Lovecké sezóna v Sochi právě začíná

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: ScheRas
Datum: 6.2.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 2.33/3

Z místa konání olympijských her přicházejí zprávy o bezpečnostních opatřeních, které ruská vláda podnikla. Vypadá to, že co se týče kybernetické bezpečnostni návštěvníků, organizátoři si s ní příliš hlavu nelámou.

Ano, je to tak. Podle amerického reportéra stanice NBC Richarda Engela jsou všechny wi-fi sítě v Sochi odposlouchávány mnoha hackery. A u wi-fi sítí to zdaleko nekončí. Z notebooků a smartphonů připojených k těmto sítím jsou údajně stahována privátní data.

Aby nedošlo k pochybnostem, že si reportér malware do Sochi přivezl, byly zakoupeny úplně nové notebooky i smartphony. A výsledek? Do 15 minut byly všechny přístroje nakažené. A podvržené e-mailové adresy byly v několika málo minutách plné personalizovaných nabídek.

Podle pracovníků z KasperskyLab, společnosti, která má na starosti právě kybernetickou bezpečnost her, se v Sochi nachází tolik zařízení, že není v jejich silách zabránit všem útokům.

Kdo za útoky stojí není jisté. Možná se jedná o práci tajných služeb, nikdo by se tomu ostatně nedivil. Jiné hlasy ale mluvím o tom, že by mohlo jít o poměrně trapnou propagandu NSA, která by se tímto mohla snažit odvrátit pozornost od svých vlastních kauz.