Odebráním administrátorských práv běžným uživatelům se dá zmírnit až 92% kritických zranitelností v produktech Microsoftu

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: ScheRas
Datum: 18.2.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 1/2

Vyplývá to z výzkumu společnosti Avecto, která analyzovala všechny bezpečnostní bulletiny, které firma Microsoft vydala v roce 2013.

Výsledky také ukázaly, že odstranění administrátorských práv by mělo zmírnit 96% kritických zranitelností, které ovlivňují operační systém Windows, 91% kritických zranitelností, které ovlivňují Microsoft Office a 100% zranitelností v aplikaci Internet Explorer.

Pokud malware infikuje uživatele s právy administrátora, může to způsobit neuvěřitelnou škodu jak na místní úrovni, tak i v kontextu celé sítě. Kromě toho uživatelé (zaměstnanci...) s právy administrátora mají přístup k instalaci, úpravě a mazání softwaru a veškerých souborů, stejně tak jako mohou měnit nastavení systému.

Paul Kenyon, spoluzakladatel a viceprezident společnosti Avecto k tomu řekl: Nebezpečí příliš vysokých práv přidělených uživatelům je zdokumentovaný už velice dlouhou dobu, ovšem stále velké množství podniků si není vědomo toho, jak velké škody jim to může způsobit. Tato analýza se týká čistě známých zranitelností, ale počítačoví zločinci nacházejí stále nové a nové chyby. Obrana proti těmto neznámým hrozbám je obtížná, ale odstranění administrátorských práv běžným uživatelům je jedno z nejúčinnějších preventivních opatření."