Hacktivismus je ekonomicko-cyklický

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 3.5.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1.33/3

Bezpečnostní experti tvrdí, že se organizace v obdobích ekonomického růstu mohou útoků motivovaných hacktivismem bát méně.

Podle McAfee je hacktivismus na ústupu, není ovšem pravděpodobné, že by šlo o trvalý trend. Hacktivismus je cyklický, říká Michael J. Driscoll z US ambasády v Londýně. Je na vzestupu v momentech, kdy se ekonomice nedaří. Příkladem toho je samotné hnutí Anonymous, jehož jménem spouštěné útoky se rozmohly právě na začátku poslední recese.

Nejde přitom o chování omezené pouze na internet. V dobách, kdy se nedaří, se lidé přidávají k různým hnutím, ideologickým orientacím a parasociálním skupinám, které většinou opouštějí v momentě, kdy je zase lépe. Hacktivismus ovšem v době expanze zcela nemizí, jen je omezen na tvrdé jádro zastánců a nemá širokou podporu přihlížejících.

I když se hacktivismus rozšiřuje v době hospodářského útlumu a krize, neznamená to, že by jeho hlavním motivem byly peníze. Jde spíše o reakci na celkovou nespokojenost s životními podmínkami. Dle Mikko Hypponena, vedoucího výzkumu u F-Secure: jsou velké útoky běžně vyprovokovány spíše ideologií nebo pýchou. Poukazuje např. na útok na HBGary v roce 2011. Její CEO Aaron Barr tvrdil, že pronikl do Anonymous a odkryl řadu jejich členů. Anonymous poté defaceli jejich web, vytáhli na 68 000 zpráv z jejich emailového serveru a rozházeli je různě po internetu. A to je pro bezpečnostní firmu zatracená věc, dodává lakonicky Hypponen.