnéné oddělovač a první znak, dokud se znak nerovná " nebo ' ...3.krok
4.krok - otoč proměnnou s odkazy
5.krok - rozděl ji podle oddělovače na pole
6.krok - vymaž odkazy co neobsahují "rajce"
7.krok - pro každý odkaz vyzkoušej zda existuje a zda je to obrázek (imo pomocí cURL) jinak vyřaď z pole
8.krok - stáhni každý odkaz na obrázek
9.krok - zabal stažené obrázky
10.krok nabídni zip ke stažení

Dnes zjišťuji, že jsou knihovny které umí pracovat s html atributy, tudíž by se daly použít pro zjištění "src" k obrázku.. tím by to bylo jednoduší... také si uvědomuji, že kdybych použil funkce, bylo by to přehlednější a mnohem snazší, než jak ten kód vypadá teď.

Celý proces může trvat i minuty (v závislosti na počtu fotek) a tak bych s dnešní znalostí ajaxu mohl zjišťovat počet již stažených či zabalených fotek a tak uživatele lépe informovat o průběhu skriptu. Také bych mohl udělat pomocí CSS3 - transition a transform - pěknou animaci rotujících fotek z rajčete do zipující se krabice (a pomocí, jquery měnil odkazy na skutečné fotky z toho alba).

Zapomněl jse dodat, že hned druhám krokem, je kontrola zda je album veřejné a pokud ne, přijde dotaz na jméno a heslo a díky cURL se pak odešlou POST data a získá se zdroják i pro zamčená alba.

Dokonce jsem to mohl zkombninovat s tím zde uveřejněným návodem pro stažení zamčených alb i bez hesla. Dokud, to rajče nespravilo :).

V tu dobu jsem měl jen malý prostor na servru a tak ten skript rozdělil ještě na druhý free server kde byly 2GB zdarma - tak tam se to stahovalo.

Zkrátka, ještě je možnost jak to zlepšit, a práce by se našlo dost, jenže je potřeba vědět, zda by to někdo ocenil a používal...

Ano "analýza" - 1.krok, který má být před jakýmkoli programováním jsem samozřejmě vynechal a tak se prosím vyjádřete zda byste tuto službu ocenili, nebo ne, nebo jakou jinou službu na internetu postrádáte..

Myslím že v tuto dobu je možné stahovat z rajčete pouze svá alba a nebo použitím stolního prográmku stahovat alba i cizí.

Odkaz: http://vosanet.eu/rajce

Díky, že jste se dočetl až sem, mám v plánu popsat ještě nejméně jeden projekt :)