Nebezpečí používání zastaralého softwaru

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: ScheRas
Datum: 3.4.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

Průzkum společnosti F-Secure ukazuje, že mnohé podniky riskují majetek používáním zastaralého softwaru.

Asi tato informace nikoho nepřekvapí. Ale proč tomu tak vlastně je, když 94% malých a středních firem si myslí, že je důležité mít aktualizovaný software? Důvody jsou zřejmě tři.

Zejména malé společnosti často nemají dostatek prostředků k nákupu nových verzí používaného softwaru. A není to jen o nákupu, obvykle je třeba zaplatit někoho, kdo software nainstaluje a bude se starat o udržování a nastavování aplikací.

Aktualizovat software také nějakou dobu trvá. Čím více má firma zaměstnanců, tím více času, podhopitelně, tato činnost zabere. U společností s méně než 50 zaměstnanci by to měly být asi 3 hodiny týdně, ale u firem s více než 250 zaměstnanci je to už hodin 15.

Mylná představa by byla, že je problémem operační systém - není. OS bývají většinou dobře udržované a aktualizované, problémem jsou aplikace třetích stran. Namátkou Skype, Adobe Reader, prohlížeče a jejich pluginy nebo třeba Java. Až 75% malwaru zneužívá právě chyby v neaktualizovaném softwaru, a to není málo.

Posledním problémem je, že si zaměstnanci přinášejí vlastní software. Ohlídat aktuálnost takovýchto aplikací je velmi složité, nabízí se tedy možnost zcela zablokovat možnost připojování USB Flash disků či jiných zařízení a stahování spustitelných souborů. Toto opatření ovšem provede asi jen 50% zaměstnavatelů.

Z průzkumu vyplývá, že asi jen 59% společností má vždy aktualizovaný software, což je opravdu málo.