Tails: operační systém, který posloužil Snowdenovi

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: SEO specialista a copywriter Daniel Beránek
Datum: 20.4.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1.75/8

Edward Snowden k vynášení zpráv z NSA nepoužíval pouze komunikační prostředky zašifrované PGP, ale také zvlášť přizpůsobený operační systém: Tails.

Tails je Debian bootovatelný z flashky, DVD či SD karty. Veškerá internetová komunikace prochází skrze Tor. Využívá šifrovací nástroje. Nic neukládá na disk. Jeho výhodami jsou anonymizace, utajení, odolnost vůči napadení a znemožnění forenzní práce.

I přes svou sofistikovanost je přístupný široké veřejnosti, jak dosvědčuje autorka dokumentů o NSA Laura Poitras komunikující se Snowdenem i díky Tails: Instalací a verifikacemi sice musíte projít krok po krůčku, ale jakmile máte hotovo, dá se systém používat velice snadno.

Veškerý software systému je defaultně nakonfigurován k využívání Toru. Tails je navíc speciálně designován tak, aby nevyužíval hard disk – ani pro swapování. Jediné, co využívá, je RAM, která je automaticky vymazána při vypínání. Po vypnutí nezůstane ani stopa po činnosti, nic, co by mohla odkrýt forenzní práce. Autoři proto svůj systém nazývají amnézní (dokonale zapomínající). Uživatel ovšem stále může výslovně ukládat data, kam chce - tedy i na disk.

Šifrování hard disku, USB a dalších zajišťuje Linux Unified Key Setup (LUKS), šifrování dokumentů a emailů OpenPGP, instant messaging OTR. Samozřejmě nechybí HTTPS Everywhere ve Firefoxu. O bezpečné mazání se stará Nautilus Wipe.

Kvality Tails dokazuje i prezentace NSA stěžující si na to, jak ji systém Tails komplikuje práci. Bezpečnost systému je také udržována maximální snahou tvůrců o zachování vlastní anonymity - a tedy nepřístupnosti sebe i svého systému NSA.

 

Zdroje: Wired, Tails: About