Dva 14tiletí deváťáci prolomili během přestávky na oběd zabezpečení bankomatu

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 15.6.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1.14/7

Dvěma 14tiletým studentům, Calebu Turonovi a Matthew Hewlettovi, se podařilo proniknout do bankomatu společnosti Bank of Montreal ve Winnipegu během jejich polední přestávky na oběd. K útoku použili starý návod k obsluze bankomatu, který je k dispozici on-line, s jehož pomocí se bez problému dostali do režimu obsluhy bankomatu.

Mysleli jsme si, že by bylo zábavné si to vyzkoušet. Neočekali jsme, že by to mohlo fungovat, říká Hewlett. Ovšem najednou jsme byli bankomatem požádáni o zadání hesla.

O to více byli překvapeni, když je jejich první pokus se zadaným šestimístným defaultním heslem vpustil dovnitř. Situace ovšem nevyužili k tomu, aby z bankomatu zcizili jakoukoliv částku, prostě se jen vloupali do bankomatu a zobrazili si informace o transakcích uživatelů, výši příplatků a celkové hotovosti, která se v bankomatu nacházela.

Následně se mladíci vypravili na nejližší pobočku BMO, kde celou záležitost oznámili. Nevěřící manažer pobočky jim zprvu nevěřil, ale když jej chlapci zavedli k bankomatu, kde mu předvedli, jak se dostali do režimu obsluhy, a před jeho zraky změnili výši poplatku a uvítací zprávu zobrazovanou bankomatem, byl šokován.

BMO, která má více než 900 poboček po celé Kanadě s více než sedmi miliony zákazníků v USA, oznámila, že byla o celé záležitosti informována a již přijala opatření, aby podobným neoprávněným přístupům do svých bankomatů zabránila.


Žádný z mladíků nebyl obviněn z trestného činu, naopak byli pochváleni za odhalení vážného bezpečnostního rizika pro banky. Manažer pobočky jim dokonce napsal omluvenku za jejich pozdní příchod z oběda: Prosím, omluvte pana Caleba Turoně a Matthew Hewletta za to, že se opozdili během polední pauzy. Důvodem byla jejich pomoc BMO se zabezpečením.