Biometrické systémy, část 1.

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: kitamgelf_
Datum: 7.2.2008
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Seznámení s biometrickými systémy

Biometrika

Každý si z vás určitě ví nebo dokáže představit co je to Biometrika. Slovo biometrika vzniklo sloučení dvou řeckých slov:
bio (život) metric (měření). Takže biometrika měří nějáké části a kritéria těla. Biometrika už měla své kořeny před pár tisíc let před naším letopočtem, ale biometriky zaznamenávají v posledních desetiletích velké úspěchy.

Výhody a nevýhody biometrik

Nejspíš největší výhoda biometrik je, že nemůžou být ztraceny nebo zapomenuty.Je vhodné nasazovat biometrické systémy jako jednu funkci pro řízeni přístupu, jelikož poskytují vysoký stupeň zabezpečení.
Je určitě také důležité při volbě biometrického systému vybrat z uživatelského hlediska nejpříjemnější systém.

Fyziologické a behaviorální vlastnosti člověka

Fyziologická vlastnost člověka je například otisk prstu nebo test DNA, naopak behaviorální vlastnost je kupříkladu dynamika podpisu nebo dynamika stisku kláves na klávesnicí.

Fyziologické vlastnosti:

1) DNA
2) oční sítnice
3) lůžko nehtu
4) oční duhovka
5) otisk prstu
6) geometrie ruky
7) rozpoznání obličeje

Behaviorální vlastnosti:

1) ověření hlasu
2) dynamika stisku kláves
3) dynamika podpisu

Chyby biometrických systémů

Jako každý jiný bezpečnostní systém, ani biometrika není zcela bezpečná. Při identifikaci může dojít k dvěma chybám: chybnému odmítnutí a k chybnému přjetí. Při chybném přijetí je neoprávněná osoba puštěna a identifikována jako oprávněná osoba. V praxi se hodnoty chybného odmítnutí a přijetí vetšinou neuvádějí v celých číslech, ale v jejich relativních ekvivalentech. To je míra chybného přijetí (False Acceptate Rate[FAR])a míra chybného odmítnutí(False Rejection Rate, [FRR]). FRR a FAR vyjadřují pravděpodobnost výskytu dané chyby v procentech. Čím nižší je FAR tím vyšší je FRR a naopak. Hodnota při, které se rovnají FRR a FAR se nazývá EER (Equal Error Rate [EER]).

Biometrika ruky

Ruka poskytuje hned několik měřitelných kritérii:

Otisk prstu
Otisk prstů se nejvíce aplikuje k identifikace u policije. Díky tomuto biometrickému systému bylo už odhaleno mnoho vrahů a zločinců.
V roce 1880 publikoval Henry Faulds článek zabývající se snímáním otisku prstu pomocí inkoustu. Faulds byl taky historicky prvním člověkem, keterému se úspěšně podařilo získat otisk prstu z láhve alkoholu. První kriminální příbad byl rozluštěn pomocí otisku prstu, v roce 1892, byla to vražda dvou dětí.
Rozpoznání otisků: Při rozpoznání otisků prstů se používají dva základní principy: zkoumání podle globálního vzoru nebo podle podrobností. V otisku se vyhledává základní vzor, delty a počítají se jednotlivé papilární linie. K zkoumání papilárních linii a jiných kritérii se nepotřebuje příliš ostrý snímek (stačí už 260 dpi).

Snímání probíhá pomocí:

Optických snímačů
Kapacitních snímačů
Ultrazvukových snímačů
S těmito snímačemi se budeme zabývat v dalším díle)


Geometrie ruky:
Každá ruka je tvarově odlišná a toho faktu využívají biometrické systémy založené na snímání ruky.
Při snímání se vytvoří černobílý snímek obshující siluetu ruky.
Oproti snímání otisku prstů má tento postup tu výhodu, že do snímání nevystupují detaily jako škrábance nebo zachycené nečistoty. Na šabloně se měří např.: tloušťka prstů nebo délka. Tento systém se spíše používá k verifikaci než k ientifikaci, jelikož není až tak přesný.

Tvar lůžka nehtu:
Tento biometrický systém je méně využívaný. Povrh nehtu není zdaleka rovný. Při svém růstu se nehet přizpůsobuje tvaru lůžka nehtu. Je ztajímavé, že žádny nehet není identický, ani ten na našich prstech.

Absorbční spektrum kůže:
Jako zástupcem spíše exotických biometrik je absorpční spektrum kůže. Kůže má na určitých místech těla větší či menší tloušťku, i hustata a tvar buňek je odlišná. Čtecí zařízení ozařuje kůži zářením o různých vlnových délkách a poté analyzuje jejich odraz.