Útvar proti kyberkriminalitě: policie spojí síly s NBÚ

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 26.1.2015
Hodnocení/Hlasovalo: 1/2

Od 1. ledna 2016 bude zřízen Útvar proti kyberkriminalitě - speciální tým sdružující síly Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a Policie České republiky. Měl by mj. vyšetřovat zločiny české kyberscény, které jen za rok 2014 dosáhly 4348 případů a narostly tak o 40 % proti roku předcházejícímu.

Trestní přestupky této oblasti dle ředitele kriminální policie Milana Pospíška nejčastěji zahrnují: mravnostní trestnou činnost, porušování autorských práv, výhrůžky, vydírání, podvody, šíření virů a krádeže identity na sociálních sítích. Evidujeme i narůstající počet zneužívání informačních technologií sloužících k zahlcování serverů. V loňském roce jsme řešili čtyři velké útoky a všechny byly vedeny ze zahraničí, říká k tomu Pospíšek.

Právě zvyšující se počet kyberpřečinů dal podnět vzniku Útvaru proti kyberkriminalitě. Ten bude pracovat na území České republiky - v úzkém kontaktu s Národním bezpečnostním úřadem, upřesňuje policejní prezident Tomáš Tuhý. Jeho cílem je vybudovat technicky zdatné pracoviště, které bude schopno pracovat v prostředí technologií, a tým, který bude vyšetřovat a odhalovat příběhy internetové kriminality. Sídlit bude v Národním centru kybernetické bezpečnosti a dle slov mluvčího NBÚ Radka Holého bude s NCKB také spolupracovat.

Útvar proti kyberkriminalitě bude samostatný policejní útvar. Detaily jeho podoby oba hlavní partneři dořeší přes rok. Postupně už se hledají i zahraniční partneři projektu. Podle slov Tuhého se koncept většině zahraničních partnerů líbil.