Jak nainstalovat WinXP na notebook se SATA diskem

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Redwizara
Datum: 8.3.2009
Hodnocení/Hlasovalo: 1.8/5

Článek se zabývá problémem s instalací Windows XP na notebook se SATA diskem, shrnuje možnosti jeho řešení a jednotlivé výhody i nevýhody těchto možností.

Upozornění

Tento článek NEpopisuje, jak nainstalovat WinXP. Zabývá se pouze řešením jedním z mnoha problémů při jejich instalaci, což je instalace na disk připojený přes SATA rozhraní. Pokud tedy o instalaci WinXP nevíte vůbec nic, nejspíše to nebude článek právě pro vás - ač je určen i pro naprosté laiky, vyžaduje alespoň minimální zkušenosti s instalací WinXP.

Úvod

K tomuto článku mě inspirovali mí přátelé, kteří mi pořád nosí své notebooky s tím, že jim na ně nejde nainstalovat Windows XP a Vistu ani Linux prostě nechtějí. "Jak je to možné, že mám doma originální placku s woknama, k notebooku mi přišly všechny ovladače k XPčkům a přesto mi po bootu a zavedení instalačního programu vyskočí modrá smrt vždy, jakmile chce instalační program hrábnout na HDD?" je velmi častá otázka mnoha z nich.
Když se toto stalo poprvé mi (asi dva roky zpátky) nažhavila jsem Google a našla stohy příspěvků na nejrůznějších diskuzních fórech od uživatelů, kteří mají podobný problém. Všichni, jež se jim snažili poradit, se shodli na tom, že to je pochopitelně řadiči pevného disku. V době, kdy vycházely první XPčka, totiž neexistovaly SATA řadiče (které dnes používají všechny notebooky) a tudíž s nimi instalátor od WinXP neumí pracovat. Což je pravda. Jak ovšem tento problém vyřešit? Našla jsem tehdy nejrůznější rady a asi týden si lámala hlavu, jak je realizovat. Posuďte sami:

1) Vypnout v BIOSu SATA řadiče a místo nich na instalaci "naemulovat" klasické IDE řadiče

To samozřejmě na první pohled vypadá jako naprosto elegantní řešení. SATA disk by se tak během instalace choval jako disk připojený přes IDE řadič a instalátor by s ním neměl problém. Po instalaci stačí nainstalovat SP, řadič přehodit zpět na SATA a je to. Po nalezení této odpovědi jsme byla přímo nadšena takto jednoduchým řešením do té doby, než jsem prohrabala celý BIOS a nikde jsem takovou volbu nenašla. Strejda Google mi opět nabídl vysvětlení: většina levných BIOSů (= BIOSy levných notebooků) volbu emulace IDE řadičů nepodporuje. Achjo.

Resumé:

+ velmi jednoduché řešení
- podporují jen BIOSy dražších notebooků

2) Načtení SATA řadičů na začátku instalace

Druhý způsob, který se již zdál být trochu složitější, spočíval v načtení SATA řadičů při zavádění instalátoru. Stačí si je stáhnout někde z internetu (měly by být na stránkách výrobce vašeho notebooku nebo to chce zagooglit), uložit je na disketu a poté během zavádění instalátoru - když vám nabídne, zda chcete zavést jiné ovladače - stisknout klávesu F6 a ovladače z diskety načíst. Instalace poté probíhá klasicky.
Jistě již tušíte, kde je háček tentokrát. Přesně tak: ani já a ani vy jsme určitě ještě neviděli notebook s disketovou mechanikou. Jednou možností je tedy externí disketovka připojená přes USB rozhraní. Jistě dobré řešení, ale kolik z vás ji má doma? A pokud nemáte možnost si ji nikde půjčit, nezbývá, než ji zakoupit - což by opravdu asi nikdo neudělal, kdyby ji potřeboval pouze pro tuto příležitost a možná nějakou další instalaci někdy za rok (no... za půl :).
Na programy, které naemulují flash disk jako disketu, zapomeňte. Jejich použití je příliš složité a ač jsem to zkoušela několikrát, instalátor WinXP mi flashku stejně jako disketu nerozpoznal, i když se tak v DOSu tvářila. Zase nic.

Resumé:

+ nevyžaduje žádné zásahy v BIOSu
- musíte někde sehnat ovladače k SATA řadičům pro váš HDD
- pokud nemáte k dispozici externí FDD, nepoužitelné

No, a teď babo raď. Obojí nabízené řešení bylo sice fajn, ale jediné východisko pro mne znamenalo někde sehnat externí FDD. Dokud mě nenapadlo naprosto elegantní řešení:

3) Integrovaní SATA řadičů do WinXP instalátoru pomocí nLite

SATA řadiče pro svůj ASUS jsem už měla stažené kvůli pokusům s flashkou, stačilo tedy ještě stáhnout program nLite a nainstalovat .NET Framework, kteréžto prostředí vyžaduje nLite pro svůj chod. Pokud jste snad nikdy o nLite neslyšeli pak vězte, že je to program, pomocí kterého můžete kompletně upravit instalačku svých Windows. Vzpomněla jsem si na tento program, protože jsem pomocí něj kdysi kamarádce, která vůbec nevěděla, jak WinXP nainstalovat, připravila bezobslužnou instalaci, což tento program dovede také. Koho nLite zajímá víc, nechť se podívá např. na tento článek; na internetu jich je daleké více, stačí zagooglit.
No a potom už stačilo jen program spustit, nasypat do PC původní instalačku WinXP bez řadičů, integrovat stažené SATA řadiče (vše je česky, takže to zvládne opravdu každý), vypálit image, kterou mi program vygeneroval a bylo to :) Instalace WinXP proběhla zcela bez problémů.

Resumé:

+ vyřešíte tak problém s instalací WinXP pro svůj notebook jednou provždy
+ pomocí nLite si můžete instalaci WinXP kompletně upravit k obrazu svému
- musíte někde sehnat ovladače k SATA řadičům pro váš HDD
- potřebujete další počítač, nLite a .NET Framework

A teď to nejlepší nakonec :) Jednou jsem úplně náhodou přišla na to, že SP2 i SP3 v sobě již SATA řadiče obsahují...

4) Integrování SP2 nebo SP3 do WinXP instalátoru pomocí nLite

Staré instalačky WinXP jsou buďto bez SP nebo obsahují pouze SP1. Pokud vlastníte instalačku s SP2 (nebo SP3, pokud se to vůbec prodávalo - nevím), pravděpodobně nebudete mít s instalací WinXP na SATA disk žádný problém. No a pokud ne, stačí stáhnout SP2 nebo SP3 a ty poté do instalátoru pomocí nLite integrovat - a je to :)

Resumé:

+ nejuniverzálnější řešení
+ vyřešíte tak problém s instalací WinXP na jakýkoliv SATA disk jednou provždy
+ pomocí nLite si můžete instalaci WinXP kompletně upravit k obrazu svému
+ nemusíte shánět ovladače k SATA řadičům přímo pro váš HDD
- potřebujete další počítač, nLite a .NET Framework
- musíte stáhnout SP2 nebo SP3, což zabere při pomalém připojení poměrně dost času

Závěrem

Netvrdím, že není na internetu podobných článků halda. Možná je. Už jsem je dlouho nehledala. Každopádně doufám, že je tento článek napsán natolik polopaticky, že pomůže i naprosto běžným uživatelům nainstalovat WinXP na SATA disk a že jsou v něm shrnuty a zhodnoceny opravdu všechny možnosti, jak toho dosáhnout, což byl účel tohoto článku.
Zároveň chci upozornit ještě na dvě věci: problém s instalací WinXP na některé nové notebooky pochopitelně nemusí vůbec nijak souviset s SATA řadiči. Nicméně SATA řadiče způsobují chybu v instalaci asi v 95% případů, se kterými jsem se doposud setkala.
Dále, pokud výrobce vašeho notebooku nemá podporu pro WinXP, ale již pouze pro Vistu (na což má, bohužel, plné právo), tak i když se vám podaří WinXP nainstalovat, ani zdaleka ještě nemáte vyhráno. Budete potřebovat ovladače pro WinXP na veškerý HW ve vašem notebooku a z výrobce je opravdu nedostanete. Chce to googlit - a to hlavně předtím, než si pořídíte nový notebook. Většina těch dnešních již totiž podporu pro WinXP opravdu nemá a sehnat ovladače je tak někdy opravdu "porod"...

Přejí hodně štěstí a hlavně nervů při instalaci WinXP na váš HDD s SATA řadičema :) Ač to vypadá na první pohled složitě, vězte, že zdání klame.

Redwizara