Sdružení NIX.CZ spustilo projekt Bezpečná VLAN

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: .cCuMiNn.
Datum: 5.2.2014
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Cílem tohoto unikátního projektu, který sdružení NIX.CZ spustilo v pondělí 3.2.2014, je lépe čelit útokům typu DoS a DDoS, které míří na populární české internetové služby.

Projekt Bezpečná VLAN vzniknul jako reakce na masivní DDoS útoky, které v březnu loňského roku ochromily celou řadu významných českých internetových serverů.

Jako první se do projektu zapojily společnosti zvučných jmen ACTIVE 24, CESNET, CZ.NIC, Dial Telecom, Seznam.cz a Telefónica ČR. V případě dalšího útoku budou zúčasněné subjekty například schopny rychle zareagovat uzavřením zahraničního traficu. Tuzemští uživatelé by tak měli být schopni se ke svým oblíbeným službám dostat i ve chvíli, kdy by se celý okolní svět snažil o jejich přetížení.

Členy Bezpečné VLAN se mohou stát pouze společnosti na vysoké technologické úrovni. Zájemce o vstup do projektu musí splnit celou řadu bezpečnostních podmínek a provést úpravy své sítě, jako je například obrana proti IP spoofingu. Ten je jednou z nejčastějších metod skrytí skutečného původce DoS útoku, sdělil Adam Golecký, technický ředitel českého peeringového uzlu.