FBI narušila GameOver Zeus botnet, zodpovědný za škody v řádech desítek milionů dolarů. Údajně odhalili jeho ruského administrátora

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 8.6.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1/2

GameOver Zeus je velmi sofistikovaný malware, specializující se na krádeže přihlašovacích údajů. Šíří se tradičními cestami - pomocí phishingu, nebo formou spamu.

Obří botnet, vytvořený z více než milionu počítačů nakažených GameOver Zeusem, dokázal údajně způsobit škodu za více než 100 milionů dolarů. Narozdíl od jiných verzí má tato modifikace známého Zeuse decentralizovanou P2P C&C infrastrukturu - řídící instrukce pro celý botnet mohou tedy přijít od kterékoliv zombie. To samozřejmě vyšetřovatelům významně ztížilo práci.

Napadené počítače v botnetu bývají navíc často zamknuty CryptoLockerem. FBI uvádí, že jich celosvětově bylo 234 000, přičemž oběti údajně v podobě výkupného zaplatili 30 milionů dolarů.

FBI samozřejmě spolupracovala s mnoha dalšími institucemi i společnostmi soukromého sektoru. Jak však sama přiznává, botnet se samozřejmě úplně zničit nepodařilo a v první řadě je zapotřebí vyčistit napadené počítače. Přesto si však jeden zářez mohou připsat - byl vydán zatykač na Jevgenije Michajloviče Bogačeva, jenž má být údajným provozovatelem celého botnetu. To mu zajistilo vstupenku do seznamu nejhledanějších kyberzločinců.