DEA sleduje milióny aut po celé Americe

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 27.1.2015
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Americký úřad pro boj s drogami DEA sleduje pohyb miliónů aut obyvatel napříč celými státy. Podle Amerického svazu pro občanské svobody tak činí prostřednictvím snímání poznávacích značek.

Výkonné složky státní moci sice běžně sledují občany, kteří jsou předmětem vyšetřování, ovšem DEA (Drug Enforcement Administration) tak činí v měřítku, jež vzbuzuje obavy právě ze stran zastánců občanských práv a svobod. ACLU (American Civil Liberties Union) se k těmto zjištěním dostala prostřednictvím studia dokumentů DEA, uvolněných v rámci práva na informaci.

To jen poukazuje na to, že další bezpečnostní agentura se snaží potají znásobit své síly s pomocí nových technologií, říká Jay Stanley z ACLU. Buď nás to vyprovokuje k podniknutí nějaké akce: zavedení rozumných kvót, lhůt a hranic, nebo budeme sedět na zadku a sledovat, jak se naše společnost mění v cosi, čemu už nebudeme rozumět a kde už nebudeme chtít žít.

I přesto, že získané materiály byly neúplné a silně redigované, dokumentují, že daný program je iniciativou DEA a má potenciál sledovat pohyb všech občanů napříč státy. Federální vláda v rámci své jurisdikce a díky svým prostředkům disponuje mocí vytvořit centrální databázi všech řidičů a jejich pohybu. A právě o to usiluje DEA, doplňuje Stanley.

Za zvláště nebezpečné považuje ACLU spojení této databáze s dalšími daty typu telefonní záznamy a jejich metadata, databáze federální policie US Marshalls Service aj. Podle ACLU tyto neschválené postupy získávání informací jen zhoršují obavy, že občané budou již dopředu označeni za kriminálníky bez řádného právního procesu.

Sledování automobilů bylo dle oficiálního vyjádření zavedeno v roce 2008 - nejdříve poblíž mexických hranic kvůli sledování pašeráctví drog. DEA ho ovšem posléze potichu rozšířila napříč Spojenými státy. Aktivita DEA je potvrzuje nicotnost propagandy hlásající, že sledování občan je prostředkem k ochraně bezpečí státu, občanů apod. Sledování se totiž postupně stává dohledovým prostředkem čím dál tím méně důležitých bezpečnostních agentur, které si je v rámci státní aparatury protlačí.

Zdroje: The Guardian, Neowin.net