Na Facebook se přihlásíte přes Tor už bez problémů

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 1.11.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

Při přihlašování přes Tor měl Facebook ve zvyku přihlášení komplikovat. Tomu má být konec – pro torové návštěvníky zřídil vlastní .onion adresu.

Pokud jste se v minulosti k Facebooku přihlašovali pomocí Toru, víte, že se mu to příliš nelíbilo. Vyhodnocoval přístup z jiné země, než v které vás očekával, coby podezřelý a hlásil, že přistupujete z jiného zařízení a umístění než obvykle. Proto autentizoval přistupujícího pomocí SMS na číslo spjaté s účtem a ještě se formálně ptal, zda jste to byli opravdu vy, kdo se přihlásil z druhé strany světa.

Komplikacím je nyní konec, Facebook už počítá s anonymizovaným přístupem přes Tor. Nabízí pro něj adresu facebookcorewwwi.onion a přihlášení dále nekomplikuje. Díky tomu by nyní měli být uživatelé Facebooku a Toru chráněni šifrováním end-to-end, jelikož facebooková .onion se připojuje k datacentru Facebooku pomocí SSL.

Dle přispěvatele Tor Project Runy Sandvika je Facebookcorewwwi.onion vůbec první .onion adresou, která získala legitimní SSL certifikát. Uživatelé především z území ovládaných autoritativními režimy tedy budou mít jistotu, že se skutečně připojili k Facebooku a nikoliv útočné podvrženině.

Zdroje: PCAdvisor.co.uk, The Verge