MegaNet: další projekt Kima Dotcoma

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 18.2.2015
Hodnocení/Hlasovalo: 3/3

Kim Dotcom chce spustit MegaNet, šifrovanou, decentralizovanou síť založenou na bitcoinových blockchainech místo IP adres.

Kim se chce pustit do dalšího projektu. Tentokrát by mělo jít o šifrovanou, decentralizovanou obdobu internetu, která bude místo IP adres využívat blockchainy jako při bitcoinových transakcích. V jeho představě bude provoz MegaNetu spočívat především na mobilních zařízeních. Sám říká: Blockchainy budou hrát podstatnou roli a životnost baterie smartphonů nebude problém, vzhledem k tomu, že síť poběží na miliónech z nich. Podle Kima bychom byli všichni překvapeni, jaké přenosové a úložné kapacity mobily mají i v neaktivním stavu. Právě toho chce využít: MegaNet kapacitu nečinných telefonů promění v novou síť.

MegaNet nebude založen na IP adresách. Už žádné DDoS útoky, ani hacking. Žádná cenzura. Už žádné špehování. Všechny mobily se stanou šifrovanou sítí, čteme v dalším Kimově příspěvku. Kim chce takto vytvořit prostor neovládaný vládami, nepřístupný cenzuře a nezničitelný ze strany mocichtivých.

I když má projekt momentálně pouze podobu několika Kimových tweetů, není nereálný. Již v minulosti Kim dokázal realizovat myšlenky přinejmenším stejně odvážné. A navíc obdobné projekty již existují. Patří k nim decentralizované internetové platformy, jako jsou MaidSafe, Project Maelstrom, ZeroNet aj. Na druhou stranu ani velkohubým vytahováním Kim zrovna nešetří, na což mnozí nezapomínají...

Zdroje: Cointelegraph.com, The Hacker News, Gizmodo