BioNyfiken a Kaspersky: bezpečnostní otázky bio-IT rozhraní

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 12.3.2015
Hodnocení/Hlasovalo: 2/1

Nakolik jsou ne/bezpečné síťově dostupné implantáty? Jaké riziko přestavují technické suplementátory lidských funkcí a jejich řídící jednotky? Dají se napadnout a zneužít technologická rozšíření lidských smyslů? Na tyto otázky budou hledat odpovědi bezpečnostní odborníci Kaspersky společně s biohackery BioNyfiken.

Skupina BioNyfiken je známá z nedávné kauzy očipování zaměstnanců švédského inkubátoru Epicenter. Sdružuje zvědavé nadšence propojení technologie a lidského těla. A odborníci z Kaspersky chtějí zavčasu chytit trend bezpečnostní problematiky pojící se s biotechnologickými průniky. Co se stane, když jsou naše soukromé klíče pod kůží? Může se někdo stát mou virtuální kopií potřesením ruky? Kdo mě může sledovat, kamkoli jdu? ‚Nyfiken’ ve švédštině znamená ‚zvědavý’, a to my jsme taky, komentuje spolupráci Patrick Mylund Nielsen, šéf analytik Kaspersky Lab.

Tyto technologie se už staly realitou. Roste komunita lidí experimentujících s implantovanými čipy, díky nimž snadno a rychle provádějí každodenní úkoly: vstupují do budov, odemykají svá zařízení a přistupují k datům bez jakýchkoliv PINů, dodává zakladatel BioNyfiken Hannes Sjoblad. Proto považuji za zásadní navázání spolupráce s předními bezpečnostními experty. Při ní se budeme zabývat zranitelnostmi těchto čipů [navazuje na tématiku NFC] v každodenních situacích, a pokud zranitelnosti odhalíme, budeme se je snažit řešit.

Bezpečnostní otázky biotechnologických rozhraní samozřejmě nekončí u zabezpečení dat a identit. Týkají se i rizik napadení řídících jednotek kritických implantátů typu biopump, na jejichž funkčnosti závisí život daného jedince. Proto jsem rád, že se BioNyfiken rozhodli pracovat s námi. Je možné, že naši výzkumníci nenajdou žádné důvody k obavám. Ale pokud má dojít k biologickým aplikacím NFC čipů, budu radši, když všechny možné důsledky budou prošetřeny experty, uzavírá Eugene Kaspersky, CEO stejnojmenné společnosti.